Loading…
Breaking News
recent

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΩΝ-ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΩΝ- ΕΙΤΗΣΕΕ

Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τι σημαίνει για τον κλάδο των media το τέλος του αγγελιοσήμου. Το σκηνικό στήθηκε από τη ΝΔ, μετά τις πιέσεις συγκεκριμένων εκδοτών, διαφημιζομένων και διαφημιστών. Κορυφαίος υπουργός του Αντώνη Σαμαρά «είχε ενημερώσει» την «τρόικα» και το αίτημα πέρασε στο τρίτο Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τον Νοέμβριο του 2015 η ΕΙΤΗΣΕΕ με non-paper προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, μεταξύ άλλων, ζητούσε την κατάργηση του αγγελιοσήμου, την οποία θεωρούσε δεδομένη, και γι’ αυτό είχε αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση μικρού ποσοστού φόρου επί των διαφημίσεων ως αντιστάθμισμα για τις εργοδοτικές εισφορές! Έναν μήνα αργότερα ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάριζε στους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ πως το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ τελειώνει, όπως και το αγγελιόσημο. Μια 24ωρη απεργία στον χώρο των ΜΜΕ άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμφώνησαν να μετάσχουν οι συνδικαλιστές.
Το αγγελιόσημο χάθηκε όχι μόνο γιατί το ήθελαν ο ΣΕΒ, οι διαφημιστικές εταιρείες, που είχαν προσφύγει από το 2010 στην Κομισιόν, και οι καναλάρχες αλλά και γιατί δεν το διεκδίκησαν οι συνδικαλιστές του κλάδου. Ο Τάσος Πετρόπουλος, ως νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ, είχε καταθέσει στις 11 Μαΐου 2009 γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να ενταχθούν στο καθεστώς του αγγελιοσήμου και οι διαδικτυακές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Με βάση και τη γνωμοδότηση αυτή, το υπουργείο Εργασίας το 2010, με κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, κατέθεσε διάταξη, το περίφημο άρθρο 67, για αγγελιόσημο στο internet, από το οποίο όμως εξαιρούνταν οι «παραδοσιακές εκδοτικές επιχειρήσεις» και τα sites τους!
Το άρθρο 67 αποσύρθηκε και οι γνωμοδοτήσεις για το αγγελιόσημο ως εργοδοτική εισφορά μπήκαν στα συνδικαλιστικά συρτάρια. Έξι χρόνια μετά και αφού χάθηκαν περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο των ΜΜΕ και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, κάποιοι συνδικαλιστές, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν «νίκη» το ότι οι εργοδότες στα ΜΜΕ θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά! Για όσες συμβάσεις υπάρχουν πλέον στα ΜΜΕ με μισθό το ανώτερο έως 1.000 ευρώ. Η ήττα του αγγελιοσήμου είναι ολοκληρωτική λόγω και της οριστικής απώλειας των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από τα οποία οι συνδικαλιστές δεν κατάφεραν να κερδίσουν μερικά εκατομμύρια για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ.\
Από το Παρόν
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.