ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”

Το 1999 ο ΔΟΛ ήταν μια πανίσχυρη και πλούσια εταιρεία. Ο οργανισμός συγκέντρωσε 234 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό. Ήταν η δεύτερη, μετά το Mega (1994), επιχείρηση ΜΜΕ που μπήκε στο Xρηματιστήριο. Εισήχθη επί κυβερνήσεως Σημίτη, τον Οκτώβριο του 1999, συγκεντρώνοντας 50 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 184 εκατ. ευρώ. Ο ΔΟΛ έκανε εντυπωσιακές κινήσεις για την εποχή εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα του National Geographic, ενώ άνοιξε τον δρόμο του Internet με το www.in.gr, υποσχόμενος την είσοδο της θυγατρικής του, ΔΟΛ Digital, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς τότε ήταν η εποχή της «Νέας Οικονομίας». Συγκέντρωσε επιχειρήσεις εξαγοράζοντας, π.χ., τις Ειδικές Εκδόσεις και αποκτώντας τα περιοδικά «ΚΛΙΚ», «ΜΕΝ», επεκτάθηκε στον κινηματογράφο μέσω της Odeon, στα βιβλία με τα Ελληνικά Γράμματα, ενώ παράλληλα επένδυσε στις εκτυπώσεις και στο δίκτυο διανομής των πωλήσεων ενισχύοντας τα έντυπα του ΔΟΛ.
Σχεδόν καμιά από τις επενδύσεις δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού όλα τα νούμερα ήταν βασισμένα στην εποχή του χρηματιστηριακού πάρτι. Βέβαια, ορισμένες επιλογές, όπως η έκδοση του ημερήσιου πρωινού «Βήματος», δεν ευοδώθηκαν, καθώς η «Καθημερινή» ήταν ακλόνητη. Εκείνες τις μέρες του 1999, πάντως, όλοι ήθελαν να αγοράσουν μετοχές στον ΔΟΛ, μέχρι που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση… Η ομάδα των μάνατζερ που σχεδίασε το επενδυτικό σχέδιο του ΔΟΛ απομακρύνθηκε από τις επιτελικές θέσεις και ο Στ. Ψυχάρης επέστρεψε σε θέση ευθύνης στη διοίκηση. Το 2005 απέκτησε, με τη συνδρομή της Alpha Bank, το 25% του ΔΟΛ. Ο Χρ. Λαμπράκης έφυγε από τη ζωή στις 21 Δεκεμβρίου 2009 και ο Στ. Ψυχάρης ανέλαβε την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του ΔΟΛ. Η συμμαχία με τον Β. Ρέστη, που μπήκε στον οργανισμό, δεν κράτησε πολύ, ενώ δεν απέδωσαν στο παρελθόν οι προθέσεις συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο WAZ ZB (2003) και με την ισπανική El Pais. Οι τελευταίες συζητήσεις με τον Γ. Αλαφούζο δεν πρόλαβαν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα για τον Στ. Ψυχάρη.
typologies

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…