Βαθαίνει η κρίση στα media με ύφεση στην τηλεοπτική αγορά

@Υιοθετώντας αίτημα των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά την άκαμπτη στάση της κυβέρνησης που επιχειρεί τη δημοσιοϋπαλληλοποίηση των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών που εργάζονται στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ αποφάσισαν να κηρύξουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από τις 06.00 της Παρασκευής 2/12/2011 έως τις 06.00 της Δευτέρας 5/12/2011...
@Το δίλημμα “25 απολύσεις ή κλιμακωτές μειώσεις στους μισθούς από 10% έως 22%”, έθεσε η ιδιοκτησία της “Espresso” στους εργαζόμενους της. Επίσης τους ανακοινώθηκε πως δεν θα πληρωθούν αύριο για τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου, αλλά στις 10 Δεκεμβρίου!
@Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, της ΕΣΠΗΤ, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών (όσον αφορά στην τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών), κατ’ εξουσιοδότηση και εντολή των Γενικών Συνελεύσεών τους, εξαιτίας της παρατεταμένης ασυνέπειας, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τα μέσα του καλοκαιριού, ως προς την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων συναδέλφων, και έχοντας πλέον εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας, αποφάσισαν την κήρυξη 3ήμερης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου..
@Οι εργαζόμενοι του Alter συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του καναλιού και απαίτησαν την προβολή της κάρτας που ενημερώνει για τα αιτήματα τους και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μετά από 10 μήνες μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, ύστερα από την αθέτηση της συμφωνίας που είχαν με τον Κ. Γιαννίκο να μην προβάλλει τα διαφημιστικά σποτ των εταιρειών του καθώς επίσης και του Γ. Κουρή. Επιπλέον δεν έφθανε η αθέτηση της συμφωνίας που είχε προηγηθεί πριν μία ώρα, αλλά αντίθετα κατέβασε και την κάρτα των εργαζομένων που ενημέρωναν για τα αιτήματα τους.
@Απολαυστικός ήταν για ακόμα μία βραδιά ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τρίτη το «Αλ Τσαντίρι» θα αποχαιρετήσει για φέτος το κοινό. «Το 2012 συνεχίζουμε. Τώρα τι, που, πώς... θα δούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Από το «κόσκινο» του Λάκη πέρασαν για ακόμα μία φορά πολιτικοί, παρουσιαστές και εκπρόσωποι της showbiz. Στο προτελευταίο «Τσαντίρι» της σεζόν πέρασαν ως guest οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Σωτήρης Καλυβάτσης που έκαναν τους... «FAB3», ενώ σπαρταριστό ήταν το σκετσάκι του Λάκη με την Χρύσα Ρώπα.
@Σε τροχιά εξελίξεων εισέρχεται η τηλεοπτική αγορά, αφού η ευρύτερη οικονομική κατάσταση δρα καταλυτικά προς τη διαμόρφωση ενός νέου τηλεοπτικού πεδίου με λιγότερα κανάλια και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Μπορεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών να μην προβλέπεται ακόμα θεσμικά από τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, οι επιχειρήσεις ωστόσο του κλάδου έχουν ήδη θέσει επί τάπητος την προοπτική εκτεταμένων συνεργασιών -σε κάποιες περιπτώσεις «αδελφών» ομίλων ακόμα και των συγχωνεύσεων- προκειμένου αμέσως μόλις υπάρξει αλλαγή του πλαισίου να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων.
Επισημαίνεται ότι οι απαραίτητες επαφές σε θεσμικό επίπεδο έχουν ήδη γίνει και η σχετική ατζέντα προωθείται. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει ακόμα και η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση, εφόσον επιμηκυνθεί η παραμονή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οταν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια διαφαίνεται άμεση συνεργασία, Mega - Star και ANT1 - Μακεδονία TV. Σε τέτοιο περιβάλλον, συνέργειες θα αναζητήσουν τόσο ο Alpha όσο και ο ΣΚΑΪ, με το Alter να μετατρέπεται σε ρυθμιστή της κατάστασης.
@Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιείται την περίοδο αυτή σε τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση με τα τηλεπαιχνίδια που παραβιάζουν συστηματικά τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία εις βάρος των καταναλωτών. Ηδη στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν βρεθεί οι περιφερειακοί σταθμοί των νομών Τρικάλων, Γρεβενών, Ευβοίας, Κερκύρας, Αρτας και Μεσσηνίας.
@Νέα δεδομένα στο καθεστώς μεταβιβάσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών θέτει οδηγία που εξέδωσε χθες το ΕΣΡ σε μια προσπάθεια μείωσης του χρόνου που απαιτείται για την έγκριση των σχετικών πράξεων. Η ανεξάρτητη αρχή, σε έγγραφο που εξέδωσε χθες και το οποίο επισημαίνεται ότι έχει ισχύ νόμου, ζητεί από τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, όταν αιτούνται μεταβίβαση μετοχών, να αποστέλλουν ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν -ραδιοφωνική ή τηλεοπτική, ανώνυμη εταιρεία, ομώνυμη ή ΕΠΕ- σειρά εγγράφων προκειμένου να επιταχύνεται ο έλεγχος από τους οικονομολόγους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…