ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗΣ;


maxresdefaultΟ επίδοξος καναλάρχης και οι εντιμότατοι φίλοι του
του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών
Σε αντίθεση με τη διάσημη αλλά παρερμηνευμένη ρήση του Ουμπέρτο Εκο, οι ειδήσεις και αυτόν τον Αύγουστο δεν υπάρχουν απλά ως αναγκαία συμπληρώματα των εφημερίδων αλλά παρουσιάζουν ευρύτερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Μόνο που αυτή τη φορά τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν την είδηση. Στο επίκεντρο της εγχώριας επικαιρότητας ο διαγωνισμός για τις δανειοδοτήσεις των καναλιών, με τους επίδοξους καναλάρχες να στρέφουν τα βέλη τους ο ένας στον άλλον κι ενώ τα στοιχεία από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ αναδεικνύουν το τρίγωνο της διαπλοκής τραπεζών-ΜΜΕ-κομμάτων.

Για τους παλιούς επιχειρηματίες του κλάδου (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Κοντομηνάς, Αλαφούζος, Ψυχάρης) δημοσιεύονται συνεχώς ειδήσεις ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε ολιγάρχη. Την επικαιρότητα απασχόλησε πρόσφατα το όνομα του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και του γιου του, Βλαδίμηρου-Γιάννη, που ορισμένοι, εξ αριστερών και εκ δεξιών του ΣΥΡΙΖΑ, τον φωτογραφίζουν ως «εκλεκτό» της κυβέρνησης.

Μόνο που ο Χρ. Καλογρίτσας, γνωστός εργολάβος δημοσίων έργων, δεν είναι καθόλου άγνωστος στον χώρο των Μέσων, καθώς ήδη από τον Απρίλη του μακρινού 1986 ήταν εκδότης της εφημερίδας «Η Πρώτη». Το πραγματικά καινούργιο όνομα που επιχειρεί να μπει δυναμικά -και επίσημα- στον χώρο των Μέσων δεν είναι άλλο από αυτό του εφοπλιστή και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο πιο άγνωστος στον χώρο των καναλιών, ο πιο δυναμικός νέος παίκτης, από τους νεότερους ηλικιακά υποψηφίους.Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γιος του εφοπλιστή και υποψηφίου με τη Ν.Δ. Μιλτιάδη Μαρινάκη, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2010, όταν στα 43 του μόλις χρόνια πήρε το χρίσμα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Εξι χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος και ιδρυτής της ναυτιλιακής «Capital Maritime & Trading Corp», εκτός από πετυχημένος (βάσει τίτλων και εξυγίανσης των οικονομικών του συλλόγου) πρόεδρος του Ολυμπιακού, κατάφερε να συμπεριλαμβάνεται στους 100 πιο επιτυχημένους εφοπλιστές παγκοσμίως (65η θέση παγκοσμίως το 2015).

Από τα δεκάδες πλοία που διαχειρίζονται οι εταιρείες του, βέβαια, ούτε ένα δεν φέρει την ελληνική σημαία. Τα περισσότερα ωστόσο φέρουν ελληνικά ονόματα (Ατλαντας, Αλέξανδρος ο Μέγας, Αχιλλέας, Αριστοτέλης, Αρης, Ατρωτος κ.ά.).

Αγαπημένη σημαία του κ. Μαρινάκη είναι η σημαία Λιβερίας (32 τάνκερ και άλλα φορτηγά) και δεύτερη έρχεται η σημαία των Νήσων Μάρσαλ (Ιός, «Εφ.Συν.», 11/5/2014, Μώραλης όπως Μαρινάκης, όπως Κόκκαλης).

Ο ίδιος πάντως μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, να διατελέσει πρόεδρος της Super League και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Το κυριότερο όμως είναι πως πλέον εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί και δεκάδες δημοσιογράφοι πίνουν νερό στο όνομά του. Η συνταγή είναι παλιά, πετυχημένη και την ακολούθησαν σχεδόν όλοι από τους σημερινούς ανταγωνιστές του στην Ελλάδα, αλλά και επιχειρηματίες τύπου Μπερλουσκόνι στο εξωτερικό.

