Μέτρα ενάντια σε fake news για τις ευρωεκλογές του 2019

Άμεσα μέτρα ενάντια στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, εν όψει των ευρωκλογών του 2019, ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν. Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί και λειτουργεί στις Βρυξέλλες ομάδα συνεργασίας και με αφορμή την υπό έκδοση οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (οδηγία NIS) καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών που χρησιμοποιούνται στις εκλογικές διαδικασίες.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται παράλληλα σειρά μέτρων ενάντια στην παραπληροφόρηση, μια επίπονη διαδικασία, καθώς σε αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν εθελοντικά οι γιγάντιες πλατφόρμες διακίνησης πληροφοριών. Στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δικτύου ελέγχου γεγονότων για τη θέσπιση κοινών μεθόδων εργασίας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κάλυψης σε ολόκληρη την ΕΕ και τη συμμετοχή σε από κοινού ελέγχους γεγονότων». Το δίκτυο αυτό θα συμμετάσχει στο πολυμερές φόρουμ σχετικά με την παραπληροφόρηση που επίσης θέλει η Επιτροπή να λειτουργήσει. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα θέσει στη διάθεση του δικτύου ηλεκτρονικά εργαλεία (π.χ. έναν φυλασσόμενο κοινόχρηστο χώρο) για να καταστεί δυνατή η συνεργασία τους. Δεύτερο βήμα είναι η λειτουργία μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής επιγραμμικής πλατφόρμας για την παραπληροφόρηση, η οποία θα προσφέρει εργαλεία διασυνοριακής συλλογής και ανάλυσης δεδομένων καθώς και πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως οι αξιόπιστες ανεξάρτητες στατιστικές πληροφορίες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…