Loading…
Breaking News
recent

ΦΤΩΧΟ ΜΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

σχόλιο με αφορμή την έκρηξη στο Έβερεστ της Πλ. Βικτωρίας)
Του Γιώργου Κατερίνη

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έφταιξε και φθάσαμε στη φονική έκρηξη στο κατάστημα της Πλ. Βικτωρίας. Ανθρώπινο λάθος, ακατάλληλος εξοπλισμός, κακές εγκαταστάσεις, μη τήρηση κανόνων ασφαλείας, όλα αυτά μαζί; Σίγουρα υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να διερευνηθούν και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για τις συνθήκες εργασίας, και από τις υπηρεσίες που εκδίδουν πιστοποιητικά καταλληλότητας για τέτοια καταστήματα και από την πυροσβεστική και από το υγειονομικό και από το δήμο. Ελπίζουμε να γίνουν αντίστοιχα ρεπορτάζ και να μην ξεχαστεί το θέμα που λίγο -πολύ απηχεί την κακή, κάκιστη κατάσταση των περισσοτέρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).
Σφηνωμένα σε κάθε είδους κτίρια, με τυφλούς εργαστηριακούς χώρους, χωρίς εξόδους κινδύνου, χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και με πλημμελή έλεγχο από τις αντίστοιχες υπηρεσίες λειτουργούν χιλιάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κυρίως αυτά που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, όπου επικρατεί η νέα κατάσταση των “απλοποιημένων διαδικασιών αδειοδότησης”.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Θα περίμενε κανείς να υπάρξουν αντίστοιχα ρεπορτάζ: πώς αλήθεια αδειοδοτούνται τέτοια μαγαζιά; Όσο και να ψάξει κανείς όμως δεν θα τα βρει.
Όπως δεν θα βρει κάποιο κείμενο που να συσχετίζει το συμβάν με την νομοθεσία που ψηφίστηκε μόλις την προηγούμενη Τετάρτη με επείγουσες διαδικασίες και υπερκομματική στήριξη και απλοποιεί ακόμη περισσότερο την αδειοδότηση των ΚΥΕ. Γιατί πλέον ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να ανοίγει ένα τέτοιο κατάστημα με μια απλή “γνωστοποίηση” και με μια υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη νομοθεσία. Κανείς προληπτικός έλεγχος δεν θα υπάρχει γιατί εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και γιατί μας το υπαγόρευσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό πατάσσεται η γραφειοκρατία και η συναλλαγή με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Αυτά λίγο-πολύ είναι τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη Βουλή από τις δυο κυρίες της ανεμπόδιστης επιχειρηματικότητας (Τζάκρη – Μπακογιάννη), παρά τις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αν σήμερα σκάνε βόμβες τύπου Έβερεστ, φανταστείτε τι θα συμβεί αν τέτοια καταστήματα ανοίγουν με συνοπτικές διαδικασίες. Να περιμένουμε από κάποιο συνάδελφο να κάνει το ρεπορτάζ; Ή θα εξακολουθούν όλοι να παπαγαλίζουν τα επιχειρήματα των Mall κ.λπ. ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι περιττές;
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.