Ενδιαφέρον έχει η στάση του Συγκροτήματος Λαμπράκη στην υποψηφιότητα Μαρινάκη. Επειτα από χρόνια υποβάθμισης όλων των δικαστικών εμπλοκών του τελευταίου, η εφημερίδα «Το Βήμα» ξαφνικά ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα («Βήμα», 10.7.2016, «Στόχος του προέδρου του Ολυμπιακού το κέρδος ή η ασυλία;»).

Εκεί διαβάζουμε πως «κύκλοι του εφοπλιστή αναφέρουν πως γνώμονάς του είναι το κέρδος και πως για το στήσιμο ενός καναλιού πλέον χρειάζονται λιγότερα χρήματα».

Πόσο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα όμως της εταιρείας του Β. Μαρινάκη «Alter Ego»;

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο φάκελός του θεωρείται πλήρης. Τον περασμένο Μάιο ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέφθηκε το μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού φέρεται να διαδίδει πως θέλει «να τύχει της ίδιας “αντιμετώπισης” που έχει και ο Βαρδινογιάννης».

Ο Κουρτάκης

Αγνωστο παραμένει αν στην ίδια συνάντηση παρευρέθη ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν τυγχάνει της καλύτερης αντιμετώπισης από τη φίλα προσκείμενη στον Β. Μαρινάκη εφημερίδα «Παραπολιτικά». Πάντως, πρόσφατα ο Γ. Δραγασάκης δικαιώθηκε στον Αρειο Πάγο στη διαμάχη που είχε με τον διευθυντή των «Παραπολιτικών», Γ. Κουρτάκη.Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για ανυπόστατο πρωτοσέλιδο του 2012 που έφερε τον σημερινό αντιπρόεδρο να μετέχει σε εταιρεία που χρωστά 6 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο φάκελος Μαρινάκη, γεγονός είναι ότι με τη σχεδιαζόμενη έντονη παρέμβασή του στα μέσα ενημέρωσης ο εφοπλιστής κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του στα δημόσια πράγματα. Πέρα από τη δεδομένη μεγάλη οικονομική ισχύ του, έχει ήδη εξαπλώσει την αυτοκρατορία του στον χώρο του αθλητισμού, αλλά ουσιαστικά διοικεί και μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, η οποία φιλοξενεί και το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι.

Η συγκέντρωση στα χέρια ενός επιχειρηματία τόσο μεγάλης οικονομικής και πολιτικής δύναμης ασφαλώς θα παίξει τον ρόλο της στην πορεία της χώρας μας την κρίσιμη αυτή περίοδο.Η «Εφ.Συν» αναδεικνύει στις επόμενες σελίδες ιστορίες αγάπης-μίσους με ορισμένους από τους εντιμότατους φίλους του.

Κάποιοι σήμερα είναι ορκισμένοι εχθροί του, άλλοι παραμένουν αταλάντευτοι στο πλευρό του, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν, όπως και ο ίδιος, εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.

Οι offshore, τα «Παραπολιτικά» και το «Πρώτο Θέμα»

«Δεν φοβάμαι να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί δεν έχω δουλειές με το ελληνικό κράτος» δήλωσε ο Β. Μαρινάκης λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά («Παραπολιτικά», 14.3.2014).
Το κεντρικό αυτό επιχείρημα, που επαναλαμβάνεται και για τις τηλεοπτικές άδειες, καταρρίπτεται εν μέρει από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος (28.6.2016 στη Βουλή) σε σχέση με τα δάνεια της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»: «Στις 15.12.2010 και στις 12.5.2011 διενεργήθηκαν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της “Αναπτυξιακής”, που είναι αλληλοεμπλεκόμενη εταιρεία, και της εταιρείας “Νέο Θέμα” με τα ποσά των 2.300.000 και 2.700.000 αντίστοιχα, που καλύφθηκαν από τις εξωχώριες εταιρείες “PT Media Corp Inc” και “White Rock Investments S.A.”, συμφερόντων Βίκτωρα Ρέστη και Βαγγέλη Μαρινάκη».

