Loading…
Breaking News
recent

Tολμηρό σενάριο τηλεοπτικής νομιμότητας


Της Μ.Παπαχριστούδη στο Hot Doc, στήλη ΑποΤΥΠΟματα
Όπως όλα δείχνουν η 25χρονη «ομηρία» τηλεοπτικών επιχειρήσεων και πολιτικού συστήματος βαίνει στο τέλος της. Στο τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τηλεοπτικής αδειοδότησης και οι πρώτοι 4 τηλεοπτικοί σταθμοί γενικής στόχευσης και πανελλαδικής εμβέλειας, θα εκπέμπουν νόμιμα. Και ενώ όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις επαφές μεταξύ των παλαιών και νέων παιχτών της τηλεόρασης, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί με τους σταθμούς που δεν θα λάβουν άδεια λειτουργίας. Κανονικά θα κλείσουν, είναι η πρώτη απάντηση. Θα κλείσουν όμως; Τόσο ο Alpha όσο και ο ΣΚΑΙ και το Mega ακόμη έχουν γνωστοποιήσει με κάθε τρόπο πως θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και να λειτουργούν.
Το γιατί αυτοί ειδικά οι τρεις σταθμοί ένιωσαν την ανάγκη να δηλώσουν τη συνέχιση της παρουσίας τους μετά το τέλος της δημοπρασίας, μπορεί κάποιος μόνο να το εικάσει. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Ιβάν Σαββίδης, παρόλο που κόπηκε στην αρχική φάση, έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν άδεια. Τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να δώσουν στη δημοπρασία που ξεκινά με κατώτατη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ, είναι η απάντηση στη σχετική φημολογία. Πολύ περισσότερο που στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ποσού 80 εκατ. ευρώ! Επανερχόμενοι στο ερώτημα για την επόμενη μέρα της τηλεοπτικής αδειοδότησης από τα υπάρχοντα επτά πανελλαδικά κανάλια, 3 ως 5 θα τεθούν εκτός νόμιμης λειτουργίας. Σε πρώτη φάση οι σταθμοί φέρονται προετοιμασμένοι για δορυφορική μετάδοση του προγράμματος, για συνδρομητική μετάδοση μέσω Nova και ΟΤΕ και για ιντερνετική. Το τολμηρό ωστόσο σενάριο που στηρίζεται σε σοβαρές πληροφορίες κάνει λόγο για τη δεύτερη φάση τηλεοπτικής αδειοδότησης, τα θεματικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Και ως «θεματικά», ενημερωτικά ή ψυχαγωγικά, ο αριθμός τους θα είναι σαφώς μεγαλύτερος, ίσως και έως οκτώ άδειες θεματικού περιεχομένου.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπως είναι φανερό κανείς από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν θα βάλει λουκέτο, απλώς θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα και να επιλέξει την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία! Και μετά τα πανελλαδικής εμβέλειας θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός των περιφερειακών καναλιών τα οποία επίσης θα πρέπει να πληρώσουν για να λάβουν άδεια εκπομπής. Όπως όλα δείχνουν η επιχείρηση τηλεοπτική ευταξία θα ολοκληρωθεί εντός του 2017 με την έκδοση ενός νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων και με την υποχρέωση σε Digea και ΕΡΤ να περάσουν στην επόμενη τεχνολογία ψηφιακής εκπομπής και κωδικοποίησης, το DVB-T2 το οποίο και επιτρέπει την εκπομπή στην ίδια συχνότητα περισσότερων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.