Loading…
Breaking News
recent

ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”

Το 1999 ο ΔΟΛ ήταν μια πανίσχυρη και πλούσια εταιρεία. Ο οργανισμός συγκέντρωσε 234 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό. Ήταν η δεύτερη, μετά το Mega (1994), επιχείρηση ΜΜΕ που μπήκε στο Xρηματιστήριο. Εισήχθη επί κυβερνήσεως Σημίτη, τον Οκτώβριο του 1999, συγκεντρώνοντας 50 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 184 εκατ. ευρώ. Ο ΔΟΛ έκανε εντυπωσιακές κινήσεις για την εποχή εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα του National Geographic, ενώ άνοιξε τον δρόμο του Internet με το www.in.gr, υποσχόμενος την είσοδο της θυγατρικής του, ΔΟΛ Digital, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς τότε ήταν η εποχή της «Νέας Οικονομίας». Συγκέντρωσε επιχειρήσεις εξαγοράζοντας, π.χ., τις Ειδικές Εκδόσεις και αποκτώντας τα περιοδικά «ΚΛΙΚ», «ΜΕΝ», επεκτάθηκε στον κινηματογράφο μέσω της Odeon, στα βιβλία με τα Ελληνικά Γράμματα, ενώ παράλληλα επένδυσε στις εκτυπώσεις και στο δίκτυο διανομής των πωλήσεων ενισχύοντας τα έντυπα του ΔΟΛ.
Σχεδόν καμιά από τις επενδύσεις δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού όλα τα νούμερα ήταν βασισμένα στην εποχή του χρηματιστηριακού πάρτι. Βέβαια, ορισμένες επιλογές, όπως η έκδοση του ημερήσιου πρωινού «Βήματος», δεν ευοδώθηκαν, καθώς η «Καθημερινή» ήταν ακλόνητη. Εκείνες τις μέρες του 1999, πάντως, όλοι ήθελαν να αγοράσουν μετοχές στον ΔΟΛ, μέχρι που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση… Η ομάδα των μάνατζερ που σχεδίασε το επενδυτικό σχέδιο του ΔΟΛ απομακρύνθηκε από τις επιτελικές θέσεις και ο Στ. Ψυχάρης επέστρεψε σε θέση ευθύνης στη διοίκηση. Το 2005 απέκτησε, με τη συνδρομή της Alpha Bank, το 25% του ΔΟΛ. Ο Χρ. Λαμπράκης έφυγε από τη ζωή στις 21 Δεκεμβρίου 2009 και ο Στ. Ψυχάρης ανέλαβε την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του ΔΟΛ. Η συμμαχία με τον Β. Ρέστη, που μπήκε στον οργανισμό, δεν κράτησε πολύ, ενώ δεν απέδωσαν στο παρελθόν οι προθέσεις συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο WAZ ZB (2003) και με την ισπανική El Pais. Οι τελευταίες συζητήσεις με τον Γ. Αλαφούζο δεν πρόλαβαν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα για τον Στ. Ψυχάρη.
typologies
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.