Επομένως ο Βαγγέλης Μαρινάκης συμμετείχε μέσω offshore στο «Πρώτο Θέμα», που δανειοδοτήθηκε από τις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα.

Η δεύτερη είδηση-βόμβα προέκυψε από στοιχεία του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή Νεκτάριου Σαντορινιού, «ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει εγγυηθεί πάλι με offshore εταιρεία το δάνειο που πήραν τα “Παραπολιτικά” από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσουν τον ραδιοσταθμό του Ομίλου. Στις 17/2/2014 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την “ΠΑΡΑ ΕΝΑ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ” (“Παραπολιτικά”) με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού “90,1”, του σημερινού “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού».

Την ίδια μέρα «προσφέρθηκε ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων μίας εταιρείας που δεν έχει εταιρική σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία, είναι offshore και η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Σαντορινιός.

Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να πρόκειται περί συνωνυμίας.

Ερώτημα παραμένει αν αυτές οι οικονομικές σχέσεις με τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του Β. Μαρινάκη.

Η «Ζούγκλα» και οι υποκλοπές

Από τις απομαγνητοφωνημένες υποκλοπές που περιλαμβάνουν συνομιλία του Μαρινάκη με τον Κουρτάκη, τον Μάιο του 2012, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εμφανίζεται να δίνει οδηγίες για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της επόμενης ημέρας.

Προσφάτως, τόσο η εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ όσο και η «Ζούγκλα» του γνωστού για τη δεοντολογία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου παρουσίασαν νέο ηχητικό από την ίδια περίοδο, όπου φέρονται να συνομιλούν Κουρτάκης-Μαρινάκης.

Το ηχητικό ερμηνεύτηκε ως απόπειρα άσκησης πίεσης στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου σχετικά με διαχείριση ροζ σκανδάλου.

Ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε στη «Ζούγκλα» πως ο Κουρτάκης επικοινώνησε μαζί του και όπως είπε: «Με πίεζε ασφυκτικά αλλά του εξηγούσα ότι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχα καμία αρμοδιότητα διαφημιστικών κονδυλίων».

Ο εκδότης των «Παραπολιτικών» απάντησε πως «η φωνή που ακούγεται στην υποκλαπείσα συνομιλία δεν είναι η δική μου», ενώ ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Σε άλλο σημείο των υποκλοπών της ΕΥΠ ο Β. Μαρινάκης ακούγεται επίσης να δίνει οδηγίες στον επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Ολυμπιακού για τοποθέτηση συγκεκριμένων ειδήσεων και ρεπορτάζ στα «δικά τους μέσα», συμπεριλαμβανομένου και των «Παραπολιτικών» (press-project.gr, 18.4.2014, Σερφάς, Λεοντόπουλος).

Οι σύμμαχοι, οι ορκισμένοι εχθροί και οι παλιές φιλίες

Η ρήξη με τον Γιάννη Αλαφούζο

Γιάννης Αλαφούζος – Βαγγέλης Μαρινάκης EUROKINISSI
Πριν από μια δεκαετία ο Βαγγέλης Μαρινάκης γίνεται μέτοχος στο συγκρότημα του ΣΚΑΪ. Η σχέση του με τον Γ. Αλαφούζο δεν ήταν ποτέ ειδυλλιακή, αλλά η οριστική ρήξη το καλοκαίρι του 2012 επέρχεται με αφορμή όχι τόσο την αντιπαλότητα ΠΑΟ-Ολυμπιακού αλλά την πολιτική.

Στις 18 Ιουνίου 2012, μόλις μία ημέρα μετά τις δεύτερες εκλογές, ο Β. Μαρινάκης στέλνει εξώδικο στον Γ. Αλαφούζο, τον οποίο κατηγορεί για «στοχευμένα πολιτικά παιχνίδια». Αφορμή η παρουσίαση exit polls που αναδείκνυαν ως πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ποντίκι» λίγες μέρες αργότερα, «ο Μαρινάκης είναι πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά και εκτιμά ότι η αναξιοπιστία του ΣΚΑΪ και η εμμονή με την οποία προσπαθεί να περάσει συγκεκριμένες θέσεις τον εκθέτουν και επιχειρηματικά».

