Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 14 υπέρ έναντι 11 κατά

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 14 υπέρ έναντι 11 κατά.
Οι 14 δικαστές υιοθέτησαν την σκληρή γραμμή, δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Πάντως με δεδομένη, εκτός απροόπτου, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πέσει "μαύρο" σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Ωστόσο το τι θα συμβεί πχ με τα κανάλια που έχουν άδεια και έχουν κανάλι ανοικτό ή εκείνα που έχουν εξασφαλίσει άδεια αλλά δεν έχουν ακόμα εκπέμψει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το σκεπτικό της απόφασης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό αναμένουν ως επικρατέστερο σενάριο το ΣτΕ να επιλέξει την μέση οδό και και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα συστήνονται «θεραπείες» στο νόμο Παππά . Στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός στο σύνολο του έχει ήδη γίνει προπαρασκευή για μια νέα νομοθετική παρέμβαση.
Αν το ΣτΕ υποδείξει εκ νέου με σαφήνεια  το ΕΣΡ ως το μόνο αρμόδιο όργανο για τις άδειες και θέσει και συγκεκριμένο χρονικό όριο για την συγκρότησή του τότε θα υπάρχει πίεση και προς τη ΝΔ.  

Η διαδικασία στο ΣτΕ 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Και αναμένεται να καταλήξει σε ψηφοφορία μεταξύ των ανωτάτων δικαστών σε σχέση με το αν το ΕΣΡ είναι εκ του συντάγματος το όργανο εκείνο το οποίο «νομιμοποιείται» για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό είναι και «καρδιά» των επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Σύμφωνα με όσα εκτιμούν έμπειρες δικαστικές πηγές οι προηγούμενες κρίσεις του ΣτΕ για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν ως οδηγός για τη σημερινή απόφασή του.  
Δεν θεωρούν μάλιστα απίθανο το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που δίνει στον υπουργό Επικρατείας τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών αν και η εισήγηση του προέδρου του ΣτΕ κ.Γιώργου Παπαγεωργίου την Δευτέρα ήταν υπέρ της συνταγματικότητας.

Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ και ο αριθμός «4» ,τα δυο επίδικα   

Εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δικαστικές πηγές θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν στην απόφαση «αστερίσκοι» που θα επιτρέπουν διπλή ανάγνωση.
Π.χ ότι ο νόμος είναι μεν αντισυνταγματικός και ο υπουργός κακώς είχε τις εν λόγω αρμοδιότητες, αλλά σε αυτό οδήγησε ότι δεν είχε συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
Δεν θεωρείται απίθανο το δικαστήριο να στείλει πίσω το μπαλάκι στη Βουλή ορίζοντας εύλογο χρονικό περιθώριο  για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να κινήσει ξανά όλη η διαδικασία αδειοδότησης. 
Το έτερο πεδίο προς κρίση είναι η πρόβλεψη του νόμου Παππά για τον συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό των τεσσάρων αδειών.
Για να μπει το ΣτΕ σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει προηγουμένως να έχει κρίνει συνταγματικό το νόμο στη βάση ότι εφόσον δεν υπήρχε το ΕΣΡ καλώς ο υπουργός ανέλαβε την νομοθετική πρωτοβουλία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…