Λουκέτο για πέντε μήνες ο “νέος ΕΚΟΜΕ”!

 

 

Το κρίσιμο ζήτημα είναι με ποιο νομικό καθεστώς θα γίνονται οι αιτήσεις και πότε θα ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση. Έως και σήμερα ισχύει το καθεστώς του «νόμου Κρέτσου», μετά τις αλλαγές του Κυριάκου Πιερρακάκη, που προκάλεσαν το πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΚΟΜΕ. Οι προτάσεις της Λίνας Μενδώνη δημιουργούν ένα κενό διάστημα πέντε μηνών, κατά το οποίο δεν θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις. Όμως, αυτό το διάστημα γυρίζονται οι περισσότερες τηλεοπτικές σειρές στη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

– Από την ψήφιση του νόμου και έως την 5η Μαΐου 2024 το πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις ένταξης και τροποποίησης όρων ένταξης σύμφωνα με τον ν. 4487/2017 (Α ́ 116).

– Από την 5η Μαΐου 2024 και μέχρι την 30ή Σεπτέμβριου 2024 καμιά αίτηση ένταξης ή τροποποίησης όρων ένταξης δεν μπορεί να υποβληθεί.  Το Πρόγραμμα Cash Rebate Greece θα δέχεται αιτήσεις ένταξης επενδυτικών σχεδίων ανά καθεστώς ενίσχυσης από την 1η Οκτωβρίου 2024 και με την προϋπόθεση της  έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων της παρ. 1 του άρθρου 87, οι οποίες πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία.

– Αιτήματα τροποποίησης τα οποία έχουν υποβληθεί έως την 5η Μαΐου 2024 και αφορούν επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής πριν από την 1η Ιουλίου 2023 και των οποίων η απόφαση υπαγωγής είτε δεν έχει εκδοθεί είτε έχει εκδοθεί μετά την προθεσμία που ορίζει ο ν. 4487/2017, αξιολογούνται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν δύναται να αφορούν αλλοδαπά παραστατικά.

– Επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής ή τροποποίησης από την 1η Ιανουάριου 2022 και έως την 5η Μαΐου 2024 και τα οποία έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ΕΚΟΜΕ, χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο, δύνανται να υποβάλλουν αίτημα ελέγχου εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής ή τροποποίησης, χωρίς την υποχρέωση υποβολής αιτήματος παράτασης στο ΕΚΟΜΕ, λόγω παρέλευσης των έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης ή ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…