ΜΜΕ: Τα έδωσαν όλα για τα μνημόνια και έχασαν

Από τη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ Από την Ματίνα Παπαχριστούδη 
Τρία χρόνια από την προδοσία της ελπίδας του ΟΧΙ, εννέα χρόνια επικυριαρχίας μνημονίων. Οι αλλαγές στο χώρο των μίντια είναι σαρωτικές. Οι αρχικές εντολές τρόϊκας-ΔΝΤ όπως είχαν εκφραστεί στην απόρρητη έκθεση του Μπόμπ Τράα για τράπεζες-μιντια, έχουν αποδώσει τα μέγιστα. Μια γρήγορη και όχι αναλυτική καταγραφή: Έκλεισε η στρόφιγγα δανείων, έβαλε λουκέτο το τότε χλιαρά αντιπολιτευόμενο Alter, έκλεισε η πολύ αντιπολιτευόμενη Ελευθεροτυπία αν και είχε το μικρότερο δανεισμό. Έμειναν να διαπραγματεύονται, ενδυόμενοι τη φορεσιά της ερπύστριας αντιλαϊκών μέτρων οι χαραπαλεύοντες μιντιάρχες. Ψυχάρης, Μπόμπολας και σία προσδοκούσαν πως με τα παλιά τους αλλά και νέα κόλπα θα εξασφάλιζαν εκτός από την πολιτική και την οικονομική ασυλία των επικυρίαρχων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Έχασαν. 
Απόρρητες εκθέσεις, στοιχεία, λόμπινγκ σε υψηλότατο επίπεδο δεν έφεραν για αυτούς το προσδοκώμενο αποτελέσμα. Από το 2012 ως και το 2015 οι ιδιοκτησίες των ελληνικών ΜΜΕ σε συνεργασία με τα υψηλόβαθμα δημοσιογραφικά στελέχη τους, κατέστρεψαν όλη τη δυναμική τους. Αρχικά στράφηκαν εναντίον των εργαζμένων τους, ξερίζωσαν κυριολεκτικά τη δημοσιογραφία από το περιεχόμενο τους, απέλυσαν μαζικά πάνω από το 50% του προσωπικού τους. Μετέτρεψαν τα Μέσα τους σε προπαγανδιστικές μηχανές εκφοβισμού του λαού, τρομοκράτισης ολόκληρων επαγγελματικών ομάδων, συκοφάντισης κινημάτων και κινητοποιήσεων. Έχασαν και πάλι. Η αλλαγή κυβέρνησης έφερε σε πρώτο πλάνο την πολιτική διαπραγμάτευση και οι εντολείς τους, τρόϊκα και ΔΝΤ έγιναν «θεσμοί» και «εταίροι» για το ΣΥΡΙΖΑ.
 Τα μίντια των πτωχευμένων μιντιαρχών άργησαν να κατανοήσουν, πολέμησαν σκληρά και εξαφανίστηκαν. Το σύμβολο της μνημονιακής προπαγάνδας, το Μegaπαραδόθηκε από τους ιδίους του μετόχους του νεκρό στην τελετή επίσημης μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό κόμμα εκφραστή της πολιτικής των μνημονίων. Ο ΔΟΛ πτώχευσε χωρίς κανείς να κλάψει για αυτόν, το συγκρότημα Μπόμπολα κορνιοποιήθηκε. Όλα αυτά τα χρόνια για τον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, για την ελληνική βιομηχανία μίντια δεν υπήρξε κανένα οικονομικό ενδιαφέρον. Πέρα από εγχώριους ή εξωχώριους κατσαπλιάδες. Τρία χρόνια μετά την προδοσία της ελπίδας, εννέα χρόνια μετά την επικυραρχία, τα νυν μίντια ξεδοντιασμένα και ανίσχυρα, προσπαθούν να πουλήσουν εκδουλεύσεις, παρακαλώντας για λίγο ακόμη κρατική στήριξη.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…