Στο ίδιο δημοσίευμα «ο Γιάννης Αλαφούζος κατονομάζεται από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον κ. Μαρινάκη ως “νταβατζής” της Κεντροδεξιάς, προσπαθώντας να επιβάλλει πολιτικές και πρόσωπα». Ο Μαρινάκης αποχωρεί από τον ΣΚΑΪ και τότε ξεσπά ένας αδιάκοπος «πόλεμος», με τον σταθμό του Γιάννη Αλαφούζου να αφιερώνει εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου κυρίως σε δύο δικαστικές υποθέσεις: τους στημένους αγώνες και τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One».

Η υπόθεση «Noor one»

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση του «Noor One» θεωρήθηκε ο επιχειρηματίας, πρώην ανώτατο στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης.

Το όνομά του ήταν η αφορμή για να ενδιαφερθούν εχθρικά -προς τον Μαρινάκη- μέσα ενημέρωσης (τα υπόλοιπα ΜΜΕ για τους δικούς τους λόγους σιωπούσαν).

Το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν ακούστηκε ούτε μια φορά στο δικαστήριο, ενώ σε κανένα σημείο της υπόθεσης δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με την ηρωίνη.

Στην ανακρίτρια Πειραιά ο Αιμίλιος Κοτσώνης, καταδικασθείς τελικά σε 10 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση ναρκωτικών, είχε αυτοχαρακτηριστεί «ως ο άνθρωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ντουμπάι» σε σχέση με το εμπόριο πετρελαιοειδών.

Συνήγοροι υπεράσπισης του Κοτσώνη στη δίκη ήταν ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας και ο παναθηναϊκών αισθημάτων Γιάννης Ηρειώτης.

Αχιλλέας Μπέος
◾ Ενας από τους πρώην στενούς φίλους του προέδρου του Ολυμπιακού ήταν και ο υπόδικος για την υπόθεση «Κοριόπολις», πρώην πλέον δήμαρχος Βόλου, για τον οποίο δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις («Εφ.Συν.», 30.3.2015, «Εκανε το Βόλο Παλέρμο»).
«Τον ξέρω καλά και για 2,5 χρόνια μόνο που δεν κοιμόμαστε μαζί» έχει πει ο Α. Μπέος, ο οποίος πλέον έχει αλλάξει στρατόπεδο και φέρεται να τον κατηγορεί ότι του φόρτωσε την υπόθεση με τους στημένους αγώνες.

Πρόσφατα ο Μπέος δήλωσε «όλες οι χούντες κάποτε πέφτουν. Ηρθε η ώρα να πέσει η σημερινή χούντα του ποδοσφαίρου» («Metrosport», 31.5.2016).

Είχε προηγηθεί ακόμα μία αναφορά: «Η σχέση μου με τον Μαρινάκη καλά έκανε και τελείωσε, γιατί δεν μπορεί κάποιος να είναι φίλος με τον Κούγια και ταυτόχρονα να είναι δικός μου φίλος» (6.4.2016, Αθλητικό Metropolis 99.5).

Αλέξης Κούγιας
◾ Ο γνωστός ποινικολόγος Α. Κούγιας ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή από τον Α. Μπέο και σήμερα βρίσκεται στο στρατόπεδο των συμμάχων.

Ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναχαϊκής δήλωσε ότι «πρόκειται για ακραία εγκληματική οργάνωση» αναφερόμενος στην παραπομπή Μαρινάκη και των υπολοίπων, μέχρι να κάνει στροφή 180 μοιρών μιλώντας για «σκευωρία εις βάρος του Β. Μαρινάκη».

Μέσα σε όλα τα παράδοξα, ο Α. Κούγιας είχε αναλάβει και την υπεράσπιση του νεκρού εκδότη Π. Μαυρίκου (γνωστός από την υπόθεση των εκβιασμών), ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Μαρινάκη ως ηθικό αυτουργό πίσω από τον ξυλοδαρμό του το 2015 στο ΣΕΦ.

Γιώργος Γκιρτζίκης
◾ Στους συμμάχους συγκαταλέγεται και ο 69χρονος Γιώργος Γκιρτζίκης, ενεργό στέλεχος της Ν.Δ. στην Ξάνθη και πρόεδρος της ΕΠΟ από το 2015.

