Loading…
Breaking News
recent

Φέρνουμε νόμο για τις μετρήσεις και τις τηλεθεάσεις

Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο ραδιοτηλεοπτικό Τοπίο, αλλά και στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκος Παππάς καλεσμένος στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη "Η Φυλή Των Φίλων".
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών από το ΕΣΡ, προκειμένου να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές και να διεξαχθεί αντίστοιχος για τις ραδιοφωνικές, ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία τόσο για την μέτρηση τηλεθέασης και ακροαματικότητας, όσο και για την κυκλοφορία των εφημερίδων.

Συγκεκριμένα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως η δημοπρασία θα διεξαχθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως και το περσινό καλοκαίρι, καθώς όπως τόνισε, ο νόμος για τον τρόπο αδειοδότησης δεν εξέπεσε κατά τις προσφυγές στο ΣτΕ. Υπήρξε ένας άρτια οργανωμένος διαγωνισμός, τη δομή της δημοπρασίας την εισηγήθηκε σε εμάς και τη σχεδίασε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι μια διαδικασία που αφήνει μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη" σχολίασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε για το ΕΣΡ πως οι ανεξάρτητες αρχές δεν νομοθετούν, εφαρμόζουν το νομοθετικό πλαίσιο για το πεδίο που τους αφορά και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις.

Θα έχουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τις άδειες στο ραδιόφωνο

Πέραν όμως των τηλεοπτικών αδειών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε πως θέληση της κυβέρνησης, αλλά και υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία με τους εταίρους, είναι να προχωρήσει στη ρύθμιση και των ραδιοφωνικών αδειών. "Θα έχουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τις άδειες στο ραδιόφωνο γιατί προκύπτει από τη συμφωνία με τους εταίρους" είπε στον Κώστα Αρβανίτη, ενώ σχολίασε πως υπάρχει μια "χρυσή ευκαιρία" το ραδιόφωνο να ρυθμιστεί και να περάσει στην ψηφιακή εποχή ταυτόχρονα.
 
Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πληρώνουν μεν φόρους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά δεν έχουν πληρώσει για την άδεια συχνοτήτων. "Μιλάμε για το πως διαχειρίζεται η πολιτεία τον αέρα της χώρας. Ο αέρας της χώρας είναι έδαφος, το οποίο υπεκλάπη, στην περίπτωση των τηλεοράσεων [...]. Και ήρθαν και άλλοι νόμοι οι οποίοι νομιμοποιούσαν την αεροπειρατεία" σχολίασε και έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά στο ΕΣΡ να ξεκινήσει τη διαδικασία. "Θα πρέπει από κοινού να απευθύνουμε αυτό το ερώτημα (για το πότε) στο ΕΣΡ, που πρέπει να αυξήσει τις ταχύτητες για να έχουμε στην Ελλάδα ένα τοπίο ενημέρωσης που δεν μας εκθέτει διεθνώς".

Ο αέρας της χώρας είναι έδαφος, το οποίο υπεκλάπη, στην περίπτωση των τηλεοράσεων

Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εκπομπή:

Ρύθμιση για την τηλεθέαση

Εκτός από το ζήτημα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών, ο Νίκος Παππας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την μέτρηση τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας εφημερίδων. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την μέτρηση της τηλεθέασης έκανε λόγιο για "θεμελιώδη στρέβλωση" και "μονοπώλιο το οποίο είναι ιδιωτικό". Όπως είπε, στόχος του υπουργείου είναι μια παρέμβαση, με ενισχυμένο ρόλο του δημοσίου, "που θα έρθει αμέσως μετά το πολυνομοσχέδιο που φέρνουν σε λίγες μέρες στη βουλή". Εξάλλου, όπως σχολίασε, υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε εξαιρετικά ακριβείς στην μέτρηση. "Είναι μια ιστορία που μοιράζει πάρα πολλά χρήματα. Βρίσκεται στην καρδιά των ρυθμίσεων που πρέπει πολύ γρήγορα να γίνουν" ανέφερε.

