Loading…
Breaking News
recent

«Ο ρόλος των κυβερνήσεων δεν είναι να περιορίζουν με νόμους τον αριθμό των Μέσων Ενημέρωσης»

«Σε μία εποχή που οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο δίνουν αγώνα επιβίωσης απέναντι στην κυριαρχία του διαδικτύου, στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της έντυπης δημοσιογραφίας, απειλεί να επισπεύσει τις δυσμενέστερες προβλέψεις», δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
«Ο ρόλος των κυβερνήσεων δεν είναι να περιορίζουν με νόμους τον αριθμό των Μέσων Ενημέρωσης. Είναι να διασφαλίζουν τη λειτουργία τους με κανόνες δημοκρατίας, πλουραλισμού και πολυφωνίας και να παρεμβαίνουν, όταν και όπου εμφανίζονται σκιές στη χρηματοδότησή τους ή τις σχέσεις τους με την πολιτική εξουσία. Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες να ρυθμίσουν τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, καθώς και την ποιότητα της παρεχόμενης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ οι οικονομικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους επαρκούν για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.
«Τις προηγούμενες ημέρες, η απουσία δύο παραδοσιακών εφημερίδων, των Νέων και του Έθνους από τα περίπτερα –αλλά και από το διαδίκτυο– συγκλόνισε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κοινό, που μπορεί να μην αγοράζει πια εφημερίδες, εξακολουθεί όμως να πιστεύει ότι στο χαρτί συνεχίζει να βρίσκεται η πεμπτουσία της ενημέρωσης και η δύναμη της συγκροτημένης άποψης. Η ευρωπαϊκή και αμερικανική πραγματικότητα το επιβεβαιώνει: έστω και με μικρότερη από το παρελθόν κυκλοφορία, οι εφημερίδες εξακολουθούν να είναι οι ατμομηχανές της ενημέρωσης, με τους διαδικτυακούς τους δορυφόρους να αποτελούν τη σύνδεσή τους με την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης», συνέχισε ο Δήμαρχος.
Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε: «Διαχειριστικά σφάλματα και εκδοτικές αστοχίες, δεν αλλάζουν την ουσία. Ήδη αρκετές ιστορικές εφημερίδες και πανίσχυρα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης εξαφανίζονται από τον χάρτη της ενημέρωσης. Το κλείσιμο μιας εφημερίδας δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον κλάδο των δημοσιογράφων, συνιστά πρόβλημα για τη Δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Πολύ περισσότερο που με το φάσμα του λουκέτου απειλούνται εφημερίδες, που απασχολούν μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και καλύπτουν τις ανάγκες ενός πολύ απαιτητικού κοινού. Εφημερίδες και Μέσα Ενημέρωσης, που δεν υποκύπτουν στην ομοιομορφία του copy paste και του εντυπωσιασμού, του λεγόμενου μιντιακού λαϊκισμού. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, κινούνται στη λογική της ενίσχυσης των εφημερίδων. Προφανώς κάτι ξέρουν».
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.