Οι εξαγγελίες για το τηλεοπτικό τοπίο

 

Οι εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για media και εργαζομένους

Εξαγγελίες μόνο για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς προβλέπει το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως, αν γίνει κυβέρνηση, θα επανεκκινήσει τις εκκρεμείς διαδικασίες αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, πλην όμως, το αρμόδιο όργανο για την εκχώρησή τους, το ΕΣΡ, έχει ζήτημα νόμιμης σύνθεσης. Καθώς έχει λήξει η θητεία των επτά από τα εννιά μέλη του από τις 24 Νοεμβρίου 2022, δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει πλέον σε μια τέτοια σημαντική κίνηση, ενώ τα μέλη του και ο πρόεδρός του Αθανάσιος Κουτρομάνος πρέπει επιτέλους να ερωτηθούν γιατί σταμάτησαν τη διαδικασία αδειοδότησης που ξεκίνησε το 2018.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει επίσης να δηλώσει τι θα συμβεί με την αδειοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης, καθώς υπάρχουν σχέδια για το Naftemporiki TV του Δημήτρη Μελισσανίδη

αλλά και για τους θεματικούς σταθμούς πανελλαδικής κάλυψης, με το Μακεδονία TV όλα αυτά τα χρόνια να εκπέμπει με διάταξη νόμου, χωρίς άδεια, και δίχως να καταβάλλει τα ανάλογα τέλη. Το χάος αυτό είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του ΕΣΡ, που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, στη συνέχεια, σιώπησε επί κυβερνήσεως ΝΔ.

Όσον αφορά το διάστημα των πρώτων 50 ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει «έλεγχο για τη νομιμότητα των δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ και την καταβολή των ποσών που έχουν ανασταλεί και αφορούν τις άδειες λειτουργίας τους», εννοώντας ενδεχομένως την περίοδο της πανδημίας, όταν και η δόση των 3.500.000 ευρώ για τις άδειες μειώθηκε σε 50.000 ευρώ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται για «στήριξη των επιχειρήσεων ενημέρωσης, με διαφάνεια και ισονομία, για τη βιωσιμότητα, τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, θέσπιση μέτρων θεσμικής θωράκισης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και αντιμετώπισης φαινομένων fake news και παράλληλη προστασία των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στο σύνολο των ΜΜΕ, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Τέλος, αναφέρει πως θα λάβει «πραγματικά μέτρα στήριξης των περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ» και θα τηρήσει αυστηρά «το 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του Δημοσίου προς τα περιφερειακά ΜΜΕ».


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…