Loading…
Breaking News
recent

Η ενημέρωση με σθένος και «φρένο» κόντρα στο φασισμό

Από τους Μωϋσή Λίτση και Μαρία Τσώλη, υποψήφιους με την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”
Πριν λίγες μέρες η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έσυρε στα δικαστήρια την ΠΟΣΠΕΡΤ καταθέτοντας αγωγή και ζητώντας εν ολίγοις να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της για να προβάλλονται με το ζόρι φιέστες ρατσιστικού μίσους με ομιλίες του φύρερ Μιχαλολιάκου. Ζητάει να επιβληθεί χρηματική ποινή κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ 5000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους στον πρόεδρό της για την απόφαση της ομοσπονδίας να κηρύσσει στάσεις εργασίας την ώρα της προβολής των ομιλιών ρατσιστικού μίσους και προσβολής των δημοκρατικών ευαισθησιών της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Αυτή η εξέλιξη, που πέρασε δυστυχώς στα ψιλά των ειδήσεων, ξαναφέρνει στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους. Είναι αντιδημοκρατικό να μην προβάλεις την Χρυσή Αυγή; Τι στάση χρειάζεται να κρατήσουν οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις;
Κατ’ αρχάς το αρχικό επιχείρημα της ισότιμης προβολής της δραστηριότητας όλων των κόμματων του κοινοβουλίου είναι ένα επικίνδυνο αστείο. Τη στιγμή που η ίδια η βουλή, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και έχει σταματήσει την χρηματοδότηση «του νόμιμου πολιτικού κόμματος», η προβολή της δραστηριότητας της ισοδυναμεί με έμμεση οικονομική ενίσχυση της νεοναζιστικής οργάνωσης, αφού ο τηλεοπτικός /ραδιοφωνικός χρόνος είναι χρήμα, το ίδιο και οι σελίδες των εφημερίδων. Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι αν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, τότε ουσιαστικά ξεμπροστιάζονται και ο κόσμος καταλαβαίνει αυτό που πραγματικά είναι. Και σε αυτό το επιχείρημα όμως υπάρχουν δύο βασικά λάθη. Η εμπειρία δείχνει ότι τα ποσοστά των νεοναζί μεγάλωσαν όσο προβάλλονταν από τα media στα πρώτα χρόνια των μνημονίων.
Οι βιαιοπραγίες του Κασιδιάρη στα τηλεοπτικά πάνελ έδωσαν μεγαλύτερα ποσοστά στους νεοναζί δολοφόνους. Όμως το βασικό λάθος αυτής της λογικής είναι ότι χάνει από τα μάτια της το πραγματικό διακύβευμα σήμερα. Την ώρα που εξελίσσεται η δίκη της Χ.Α., με τις καταθέσεις οικογένειας Φύσσα των εργατών του ΠΑΜΕ και όλων των μαρτύρων να δίνουν την καθαρή εικόνα της εγκληματικής συμμορίας, οι νεοναζί κάνουν προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα που διώκεται για τις ιδέες του. Η προβολή τους από τα ΜΜΕ, ότι και αν λένε σε αυτά, είτε είναι «μαλακοί» είτε «σκληροί» απλά νομιμοποιεί το βασικό επιχείρημα των νεοναζί με βάση το οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δικαστική δίωξη. Δεν αποτελεί χτύπημα στην ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία το να μην προβάλεις τους φασίστες στα ΜΜΕ. Απώτερος σκοπός των νεοναζί είναι η διάλυσή της δημοκρατίας, η επιβολή του τρόμου, και η επιστροφή στους θαλάμους αερίων. Από αυτήν την άποψη το θέμα της δημοκρατίας δεν είναι θεωρητικό σχήμα αλλά πολύ συγκεκριμένο και κρίνεται επί του… κρεματορίου.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ με την στάση της να απεργεί για να μην επιτρέπει την προβολή της Χρυσής Αυγής από την τηλεόραση της ΕΡΤ, είναι απόλυτα σωστή και δείχνει τον δρόμο για όλες τις ενώσεις και τα σωματεία του Τύπου. Θα χρειαστεί όλοι να βρεθούμε στο πλάι των εργαζόμενων της ΕΡΤ για να μην επιτρέψουμε τα δικαστήρια και η διοίκηση της ΕΡΤ να σπάσουν αυτήν την απόφαση των εργαζόμενων της ΕΡΤ. Όμως πολύ περισσότερο θα χρειαστεί όλα τα σωματεία του κλάδου να αποφασίσουν το ίδιο. Η ΕΣΗΕΑ και η υπόλοιπες δημοσιογραφικές Ενώσεις να καλέσουν τα μέλη της να μην καλύπτουν καμία δήλωση των νεοναζί βουλευτών. Οι τεχνικοί της τηλεόρασης, με απόφαση της ΕΤΙΤΑ να μην στέλνουν συνεργεία που να καλύπτουν τις δραστηριότητες της ΧΑ. Μωυσής Λίτσης Μαρία Τσώλη Υποψήφιοι με την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ»
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.