Loading…
Breaking News
recent

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 14 υπέρ έναντι 11 κατά

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 14 υπέρ έναντι 11 κατά.
Οι 14 δικαστές υιοθέτησαν την σκληρή γραμμή, δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Πάντως με δεδομένη, εκτός απροόπτου, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πέσει "μαύρο" σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Ωστόσο το τι θα συμβεί πχ με τα κανάλια που έχουν άδεια και έχουν κανάλι ανοικτό ή εκείνα που έχουν εξασφαλίσει άδεια αλλά δεν έχουν ακόμα εκπέμψει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το σκεπτικό της απόφασης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό αναμένουν ως επικρατέστερο σενάριο το ΣτΕ να επιλέξει την μέση οδό και και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα συστήνονται «θεραπείες» στο νόμο Παππά . Στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός στο σύνολο του έχει ήδη γίνει προπαρασκευή για μια νέα νομοθετική παρέμβαση.
Αν το ΣτΕ υποδείξει εκ νέου με σαφήνεια  το ΕΣΡ ως το μόνο αρμόδιο όργανο για τις άδειες και θέσει και συγκεκριμένο χρονικό όριο για την συγκρότησή του τότε θα υπάρχει πίεση και προς τη ΝΔ.  

Η διαδικασία στο ΣτΕ 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Και αναμένεται να καταλήξει σε ψηφοφορία μεταξύ των ανωτάτων δικαστών σε σχέση με το αν το ΕΣΡ είναι εκ του συντάγματος το όργανο εκείνο το οποίο «νομιμοποιείται» για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό είναι και «καρδιά» των επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Σύμφωνα με όσα εκτιμούν έμπειρες δικαστικές πηγές οι προηγούμενες κρίσεις του ΣτΕ για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν ως οδηγός για τη σημερινή απόφασή του.  
Δεν θεωρούν μάλιστα απίθανο το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που δίνει στον υπουργό Επικρατείας τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών αν και η εισήγηση του προέδρου του ΣτΕ κ.Γιώργου Παπαγεωργίου την Δευτέρα ήταν υπέρ της συνταγματικότητας.

Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ και ο αριθμός «4» ,τα δυο επίδικα   

Εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δικαστικές πηγές θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν στην απόφαση «αστερίσκοι» που θα επιτρέπουν διπλή ανάγνωση.
Π.χ ότι ο νόμος είναι μεν αντισυνταγματικός και ο υπουργός κακώς είχε τις εν λόγω αρμοδιότητες, αλλά σε αυτό οδήγησε ότι δεν είχε συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
Δεν θεωρείται απίθανο το δικαστήριο να στείλει πίσω το μπαλάκι στη Βουλή ορίζοντας εύλογο χρονικό περιθώριο  για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να κινήσει ξανά όλη η διαδικασία αδειοδότησης. 
Το έτερο πεδίο προς κρίση είναι η πρόβλεψη του νόμου Παππά για τον συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό των τεσσάρων αδειών.
Για να μπει το ΣτΕ σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει προηγουμένως να έχει κρίνει συνταγματικό το νόμο στη βάση ότι εφόσον δεν υπήρχε το ΕΣΡ καλώς ο υπουργός ανέλαβε την νομοθετική πρωτοβουλία.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.