Πτώση στις εφημερίδες και άνοδος για το Mundial

@Τα νέα από τις κυκλοφορίες είναι άσχημα. Ο μέσος όρος των πωλήσεων των εφημερίδων στο πεντάμηνο υποχώρησε κάτω από τα 2 εκατ. φύλλα, πέφτοντας στα 1.856.753 φύλλα το 2010 από 2.006.316 το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009. Οι κυριακάτικες, που είναι και ο βασικός πυλώνας υποστήριξης του Τύπου, υποχώρησαν στα 957.451 φύλλα έναντι 1.084.686 του περυσινού πενταμήνου, με απώλεια 127.235 αγοραστών. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν οι διπλοαγοραστές, άλλη μια επίπτωση του πρώτου πακέτου των μέτρων του ΔΝΤ, που οδηγεί σταδιακά στη συρρίκνωση των προσφορών. Η εποχή του ΔΝΤ επιβάλλει λιτότητα και οι βαρυφορτωμένες με προσφορές DVD -άρα και μεγάλες οικονομικές οφειλές- κυριακάτικες εφημερίδες δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα του νέου οικονομικού περιβάλλοντος.
@«Όχι» της κυβέρνησης στο αίτημα για απόσυρση του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει σε 11 ημέρες και η μάχη γίνεται για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών επιδιώκουν τη μείωση του αγγελιοσήμου κατά... 55%, θέλοντας να δίνεται ο πόρος «μόνο σε όσους εργάζονται στα ΜΜΕ και όχι σε τρίτα μέρη». Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες «παγιδεύτηκαν» στην επιχειρηματολογία τους υπέρ της έλευσης του ΔΝΤ και τώρα δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του φόρου, ακόμη κι αν απειλεί τη βιωσιμότητα των σταθμών τους.
@Σε ιδιαίτερη κινητικότητα βρίσκεται η ΕΣΠΗΤ. Αντιπροσωπεία του ΔΣ κάνει συστηματικές επισκέψεις στους χώρους εργασίας προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζομένους τα προβλήματα και τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του περιοδικού Τύπου και να τους πληροφορήσει για τις σχετικές αντιδράσεις της διοίκησης. Ήδη η ΕΣΠΗΤ ζήτησε από Διασωματειακό και ΠΟΕΣΥ κοινές δράσεις, κυρίως για την αντιμετώπιση των απολύσεων.
@Το «πράσινο φως» έδωσε η ΕΡΤ στον Σπύρο Παπαδόπουλο, για να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά την εκπομπή «Στην Υγειά μας».Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ανανεωμένη σύμβαση προβλέπει ότι η εταιρεία παραγωγής «Cut Production» θα παραδώσει 36 επεισόδια διαρκείας 180 λεπτά το ένα. Κάθε επεισόδιο θα κοστίσει γύρω στα 47,692 ευρώ, ενώ τα εορταστικά (Χριστούγεννα, Πάσχα) θα επιβαρυνθούν με 2.850 ευρώ επιπλέον, την ώρα που το κρατικό κανάλι δεν ανανεώνει την συνεργασία με τους συμβασιούχους.
@Στο MTV αρέσουν πολύ τα παιχνίδια! Τόσο πολύ που αποφάσισε να κάνει μια νέα ελληνική παραγωγή μόνο για αυτά. Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου και κάθε Δευτέρα στις 22.00 το MTV κάνει παιχνίδι! Το «MTV Game On» είναι η νέα εκπομπή του MTV αφιερωμένη αποκλειστικά στα σύγχρονα video games και στους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
@Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, από την άλλη, όσον αφορά τους συμβασιούχους και την υπογραφή ΣΣΕ για το 2009 και το 2010, αποφάσισε να προχωρήσει - από την Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 - σε κυλιόμενες 24ωρες απεργίες. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «η τυχόν εφαρμογή του αντεργατικού αυτού σχεδίου δεν θα ρίξει μόνο μια εργατική τάξη στην ανεργία, αλλά θα πλήξει και αυτήν ακόμη τη Δημοκρατία μας, αφού θα μπει “λουκέτο” στην ενημέρωση και την πολυφωνία, χωρίς δική μας υπαιτιότητα».
@Προσπάθεια για την δημιουργία (ορισμό ενδεχομένως) ειδικής συντονιστικής αρχής για την πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές, λένε οι πληροφορίες ότι καταβάλλεται έντονα τον τελευταίο καιρό. Ειδικότερα, το «σχέδιο», που ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όσον αφορά στην προώθησή του στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, περιλαμβάνει υποβάθμιση ουσιαστικά του ρόλου του ΕΣΡ, με την παράλληλη αναβάθμιση της ΕΕΤΤ σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά, ή ως εναλλακτική τη δημιουργία μιας νέας αρχής, της οποίας τα μέλη θα είναι περισσότερο «εξοικειωμένα» με την «κουλτούρα και τις ανάγκες» των άλλων χώρων -πλην των ΜΜΕ- που επηρεάζονται από την ψηφιακή μετάβαση...
@Σημαντική ώθηση στην τηλεθέαση των καναλιών της ΕΡΤ έδωσε, όπως αναμενόταν, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, γεγονός που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο μερίδιο του φορέα από τη διαφημιστική δαπάνη. Μάλιστα, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι, όσο η διοργάνωση προχωρά, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων τηλεθέασης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…