ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Τη μοίρα των ισολογισμών, που η υποχρεωτική δημοσίευσή τους στον Τύπο καταργήθηκε με απαίτηση των δανειστών, ακολουθούν και οι κρατικές δημοσιεύσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τον περιφερειακό Τύπο! Η κατάργησή τους, που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων αλλά και της ΕΣΗΕΑ, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών», η διαβούλευση του οποίου έληξε στις 11 Μαρτίου. Προβλέπεται συγκεκριμένα η υποχρεωτική δημοσίευση των αναθέσεων και των κρατικών δημοσιεύσεων στο ΚΗΜΔΗΣ και στις ιντερνετικές σελίδες των εταιρειών, αν υπάρχουν. Σε άλλη διάταξη, βέβαια, προβλέπεται η δυνατότητα δημοσίευσης στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά αυτό είναι στην ευχέρεια της εταιρείας, όπως συμβαίνει και με τους ισολογισμούς. 
Η ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης θα βάλει ταφόπλακα και στις εφημερίδες της περιφέρειας, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα φέρει σχέδιο για τη σωτηρία του περιφερειακού Τύπου! Για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Στην ερώτηση σημειώνει ότι η διασφάλιση της διαφάνειας στις κρατικές προκηρύξεις διαγωνισμών προβλέπεται ξεκάθαρα και από το πνεύμα της οδηγίας 014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης και ότι όλοι οι πολίτες έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν πώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η εκάστοτε τοπική, περιφερειακή ή κεντρική εξουσία. 
Ρωτάει, επίσης, την Κομισιόν αν οι εν λόγω δημοσιεύσεις στον έντυπο περιφερειακό Τύπο ωφελούν τη διασφάλιση της διαφάνειας στις κρατικές προκηρύξεις διαγωνισμών και ποια είναι η συνήθης πρακτική στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρωτάει ακόμη αν η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβλέψει τη «δυνητική» έντυπη δημοσίευση και πώς αυτό θα διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…