θα έρθει αμέσως μετά το πολυνομοσχέδιο που φέρνουν σε λίγες μέρες στη βουλή

Αντίστοιχα, ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως προωθείται προκήρυξη που θα συμβάλει στην σωστή καταμέτρηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Το νομοσχέδιο θα καθιστά υποχρεωτικό, κάθε φύλλο να σκανάρεται σε όλα τα στάδια της κυκλοφορίας του, ώστε να μπορεί να ελέγχεται ο αριθμός με τη μέγιστη ακρίβεια.
Ακούστε το ηχητικό:

Παραμένοντας στο τοπίο των ΜΜΕ, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του μητρώου online media. "Είναι μια πρώτη προσπάθεια να γίνει ρύθμιση του τοπίου της ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε θέλει να υποστηρίζει πως είναι ενημερωτικό site, πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο" είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε τόνισε πως έτσι, υπάρχει ταυτότητα του εκδότη, αλλά και δυνατότητα καταγραφής των εργαζομένων που απασχολούνται, μέρος των οποίων εργάζονται υπό ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες.

Η κόντρα με ΝΔ για Σαββίδη

Ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ εκείνων που επιθυμούσαν τα ΜΜΕ να αποτελούν ένα "κλειστό κλαμπ". "Η λεπτή γαλάζια γραμμή, λέει ότι οι εκδότες είναι ή τέσσερις ή πέντε, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος" ανέφερε.

Δεν έχει σβηστεί κανένα πρόστιμο. Τα πρόστιμα βαραίνουν τις διοικήσεις που έπρεπε

Μάλιστα, αναφερόμενος στις κατηγορίες από πλευράς ΝΔ για φωτογραφική τροπολογία στην υπόθεση ΣΕΚΑΠ και Σαββίδη είπε: "Δεν έχει σβηστεί κανένα πρόστιμο. Τα πρόστιμα βαραίνουν τις διοικήσεις που έπρεπε. Κατετέθη μια τροπολογία που λέει ότι αν δεν υπήρχε γνώση των χρεών από τον καινούριο επενδυτή, αυτά δεν τον βαραίνουν" ανέφερε.
Ακούστε τι ανέφερε ο υπουργός για τον Ιβάν Σαββίδη:

Όσο για τις δηλώσεις του επιχειρηματία, τόνισε: "Ο κ. Σαββίδης βγήκε δημοσίως εξέφρασε μια άποψη, ο κ. Αλαφούζος είπε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πριν από λίγο καιρό ότι "είμαι φιλελεύθερος και πρέπει να εκφράζεται δημόσια αυτή η άποψη". Καθένας μπορεί να λέει την άποψή του" και πρόσθεσε: "Ας κατηγορεί η ΝΔ. Η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί για το πώς διαμόρφωσε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σήμερα".

Η ΕΡΤ δίνει μάχη οπισθοφυλακών

"Δεν πέφτει λόγος στα κόμματα για όσα θα πει κανείς στη δημόσια τηλεόραση" σχολίασε αναφορικά με δημόσιες παρεμβάσεις της ΝΔ και του Ποταμιού για σχόλιο παρουσιαστή της δημόσιας τηλεόρασης. "Είναι κάτι που δεν αντέχει η αντιπολίτευση, διότι δίνει μάχη οπισθοφυλακών απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Η ΕΡΤ δείχνει ότι έχει πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα από όσο νόμιζαν, γιατί δεν είδα κανένα ιδιωτικό κανάλι να καλύπτει τα γεγονότα στην Τουρκία ή στο Παρίσι;" είπε και καυτηρίασε τη στάση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην κάλυψη μεγάλων διεθνών γεγονότων. "Ο τηλεθεατής δικαιούται να ενημερώνεται και αυτό το δικαίωμα οποιοσδήποτε θέλει να έχει τηλεοπτική άδεια θα πρέπει να το εξυπηρετεί" πρόσθεσε.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.