Η 107η θέση της Ελλάδας και η ευθύνη των δημοσιογράφων

 

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ

Μόλις 15 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πόσοι προβληματίστηκαν από την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που για μια ακόμη χρονιά κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης –107η– σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ. Το θέμα υπερπροβλήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, όμως μόνο αντιπολιτευτικά. Αφενός, υπήρχαν τα απόλυτα ελεγχόμενα κυβερνητικά μίντια, με επικεφαλής το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που αγνόησαν παντελώς την είδηση για τη θέση της χώρας. Αφετέρου, υπήρξαν τα δημοσιεύματα των φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων, που έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των δύο συνεργάζονται άψογα σε όλα τα όργανα του δημοσιογραφικού κλάδου και μετέχουν σε κυβερνητικές επιτροπές. Φανταστείτε ότι την ημέρα που βγήκε η είδηση για τη 107η θέση της χώρας, η συνδικαλιστική ηγεσία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ της ΕΣΗΕΑ υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα του Μαξίμου Δ. Γαλαμάτη –ο οποίος «ελέγχει» τα μίντια– και μήνυμα από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, για να χειροκροτήσουν όλοι μαζί, συνδικαλιστές και κυβερνητικοί, τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το γεγονός καταδεικνύει από μόνο του τις μεγάλες ευθύνες των δημοσιογράφων και των συνδικαλιστικών ενώσεων για την κατρακύλα σε επίπεδο αξιοπιστίας και ανελευθερίας των ΜΜΕ. Με πρόσχημα αρχικά την οικονομική κρίση των μνημονίων και μετέπειτα την πανδημία της Covid-19, οι ιδιοκτήτες ολιγάρχες της ενημέρωσης παραχώρησαν, με απόλυτη συμφωνία των μεγαλοδημοσιογράφων στελεχών τους, τη λειτουργία των μέσων τους στο Μαξίμου. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση επιδοτεί τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στα συστημικά μίντια σχεδόν απαγορεύεται η άσκηση πραγματικής δημοσιογραφίας. Δημοσιογράφοι λογίζονται όσοι κατέχουν κρατικές θέσεις σε γραφεία Τύπου, υπουργεία ή κομματικά γραφεία. 

Υπήρξε και μια τρίτη ανάγνωση της κατρακύλας, από τα μικρά αδέσμευτα μίντια, κυρίως διαδικτυακά δημοσιογραφικά σχήματα που δέχονται συστηματικά κυβερνητικές παρενοχλήσεις. Είναι αυτά που έκαναν τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις, εξαναγκάζοντας και τα μεγάλα ΜΜΕ να ασχοληθούν με κοινωνικά θέματα, έστω και για να προβάλουν την κυβερνητική θέση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…