ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ Ή ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;


screenshot_140Της Αγγέλας Νταρζάνου  στην “Αυγή της Κυριακής” 

Ανατρέπεται, όπως όλα δείχνουν, το… ιστορικό κίνημα «Δεν Πληρώνω» των καναλαρχών, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν υποχρεωθεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να γίνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο ταμείο. Σε 51 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του Δημοσίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει «κοστίσει» στους τηλεοπτικούς σταθμούς περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο, καθώς έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν τις δέουσες οφειλές όσες απέφευγαν συστηματικά επί σειρά ετών, με την ανοχή, αν όχι και την ενθάρρυνση, των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης: το βάρος της οικονομικής κρίσης να μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ήδη, το δημόσιο ταμείο έχει ενισχυθεί με 51 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς με βάση καταλογισμό προηγούμενων και τρεχόντων οφειλών. Και προσοχή: τα έσοδα αυτά δεν προέρχονται από την επιβολή νέων φόρων ή νέων… επιβαρύνσεων στην επιχειρηματικότητα από τη «φορομπηχτική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για την εφαρμογή παλιότερων διατάξεων και ραδιοτηλεοπτικών ρυθμίσεων, οι οποίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες, παρέμεναν ανενεργές και ενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο. Πρόκειται έτσι, για έσοδα:

* Ύψους 9,6 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Για το «δικαίωμά» τους να μην το καταβάλλουν είχαν αντισταθεί σθεναρά οι τηλεοπτικοί σταθμοί την περίοδο της άνοιξης του 2015, δεδομένου ότι δεν τους είχε ζητηθεί η καταβολή στο παρελθόν, ή μάλιστα… απαλλάσσονταν με διοικητικές αποφάσεις από την καταβολή του. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνονται και βεβαιωμένα, τελεσίδικα πρόστιμα για διαφόρων ειδών παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις αυτές απορρέουν από τον… Νόμο Βενιζέλου (Ν. 2328), που έχει ψηφιστεί και ισχύει από το 1995.

* Ύψους 41,4 εκατ. ευρώ, από το 2015 και μόνο από το Α’ Εξάμηνο του 2016, από τον φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων ή ειδικό φόρο τηλεόρασης. Ο φόρος αυτός είχε καταργηθεί στο παρελθόν, όμως επανήλθε με την έλευση των Μνημονίων από το 2010. Ωστόσο, οι προηγούμενες κυβερνήσεις με συνεχείς τροπολογίες ανέβαλαν συστηματικά την απόδοσή του από τα κανάλια. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε άλλο από το να σταματήσει να εισηγείται και να ψηφίζει τέτοιου είδους τροπολογίες.

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης από το υπουργείο Οικονομικών, για το ίδιο διάστημα και τις ίδιες υποχρεώσεις, μένει να καταβληθούν ακόμη 48,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on StumbleUpon

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…