Loading…
Breaking News
recent

Άλλη μια «απάτη-πραξικόπημα» στον ΕΔΟΕΑΠ για τα μπλοκάκια

Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή»
Άλλη μια «απάτη-πραξικόπημα» στον ΕΔΟΕΑΠ για τα μπλοκάκια.
Η νέα «διοίκηση» του ΕΔΟΕΑΠ ψήφισε κατά πλειοψηφία πρόταση νομοθετικής διάταξης για τα μπλοκάκια και την ασφάλιση τους στο ταμείο, αφήνοντας τους πραγματικά εργαζόμενους με μπλοκάκι έξω από την ασφάλιση! Η πρότασή τους – που με δική μας παρέμβαση «εμποδίστηκε» να περάσει την περασμένη Τετάρτη και τελικά συζητήθηκε και ψηφίστηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου– εμφανίζεται να φροντίζει για την ασφαλιστική κάλυψη στον ΕΔΟΕΑΠ των συναδέλφων με μπλοκάκια.
Αλλά, στην πραγματικότητα είναι άλλη μία «απάτη» υπέρ των «ημετέρων» που ετοιμάζεται στο νέο περιβάλλον αναδιανομής της πίτας στα ΜΜΕ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παλιούς και νέους ολιγάρχες των ΜΜΕ, στην νέα, μετά την συμφωνία, περίοδο. Ξεκαθαρίζουμε ότι η πρότασή τους δεν αφορά στα μπλοκάκια συνολικά.
Αντίθετα :
  • Αφορά κυρίως σε παλιούς δημοσιογράφους, υπαλλήλους εκδοτικών ή τηλεοπτικών συγκροτημάτων που «απολύονται» και μετά συμφωνούν με τον εργοδότη να απασχολούνται με μπλοκάκι. Διευκολύνει με αυτό τον τρόπο και τους εργοδότες να συνεχίσουν τις εκβιαστικές απολύσεις και να απασχολούν μετά όσους θέλουν πληρώνοντας τους με μπλοκάκι!
  • Τεχνηέντως, αυτός το διαχωρισμός αποτυπώνεται στο σημείο της πρότασης που ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται μόνο σε δημοσιογράφους και υπαλλήλους που ανήκαν ήδη στο καθεστώς του ΕΔΟΕΑΠ και όχι στους συναδέλφους που γενικά δουλεύουν με μπλοκάκι σε όλα τα ΜΜΕ.
  • Δεν αναφέρεται διόλου σε εργαζόμενους με μπλοκάκι σε sites ή αλλού(ΜΜΕ).
Ακριβώς γι’ αυτό, την καταγγείλαμε και δεν την ψηφίσαμε.
Η θέση μας για τα μπλοκάκια είναι σαφής. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην ασφάλιση του τομέα ΕΤΑΠ ΜΜΕ και όσοι έχουν αποδεδειγμένα κύριο επάγγελμα τους τη δημοσιογραφία,να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ.
Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, που είναι η εξής:
Οι διατάξεις του άρθρου 38, παρ. 9 του Ν.4387/2016 όπως ισχύουν με την αντικατάσταση του δεύτερου εδαφίου αυτής με το άρθρο 27 παρ. 2 του Ν 4445/2016 και αφορούν στους μισθωτούς που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ έως την έναρξη του Ν. 4387/2016, εφαρμόζονται και για τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ, αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η πιστοποίηση απαιτείται με βεβαίωση ενός ή περισσότερων εργοδοτών.
Οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόζονται και για τους έχοντες ως κύρια εργασία τη δημοσιογραφία στα διαδικτυακά ΜΜΕ και αμείβονται είτε με μισθό είτε με δελτίο παροχής υπηρεσιών στα ΜΜΕ, σε έναν ή περισσότερους εργοδότες.
Για την ασφάλιση των προσώπων αυτών καταβάλλονται οι εισφορές που προβλέπονται από την ως άνω διάταξη του νόμου και την υπ’ αριθμόν Φ80000/οικ.61647/2212/11-1-2017, εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για την κατηγορία αυτή που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πριν την δημοσίευση του Ν.4387/2016, καταβάλλεται στον ΕΔΟΕΑΠ για τους κλάδους επικούρησης, περίθαλψης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης η εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 1 εδ.Στ’ του Α.Ν. 248/1967, υπολογιζόμενη επί των αποδοχών που συμφωνούνται με την εκάστοτε ισχύουσα κλαδική ή ομοιεπαγγελματική ΣΣΕ , άλλως με ελάχιστη βάση υπολογισμού, το ποσό, που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου άνω των 25 ετών.
Συνάδελφοι,
κυβέρνηση και τρόικα, σε συνεργασία με τους εργοδότες έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν σε μόνιμη πραγματικότητα όλα εκείνα που με το μνημόνιο έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα, καταργώντας κάθε εργασιακή κατάκτηση ακόμα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Θέλουν να σταθεροποιήσουν ένα καθεστώς μόνιμα ελαστικής και απλήρωτης εργασίας. Γι’ αυτό, δεν θέλουν συμβάσεις και ότι μπορεί να θυμίζει ή να οδηγεί σ’ αυτές. Φροντίζουν όμως, όπως στην περίπτωση, που καταγγείλαμε, να τακτοποιήσουν τους εργοδότες, αυτούς με τους οποίους στήνεται το σκηνικό της νέας διαπλοκής στα ΜΜΕ.
Οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι καμία …επανάσταση. Κι όμως για να ξανακατακτήσουμε το αυτονόητο πρέπει να κάνουμε την δική μας «επανάσταση» ακόμα και για το ελάχιστο. Ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ότι οδηγεί σ΄αυτές πρέπει να παραμείνει στην κορυφή των αιτημάτων των συνδικαλιστικών ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι υπόθεση των σωματείων στα ΜΜΕ, να απαιτηθεί η υπογραφή Σ.Σ.Ε με τις ενώσεις ιδιοκτητών, την ΕΙΗΕΑ για τον Τύπο, την ΕΙΤΗΣΕΕ για την τηλεόραση, την ΕΙΙΡΑ για το ραδιόφωνο και την ΕΝΕΔ για το Διαδίκτυο. Ενόσω η απαίτηση υπογραφής Σ.Σ.Ε διεκδικείται με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό μέσο, ο αγώνας των εργαζομένων θα βάζει γενικά και ειδικά, φραγμούς στις μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ που χρησιμοποιούν τις μνημονιακές διατάξεις του ασφαλιστικού για να καταργήσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα της μισθωτής εργασίας.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.