Ο Αχιλλέας Μπέος τον χαρακτήρισε «κανονικό υπάλληλο του Βαγγέλη Μαρινάκη», ενώ ούτε αυτός έχει αποφύγει τις εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στα 31 πρόσωπα εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την «κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών», ένα σκάνδαλο που προκάλεσε ζημία στην ΕΠΟ ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Νίκος Πηρούνιας
◾ Στους πρώην φίλους του προέδρου του Ολυμπιακού ο Μανιάτης επιχειρηματίας Νίκος Πηρούνιας, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Εθνικός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μώραλη.

Ομως όπως είπε ο ίδιος, «από τον Δεκέμβριο του 2014 κόψαμε την καλημέρα με τον Μαρινάκη, γιατί αθέτησε υποσχέσεις που μου έδωσε για δημοτικά ζητήματα».

Από τότε που κόπηκε αυτή η καλημέρα, έγινε αγαπημένος της εκπομπής «Δίκη» στον ΣΚΑΪ, που δημοσίευσε υποκλαπείσα συνομιλία στην οποία φερόταν να σχολιάζει τη σύνθεση του δικαστηρίου που θα εκδίκαζε την υπόθεση του «Noor One».

Η δεύτερη υπόθεση

Σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντιμετωπίζει και μια δεύτερη δικαστική υπόθεση, που σχετίζεται πάλι με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, κι ενώ του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, τον βαραίνουν πέντε κατηγορίες για τις παρακάτω κακουργηματικές πράξεις: ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης, ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ηθική αυτουργία σε κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις και απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Η ογκώδης δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου, εναντίον του οποίου ο Β. Μαρινάκης κατέθεσε πρόσφατα πειθαρχική αναφορά στον Αρειο Πάγο.

Με αυτές τις ανοιχτές εκκρεμότητες, με τα ξένα MME (BBC, «Guardian», «Mirror», «Telegraph») να του αφιερώνουν πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων -και με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μια πιθανή οικονομική κρίση ύστερα από την αποτυχία εισόδου στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League- πολλοί αναρωτιούνται ποια η σκοπιμότητα της υποψηφιότητάς του για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Η πρόσφατη ιστορία πολλών εκ των σημερινών ανταγωνιστών του Βαγγέλη Μαρινάκη δείχνει πως όταν κάποιος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει νομικές ή άλλες δυσκολίες, η ιδιοκτησία ενός μέσου ενημέρωσης δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Το νέο Συγκρότημα

Γιάννης Κουρτάκης
Ο Ομιλος Παραπολιτικά με εκδότη τον διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ ακόμα και την «αποκλειστικότητα» της υποψηφιότητας της εταιρείας «Alter Ego» για τις τηλεοπτικές άδειες την παρουσίασε η ίδια εφημερίδα.

Αναζητώντας το αρχείο της εφημερίδας δεν καταφέραμε να βρούμε μία (1) αρνητική ή επικριτική δημοσίευση για τον επίδοξο καναλάρχη, ο οποίος πολύ συχνά γευματίζει στα εορταστικά γεύματα του ομίλου μαζί με στελέχη και εργαζόμενους («Παραπολιτικά», «Επένδυση», «Freddo», Παραπολιτικά FM και εφημερίδες της Ορθοδοξίας) σε εστιατόριο της Νέας Σμύρνης, ενώ όπως μας λένε συνάδελφοι παρευρίσκεται πάντα στους καθιερωμένους ετήσιους αγιασμούς και κοπές πίτας.

Τον Φεβρουάριο του 2013, αγωγή κατά της εφημερίδας «Αυγή», με την οποία ζητούσε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Μάκη Βορίδη.

Αιτία της αγωγής δημοσίευμα της «Αυγής» με τίτλο «Το μακρύ χέρι του Σαμαρά στα μίντια», στο οποίο ο συντάκτης έγραφε: «Ανάμεσα στα νέα τζάκια της διαπλοκής φιγουράρει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει έναν μίνι μιντιακό όμιλο, με “ναυαρχίδα” την εβδομαδιαία εφημερίδα “Παραπολιτικά”, η οποία συχνά αναλαμβάνει τη “βρόμικη δουλειά” του Μαξίμου. Επεται ραδιοφωνικός σταθμός και επίκειται άμεσα τηλεοπτικό περιοδικό».

