Η αλήθεια γιατί το Alter ενοχλεί και η απεργία στα media

@Αρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα στο Newsbomb.gr
Τα σχέδια όλων όσων ήθελαν να κλείσει ο ALTER ναυαγούν. Και δεν ήταν λίγοι. Φυσικά δεν θα πω ονόματα, γιατί δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία (κάποτε θα τα έχω κι αυτά, γιατί κάνω έρευνα). Έχω όμως ερωτήματα συγκεκριμένα που οδηγούν στην απάντηση γι’ αυτούς που θέλουν να κλείσει ο ALTER.
Ερώτημα πρώτο: Γιατί το υπουργείο Οικονομικών δέσμευσε τους λογαριασμούς της ιδιοκτησίας του σταθμού λίγες μέρες πριν την καταβολή της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου.
Δηλαδή αν δέσμευσε τους λογαριασμούς στις 2 Φεβρουαρίου (και αφού θα είχαν πληρωθεί οι μισθοί Ιανουαρίου) αντί στις 23 που έγινε η δέσμευση τι θα γινόταν;
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ έχει «λυσσάξει» τις τελευταίες ημέρες εναντίον του ALTER. Γιατί θεωρεί εξωφρενικό το να ανασταλεί η δέσμευση των χρημάτων για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του σταθμού; Ειδικά ένα κανάλι που στο παρελθόν έχει ζήσει στο... πετσί του τι σημαίνει «αφήνω απλήτρωτους τους εργαζόμενους».
Ερώτημα τρίτον: Γιατί ορισμένοι διαφημιστές έχουν τέσσερις μήνες να καταβάλουν χρήματα στον σταθμό για διαφημιστικά μηνύματα που ήδη έχουν προβληθεί;
Ερώτημα τέταρτο: Γιατί αυτή η εκκωφαντική σιωπή των λεγόμενων προοδευτικών κομμάτων για το δράμα που ζουν οι εργαζόμενοι στο ALTER που ζουν εδώ κι έξι μήνες;
Ερώτημα πέμπτον και τελευταίο: Γιατί τα όποια νέα «στηρίγματα» του ALTER (που θα βάλουν κεφάλαια να κινηθεί ο σταθμός) θα το κάνουν 23-24 Μάρτη, γιατί τότε ανακοινώθηκε ότι θα πληρωθούν για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και δεν βάζουν τώρα τα χρήματα που χρειάζεται να πληρωθεί έστω ένας μήνας (ο Ιανουάριος) στους εργαζόμενους.
@Απέναντι από τον ελληνικό τελικό της Eurovision θα μεταδοθεί το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου του «50-50». Το κανάλι της Μεσογείων αποφάσισε να προβάλλει την πρεμιέρα της σειράς απέναντι στον προκριματικό του διαγωνισμού, την Τετάρτη 2 Μαρτίου. Στις 10 το βράδυ λοιπόν που η ΕΡΤ θα ξεκινήσει να μεταδίδει το ελληνικό τελικό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision, το Mega θα ρίξει το γερό χαρτί της επιστροφής της θρυλικής αντροπαρέας
@Μια ακόμη νεά και πολύ φιλόδοξη σειρά πήρε έγκριση από το Μεγάλο Κανάλι και σύντομα αρχίζει την προετοιμασία του casting. Ο λόγος για τη νέα δουλειά του Αλέξανδρου Πανταζούδη σε σενάριο της Στέλλας Βασιλαντωνάκη (οι δυο τους είχαν κάνει μαζί και το Χαρά αγνοείται) που θα προβληθεί στο β'μισό της ερχόμενης σεζόν. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν ακουστεί για το νέο τους εγχείρημα δεν θα είναι ούτε κωμωδία , ούτε δράμα αλλά ψυχολογικό θρίλερ. Περιμένουμε τα καλύτερα.
@Τα Διοικητικά Συμβούλια της Π.Ο.Ε.ΣΥ., της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ., της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από 6.00 πμ της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου έως 6.00 πμ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και τυπογράφων, ζητώντας:
•Την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των ΣΣΕ.
•Την ακύρωση των ατομικών “συμφωνητικών” που υπογράφονται με εκβιαστικές τακτικές και καταργούν ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις μέσα σε ένα κλίμα ακρίβειας, απολύσεων και καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων για μια ποιοτική ζωή με ανθρώπινους όρους.
•Την προστασία των θέσεων εργασίας και το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και των μεθοδεύσεων για “εκ περιτροπής” εργασία.
•Τη ρύθμιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας που εργάζονται στο διαδίκτυο
.•Τη λήψη από την Κυβέρνηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους.
@Τα Διοικητικά Συμβούλια της Π.Ο.Ε.ΣΥ., της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ., της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, "μπροστά στην άκαμπτη και αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας", αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από 6.00 πμ της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου έως 6.00 πμ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και τυπογράφων,
@Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να επισημάνει για μία ακόμη φορά τον ιδιαίτερο ρόλο, που πρέπει να αποκτήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με δεδομένη την υποχρέωση για υπεύθυνη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών με εγγυήσεις πολυφωνίας.Στην κατεύθυνση αυτή υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, σεβασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μισθό που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ.Με αφορμή την πρόσφατη επιλογή συναδέλφων από την ΕΡΤ, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει για μία ακόμη φορά τις ευθύνες της Διοίκησης της ΕΡΤ, στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και η οποία απέκτησε, τελικώς, τον χαρακτήρα κατευθυνόμενης επιλογής.
@Σε αναστολή της απεργίας στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» προχώρησαν τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ. Τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ αντιδρούν ενάντια στο μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης, μετά από απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε τις κινητοποιήσεις παράνομες .Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ με ανακοίνωση του, «σεβόμενο τη δικαστική απόφαση» αναστέλλει την απεργία στα παραπάνω Μέσα.Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται προς την εργοδοσία ότι «επιχειρεί να επιβάλλει ένα μέτρο εξ ορισμού ανεφάρμοστο για τη δημοσιογραφική εργασία και για τις εφημερίδες που επιδιώκουν να παράσχουν πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…