ΤΑ..ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ

Του Γιώργου Λακόπουλου* 
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου. Ηδη είχε ξεσπάσει η παγκόσμια καταιγίδα των Paradise Papers και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλειπε στη Γαλλία - χωρίς προαναγγελία. Εκείνη τη στιγμή το Γραφείο Τύπου της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση "να ξεκαθαρίσει ποιοι Ελληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα".
Πού κολλάει η κυβέρνηση και ποιες παρανομίες; Είναι μια παγκόσμια δημοσιογραφική αποκάλυψη για ένα καθεστώς αποθήκευσης χρήματος. Κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν είναι φορολογική Αρχή.
Η ΝΔ τής χρέωσε "τη γνωστή τακτική των επικοινωνιακών εντυπώσεων". Ποιες.. επικοινωνιακές εντυπώσεις; Εδώ πρόκειται για έγκυρες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, που φιλοξενούν οι μεγαλύτερες εφημερίδες του δυτικού ημισφαιρίου. Οτι τα Μέσα της 24MEDIA -που έχουν την αποκλειστικότητα για την Ελλάδα- κοινοποιούν τα στοιχεία, δεν είναι για τις εντυπώσεις. Είναι καθήκον ενημέρωσης. Οχι "ήξερα, αλλά δεν έλεγα".
Εκείνη τη στιγμή δεν είχαν αναφερθεί ονόματα Ελλήνων. Πώς έσπευσε η ΝΔ να τους διαχωρίσει σε νόμιμους και παράνομους; Ποιος έκανε τον διαχωρισμό στην Πειραιώς και ξιφούλκησαν υπέρ των "νομίμων"; Στην πραγματικότητα η ΝΔ τράβηξε "σέλφι". Καρφώθηκε την ώρα που κανείς δεν κατηγόρησε κανέναν για τίποτε. Γιατί;
Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου λύθηκαν οι απορίες. Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφερόταν στην κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Μόνο που ήλθε δεύτερο. Η γυναίκα είχε ενημερωθεί εγκαίρως από το δίκτυο που έκανε τις αποκαλύψεις. Η απάντησή της δημοσιεύθηκε εκτενέστερα στο "Εθνος" από την αναφορά του ονόματός της. Ενδειξη δημοσιογραφικής δεοντολογίας που προστατεύει πρώτιστα αυτόν που τα στοιχεία μιας έρευνας εκθέτουν.
Ηταν όμως αργά για την ίδια. Η ΝΔ την έχει πάρει στον λαιμό της. Το σκέλος των αποκαλύψεων με το όνομά της θα μπορούσε να κλείσει εδώ. Βρέθηκε σε έναν φορολογικό παράδεισο, κανείς δεν της καταλόγισε παρανομία, έδωσε τις εξηγήσεις της, τέλος.
Αλλά εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε η... Μαρία Σπυράκη, ως μη όφειλε. Οσοι κάνουν τις αποκαλύψεις δεν κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κάτι. Και η ίδια δεν είναι εκπρόσωπος της συζύγου του - που δεν έχει, άλλωστε, ανάγκη συνηγορίας. Ισως από απειρία μετέφερε το πρόβλημα εντός της ΝΔ.


Αποφάνθηκε

Αφού... επιβεβαίωσε όσα αναφέρει το "Εθνος" για τη Μαρέβα, τη βρήκε «καθ’ όλα νόμιμη» και αποφάνθηκε -ως... εκπρόσωπος κόμματος!- ότι "δεν έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ", ενώ δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο. Η δαιμόνια πορτ-παρόλ ανακάλυψε και "κέντρο διανομής στο Μαξίμου που δίνει ρεπορτάζ copy paste".
Μπράβο οι συριζαίοι: άκρες στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Στο τέλος δείχνει και την αιτία του κακού: κάποιοι δεν συγχωρούν στη Μαρέβα ότι είναι... πολύτεκνη. Για την ακρίβεια: "ότι επέλεξε να παντρευτεί τον κύριο Μητσοτάκη και να κάνει μαζί του τρία παιδιά".
Συμπέρασμα; Η ΝΔ "έκαψε" τη σύζυγο του προέδρου της, απολογούμενη για λογαριασμό της για μομφές που δεν της προσάπτει κανείς. Από ιδιώτη επιχειρηματία, όμως, εμφανίζεται η ίδια, την έκανε μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.
Κατά τα λοιπά στην Πειραιώς δεν αντιλαμβάνονται ότι το μείζον σε αυτή την υπόθεση δεν είναι η δραστηριότητα της Μαρέβας. Είναι ότι διεθνώς και στα καθ᾿ ημάς, κάποιοι -πλούσιοι- στέλνουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Εκεί που προσφεύγουν και οι πάσης φύσεως απατεώνες και εγκληματίες του πλανήτη, για μυστικότητα και ελάχιστη φορολόγηση.
Είναι το ίδιο θεμιτή η "νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό" με την απόθεση χρημάτων σε φορολογικές κρυψώνες απ' όπου εν συνεχεία μπορούν να επενδυθούν οπουδήποτε και κανείς να μην πάρει είδηση; Σε αυτό πρέπει να πάρουν θέση τα κόμματα. Διά των αρχηγών τους. Ο Τσίπρας το έκανε ήδη. Αναμένονται και οι υπόλοιποι.

* το κείμενο του Γ. Λακόπουλου είναι από τη στήλη του "Ανοιχτό Παράθυρο" στην εφημερίδα Εθνος(09/11/2017)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…