Στις 25 Απριλίου 2014, ο Χανιώτης Γ. Κουρτάκης, ρωτήθηκε από το e-tetradio.gr αν είναι «ακριβό σπορ» για έναν δημοσιογράφο να γίνεται εκδότης και μετά να αποκτάει ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο ίδιος απάντησε: «Οι υγιείς επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις χωρίς δάνεια, εκείνες που θέλουν να πρωταγωνιστούν έχουν μόνο έναν χρηματοδότη. Τον κόσμο. Η εποχή που οι επιχειρηματίες επένδυαν στα media, χάνοντας χρήματα, έχουν περάσει. Το δικό μας κριτήριο είναι η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος. Αυτός είναι η δύναμή μας και το σημείο αναφοράς μας».

Ωστόσο εκτός από την εμπιστοσύνη του κόσμου υπάρχει και η εμπιστοσύνη του προέδρου.

N(Δ)o Politica!

Πάντως, όπως έχει καταγράψει η «Εφ.Συν.» (Ιος,11/5/2014), «ο κ. Μαρινάκης έχει φροντίσει να απομακρύνει από τον χώρο του Ολυμπιακού το “μίασμα” της πολιτικής».

Τον Μάρτιο του 2013 έκανε εντύπωση στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» το πανό «Ολυμπιακός Υπεράνω Ολων, No Politica Θύρα 7».

Αυτή η δήλωση-δέσμευση «No Politica» συνδέθηκε με την καθυστερημένη αντίδραση των οργανωμένων του Ολυμπιακού μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το ότι η πολιτική γραμμή της εφημερίδας «Παραπολιτικά» παρουσιάζει οβιδιακές μεταμορφώσεις.

Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απειλή για τη χώρα, τώρα πια η κριτική είναι πολύ πιο ήπια, αν και τα πρωτοσέλιδα κλείνουν πάντα το μάτι στον χώρο της Ν.Δ. («Τα αλλάζει όλα ο Κυριάκος», Ιούλιος 2016).

Πρόσφατα, σε γλέντι που έγινε στις Λουσακιές Χανίων για τα γενέθλια του εκδότη Κουρτάκη, το «παρών» έδωσαν πολλοί πολιτικοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης (και πολλοί ακόμα από τη Ν.Δ.), καθώς και η οικογένεια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τζόγος-μπάλα-λιμάνι

Σταθερές αξίες του ομίλου «Παραπολιτικά» αποτελούν οι επιθετικές απαντήσεις στις εξίσου λυσσαλέες επιθέσεις μιντιακών ομίλων που συνδέονται κυρίως με τους επιχειρηματίες Γ. Αλαφούζο (ΣΚΑΪ, «Καθημερινή») και Δημ. Μελισσανίδη («Δημοκρατία», «Εspresso»).

Το θέμα του λιμανιού του Πειραιά αλλά και τα ζητήματα ελέγχου του επίγειου και διαδικτυακού τζόγου (όπου το χρήμα, ακόμα και εν μέσω κρίσης, ρέει άφθονο) παίζουν σημαντικότερο ρόλο στις παραπάνω διαμάχες από τις όποιες οπαδικές αντιπαλότητες.

Το σκάνδαλο «Κοριόπολις»

Το 2011, ο Β. Μαρινάκης ως πρόεδρος της Super League βρέθηκε αναμεμιγμένος σε ένα μεγάλο σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών, γνωστό ως «Κοριόπολις».

Ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή του σε δωροδοκίες και στήσιμο αγώνων.

Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και το 2015, έπειτα από απαλλακτική πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, απαλλάχθηκε μαζί με άλλους 58 από όλες τις κατηγορίες, ενώ 93 άτομα παραπέμφθηκαν.

Η υπόθεση επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο με στοιχεία που για απροσδιόριστους λόγους δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on StumbleUpon

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…