ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ Ο ΤΥΠΟΣ..

Θα μπορούσες να το πεις «Δικτατορία των Κυριακάτικων» το γεγονός ότι έχουν επιβάλει   ανυποχώρητα τους όρους τους στις κυκλοφορίες των άλλων  εφημερίδων όταν υπάρχουν γιορτές που επηρεάζουν τη διανομή του Τύπου. Αλλά ας αποφύγουμε τον χαρακτηρισμό «δικτατορία» που είναι βαρύς και απωθητικός. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την ουσία που είναι μία: όλες οι εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν Κυριακή προσαρμόζουν τις δικές τους εκδόσεις ανάλογα με το πώς τα κανονίζουν οι εκδότες των εφημερίδων της Κυριακής, οι οποίες βρίσκουν τρόπο να παραμένουν περισσότερες ημέρες στα σημεία πώλησης ακόμα και όταν εξόφθαλμα αδικούν τις άλλες εκδόσεις. 

Τώρα που τα Χριστούγεννα πέφτουν Δεύτερα τίποτα δεν εμπόδιζε τα κυριακάτικα φύλλα να κυκλοφορήσουν στη μέρα τους, δηλαδή Κυριακή. Και πάλι κερδισμένα θα ήταν αφού θα έμεναν στην κυκλοφορία έως και την Τρίτη («φρέσκες» εφημερίδες θα έχουμε πάλι την Τετάρτη). Έτσι, όμως, χάνουν τη μέρα τους οι εκδόσεις Σαββατοκύριακου οι οποίες αναγκάζονται να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.

Πάλι ζημιά για τα αθλητικά 

Η ζημιά είναι μεγαλύτερη για τα αθλητικά φύλλα που χάνουν υποχρεωτικά μια έκδοση, δηλαδή εκείνη της Κυριακής, αφού το πρακτορείο δεν θα διανείμει εκείνη την ημέρα τις κυριακάτικες εκδόσεις, που θα έχουν κυκλοφορήσει Σάββατο, και δεν θα κινήσει τον μηχανισμό διανομής μόνο για τις αθλητικές εφημερίδες. Έτσι θα παραμείνουν μακριά από το κοινό τους επί τρεις συνεχείς ημέρες, αντί για δύο που ήταν πάντα στις γιορτές των Χριστουγέννων.  Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια τα πρακτορεία Τύπου (το Άργος και η Ευρώπη, η οποία δεν υπάρχει πια) δεν διένειμαν τα αθλητικά φύλλα επειδή είχαν κυκλοφορήσει από την προηγούμενη ημέρα οι εκδόσεις της Κυριακής. 

Με αυτήν την τακτική μετακινούνται και αργίες των αθλητικών συντακτών και γίνονται σε διαφορετικές ημέρες από εκείνες των άλλων δημοσιογράφων. Για παράδειγμα  στα  Θεοφάνεια του 2017, που ήταν Παρασκευή, τα κυριακάτικα φύλλα κυκλοφόρησαν Σάββατο (τίποτα δεν θα τα εμπόδιζε να βγουν Κυριακή) και οι εργαζόμενοι  στις αθλητικές εκδόσεις έκαναν υποχρεωτικά την αργία τους το Σάββατο, δηλαδή μια ημέρα μετά τη γιορτή! Εξάλλου, την Καθαρή Δεύτερα του 2017 οι κυριακάτικες κυκλοφόρησαν εκ νέου Σάββατο, ενώ οι αθλητικές εφημερίδεςυποχρεώθηκαν πάλι να χάσουν την έκδοση της Κυριακής και οι αθλητικοί συντάκτες (όπως και οι τεχνικοί) γιόρτασαν Σάββατο την Καθαρή Δευτέρα, δηλαδή δυο ημέρες πριν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Οι εκδότες σκοτώνουν της εφημερίδες. Ο σχολιασμός του ίδιου θέματος από τον συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρη Κανελλόπουλο, όπως αναρτήθηκε  (δείτε εδώ).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…