ΤΟ ΘΕΜΑ: Η έρευνα σε κίνδυνο!

Περίμενα το τηλεφώνημα Ζάεφ στον κ. Τσίπρα, όταν ξαφνικά χτύπησε το δικό μου τηλέφωνο.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν κυρία που γνώριζε το όνομά μου και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας όπου είμαι συνδρομητής και ζητούσε να πληροφορηθεί λεπτομέρειες γύρω από τη σύμβασή μου μ’ αυτήν.
Με ενοχλούν τέτοιου είδους κλήσεις, οπότε τη ρώτησα ποια είναι και τι θέλει. Μου ανέφερε το όνομα άλλης τηλεφωνικής εταιρείας όπου εργάζεται, για λογαριασμό της οποίας ήθελε να μου κάνει ορισμένες προτάσεις.
Τη ρώτησα αν έχει υπόψη της τις νέες ευρωπαϊκές διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR). Κάτι άρχισε να ψελλίζει, αλλά το σκέφτηκε καλύτερα και προτίμησε να τερματίσει απότομα τη συνδιάλεξη.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Διαθέτουμε τώρα ένα όπλο ώστε να αποκρούουμε αρκετές από τις  ανεπιθύμητες κλήσεις. Μακάρι να βρεθεί τρόπος για την αποφυγή τηλεφωνικών οχλήσεων και από τράπεζες, αν και το θεωρώ απίθανο.
Ωστόσο, το νέο καθεστώς έχει και παρενέργειες. Τις προάλλες διάβαζα ανησυχητικό σχόλιο του διακεκριμένου ιστορικού Αντώνη Λιάκου, ο οποίος επισημαίνει τα εμπόδια που ανακύπτουν στην άσκηση της σύγχρονης και της προφορικής Ιστορίας, παραπέμποντας σε σχετικές συμβουλές εκ μέρους της Βρετανικής Ένωσης Προφορικής Ιστορίας: Όσοι δίνουν συνεντεύξεις  πρέπει να υπογράφουν δύο παραχωρητήρια, ένα πριν και ένα μετά απ’ αυτήν. Ο ερευνητής από την πλευρά του πρέπει να προβαίνει σε συγκεκριμένους νομικούς χειρισμούς, ώστε να προστατεύσει το υλικό του. Επιπλέον, υπάρχει ιδιαίτερη μνεία ως προς την προστασία τρίτων προσώπων που τυχόν αναφέρονται στη συνέντευξη.
Με έλουσε κρύος ιδρώτας! Εκ πρώτης όψεως, αντίστοιχους περιορισμούς ενδέχεται να αντιμετωπίσει και το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ, κατά την αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν ζητήματα δημοσίου συμφέροντος.
Ελπίζω να τοποθετηθούν σύντομα τα δημοσιογραφικά σωματεία, τα οποία προσώρας φαίνεται να έχουν άλλες προτεραιότητες – άλλες εύλογες και άλλες όχι.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 10.6.2018

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…