Η καυτή πατάτα του φόρου τηλεόρασης και το αγγελιόσημο

Καυτή πατάτα» στα χέρια του νέου υπουργού Επικρατείας η κατάργηση ή όχι του «ειδικού φόρου τηλεόρασης» ο οποίος ενεργοποιείται σε μόλις 4 μήνες, την 1η Ιανουαρίου 2012. Το υπουργείο επαναφέρει, έπειτα από πιέσεις, το ζήτημα της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο και συζητά τη χρηματοδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, των ΜΜΕ.
Στα ανοικτά ζητήματα, όπως είχαν διαμορφωθεί και από το σχέδιο νόμου που ετοίμαζε ο Τ. Χυτήρης και στα οποία θέλει να παρέμβει η κυβέρνηση, είναι αρχικά η διαφήμιση. Η κυβέρνηση, μετά και τη συζήτηση με τους ιδιώτες, εξετάζει ένα σύστημα «κάθετης διαφάνειας» στις «επιστροφές», που θα περιορίσει το χρηματοπιστωτικό παιχνίδι, ίσως και με απευθείας διαπραγματεύσεις και συμφωνίες των διαφημιζόμενων με τα ΜΜΕ.
Η δεύτερη παρέμβαση είναι στους ισολογισμούς. Παράλληλα, αναφορικά με το αγγελιόσημο, η λύση που εξετάζεται είναι η τιμολόγηση να γίνεται στο τελικό ποσό της διαφήμισης, μετά τις εκπτώσεις, και όχι στην ονομαστική της αξία. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ζήτησαν και από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να καταργηθεί η διάταξη του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20% σε κάθε διαφήμιση), χωρίς όμως να υπάρχει ως τώρα κάποια δέσμευση.
@«Θέμα» με «Καρφί» η εταιρεία «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα». Πολύ πιθανόν να εμφανιστεί ότι εξαγοράζει το «Καρφί». Με αυτόν τον τρόπο συζητείται να δικαιολογηθεί η ενασχόληση του Τάσου Καραμήτσου με την εφημερίδα, η οποία παραμένει στον κύκλο συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, μαζί με τη «metro», το www.woop.gr και το 20% του ομίλου ΣΚΑΪ, ενώ λέγεται ότι έχει αγοράσει σημαντικό ποσοστό από το «Πρώτο Θέμα». Ο εκδότης έχει πολύ καλή σχέση με τον εφοπλιστή, ενώ ο Θ. Αναστασιάδης παρατηρεί τις εξελίξεις από μεγαλύτερη απόσταση.
@Μπορεί για την προσεχή Δευτέρα 5 του μηνός να ήταν προγραμματισμένη η πρεμιέρα του νέου χειμερινού προγράμματος του Alter, αντ’ αυτού όμως προκηρύχθηκε από την ΕΣΗΕΑ 24ωρη απεργία. Όπως επισημαίνεται από πλευράς της Ένωσης Συντακτών, “ο τηλεοπτικός σταθμός αρνείται την πλήρη εξόφληση των αποδοχών από τον Ιανουάριο του 2011 έως και σήμερα, συνεχίζοντας να οφείλει μισθούς πέντε μηνών”.
@Παρελθόν από τη διεύθυνση του “Βήματος” αποτελεί ο Παντελής Καψής, ο οποίος είναι πλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ. Με ανακοίνωσή της προς το ΧΑΑ η εταιρεία ενημερώνει πως το διοικητικό της συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε νέο σώμα με πρόεδρο του δ.σ. τον Σταύρο Ψυχάρη, εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Ψυχάρη και μέλη, εκτελεστικά και μη, τους Κορίτσα Νικόλαο, Κουταλίδη Τρύφωνα, Μάνο Ιωάννη, Νέζη Στέργιο, Παράσχη Ιωάννη, Πιμπλή Νικόλαο, Πεφάνη Νικόλαο, Ρέστη Βίκτωρα, Ρέστη Καίτη, Τριφύλλη Αντώνιο και Τσούτσουρα-Ψυχάρη Χριστίνα. Όσο για το “Βήμα”, νέος διευθυντής είναι ο Αντώνης Καρακούσης.
άλλοτε κραταιά ΕΡΤ έφθασε στο σημείο να παίρνει πλάνα από το Τηλεάστυ, μιας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως -λόγω ελλιπούς προσωπικού- στις ανάγκες μετάδοσης του Ευρωμπάσκετ από τη Λιθουανία. Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…