Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση που έδωσε την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας

 

Γράφει ο Ανδρέας Κυρίτσης στο ΠΡΙΝ 

Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση που έδωσε την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ελέγχουμε την εξουσία» ήταν το σύνθημα της παλιάς Ελευθεροτυπίας στα χρόνια της «αλλαγής», αλλά ο Μαρινάκης -που αγόρασε τον τίτλο- επιχειρεί να το κάνει πράξη με άλλη κυβέρνηση και στα μέτρα του βέβαια! Πλευρές των σχέσεων διαπλοκής φάνηκαν και στις αποκαλύψεις για τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι δυο υπουργοί υποχρεώθηκαν να υποβάλουν την παραίτησή τους μετά το σάλο που προκλήθηκε.

H συζήτηση της πρότασης μομφής έχει σαφώς πολιτική διάσταση, που σχετίζεται με το έγκλημα των Τεμπών. Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίσει κανείς ότι σε αυτή τη διαδικασία «καθρεφτίστηκε» επίσης και μια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητο το ότι αφορμή γι’ αυτή την κοινοβουλευτική εξέλιξη υπήρξε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, σχετικά με το μοντάζ που φέρεται να υπέστη το ηχητικό υλικό από την βραδιά της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών το οποίο και διανεμήθηκε μετά την 28η Φεβρουαρίου του 2023 σε επιλεγμένα ΜΜΕ.

Η εν λόγω εφημερίδα αποτελεί την «ναυαρχίδα» του Ομίλου Μαρινάκη στον τύπο, ενώ το ρεπορτάζ υποστηρίχθηκε σθεναρά από το MEGA που αποτελεί το βασικό κανάλι των εν λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων. Μάλιστα συνοδεύθηκε από ανακοίνωση της εταιρείας ALTER EGO MEDIA που απαντά στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για «ανυπόστατο δημοσίευμα». Η ανακοίνωση του μιντιακού ομίλου είχε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα τις αναφορές στη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, καθώς και σε «επιτελικό παρακράτος». Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές. Αυτά τα συμφέροντα δεν είναι γενικά και αόριστα, όταν μιλάμε για συγκεκριμένη εφημερίδα».

Έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε ένα σκηνικό ανάλογο της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε καταγραφεί το 2022 με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών. Σε αυτή θυμίζουμε είχε δημόσια αναφερθεί με συνέντευξή του στον Αντένα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για επιχειρηματικούς παράγοντες που σκοπεύουν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τελικά η αντιπαράθεση φαίνεται πως είχε εκτονωθεί, με τον μιντιακό όμιλο να… επανέρχεται στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, κάτι που συνέχισε με έμφαση έως και τις περσινές εθνικές εκλογές.

Η νέα φάση της αντιπαράθεσης, όπως εύλογα μπορεί να εικάσει κανείς, σχετίζεται με το επίπεδο της επιρροής των επιχειρηματικών ομίλων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ιδίως των (μετρημένων στα δάχτυλα) ομίλων που διαθέτουν τέτοια διασπορά δραστηριοτήτων ώστε να τους αφορούν ταυτόχρονα τα κονδύλια της «πράσινης ανάπτυξης», τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και να διαθέτουν ή να επηρεάζουν ομίλους ΜΜΕ που σύντομα θα μοιραστούν τα κονδύλια για την καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Η κυβέρνηση, στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου, φαίνεται πως επιχειρεί να θέσει νέα δεδομένα στη λογική του «τροχονόμου συμφερόντων». Τέτοια που, όπως όλα δείχνουν, δημιουργούν αντιδράσεις.

Μάλιστα αυτές φέρονται να σχετίζονται και με ποινικές έρευνες για υποθέσεις του παρελθόντος που παραμένουν ανενεργές, δίχως όμως ταυτόχρονα να αρχειοθετούνται έτσι ώστε να αποτελούν δυνητική «απειλή» για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε αυτά να «τιθασευτούν» Επίσης υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με το ότι σε αυτές τις «απειλές» προστέθηκε μία ακόμη που σχετίζεται με την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται για τα οπαδικά επεισόδια που καταγράφηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 στο γήπεδο του Ρέντη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Όλα αυτά ενώ είναι γνωστό πως για κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελούν «κόκκινο πανί» συγκεκριμένα πρόσωπα συνεργατών του πρωθυπουργού, τα οποία συσχετίζουν με ανταγωνιστές τους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν αρχικά ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ μετά την απομάκρυνσή του λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Κι αυτό, παρά την ένταξη στο «στενό» πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου του έτερου υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, που θεωρήθηκε –μεταξύ άλλων– και «εξισορροπητική» κίνηση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…