Loading…
Breaking News
recent

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περάσει η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών του δελτίου παροχής υπηρεσιών από τον εργαζόμενο στον εργοδότη με σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νόμου. Σε μια αγορά διαρκώς συρρικνούμενη, στην οποία έγιναν αλλεπάλληλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια, ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος όποιος πιστεύει πως οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα δεχθούν μια αύξηση του κόστους κατά 35,1% στα ΔΠΥ. Στόχος του νόμου είναι να αντικατασταθούν τα ΔΠΥ με συμβάσεις, ώστε να μπουν περισσότεροι στο ασφαλιστικό σύστημα, μήπως και αντισταθμιστούν οι απώλειες από την κατάργηση του αγγελιοσήμου.
Στο σκέλος των μισθωτών η επιβάρυνση ανά εργαζόμενο σε κάθε κατηγορία ΜΜΕ θα είναι μικρότερη, με την ελπίδα, π.χ., πως οι εργοδότες θα πληρώνουν περισσότερα. Αντί για την καταβολή εισφορών στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τώρα οι πληρωμές θα γίνονται στο «Ταμείο-κουβά», τον ΕΦΚΑ. Ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να εισφέρει το 6,67% των αποδοχών του, αντί του 8,5% που πληρώνει σήμερα, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές θα φτάσουν στο 13,33%.
Οι δημοσιογράφοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν ή και δύο εργοδότες θα αντιμετωπίζονται σαν να είναι μισθωτοί και θα καταβάλλουν όμοιες εισφορές. Αν η σχέση παροχής υπηρεσιών ξεπερνάει τους 9 μήνες, θα μετατρέπεται σε σχέση εργασίας μισθωτού… Οπότε, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην τηλεόραση, οι συμβάσεις αυτές θα διακόπτονται. Οι επιβαρύνσεις είναι επί του καθαρού ποσού (μετά από φόρο 20%):
– Για τον ΕΦΚΑ, ο εργαζόμενος πληρώνει 6,67% και ο εργοδότης 13,33%. Σύνολο 20%.
– Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο εργαζόμενος 3,55% και ο εργοδότης 4,55%. Σύνολο 8,10%.
– Για το επικουρικό, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος από 3,5%. Σύνολο 7%.
Η συνολική επιβάρυνση φθάνει στο… 35,1%. Στην περίπτωση των εργαζομένων το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα και συνεκτιμώνται στη… σύνταξη, αν θα υπάρχει στο μέλλον. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιβάρυνση του ΔΠΥ με φόρο 20% και ΦΠΑ 24%, τον οποίο συχνά πληρώνουν οι εργαζόμενοι, είναι σαφές πως καθίσταται απαγορευτική η χρήση του και ανοίγονται δύο δρόμοι: είτε η ένταξη στις μισθωτές υπηρεσίες (κάτι που στην τηλεόραση είναι δύσκολο να γίνει, καθώς ήδη με την προκήρυξη των αδειών το 50% του προσωπικού θα είναι ξεκρέμαστο, χωρίς ειδικότητα) είτε μαύρα και μειωμένα χρήματα.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.