Οι εκδότες παρέα με πολιτικούς, οι δημοσιογράφοι στην πείνα

Η ένταξη του Δημήτρη Ρίζου στον "Ελεύθερο Τύπο" με πρωτοσέλιδη αναγγελία τη στιγμή που η ένωση συντακτών τον καταγγέλλει στο ΣΔΟΕ, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πως αντιμετωπίζει το κράτος, η κυβέρνηση αλλά και ο εκδοτικός κλάδος τον Τύπο. Ως χαρτί συναλλαγής και ξεδιάντροπης διαπλοκής. Ο Αδέσμευτος Τύπος ήταν η εφημερίδα του Δημήτρη Ρίζου την οποία έστησε όταν ήρθε σε σύγκρουση με την τότε νεοδημοκρατική ηγεσία του ιδρύματος Τύπου Α.Ε που εξέδιδε τον "Ελεύθερο Τύπο".
Ομηρικές θα μείνουν στην ιστορία του Τύπου οι ανταλλαγές αήθων χαρακτηρισμών και από τις δυο πλευρές. Οι δυο εφημερίδες διεκδικούσαν και πάλευαν για την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας σε καιρό κυβέρνησης, πρόσφεραν υποστήριξη σε καιρό αντιπολίτευσης. Ο Αδέσμευτος Τύπος σταμάτησε να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια. Πριν την κρίση. Για τους εργαζόμενους που το αποδέχθηκαν προείχε ότι ο εκδότης -δημοσιογράφος Δ. Ρίζος έπινε νερό στο όνομα της "οικογένειας" της εφημερίδας. Όπως αποδεικνύεται σήμερα εκτός από νερό, ζύμωνε και το παντεσπάνι του για το μέλλον. Η εφημερίδα σταμάτησε να κυκλοφορεί όταν οι εργαζόμενοι βαρέθηκαν να περιμένουν τους μισθούς που δεν έρχονταν. Πέντε μήνες έκαναν υπομονή. Και τότε ο εκδότης-δημοσιογράφος κατάφερε και ήρθε σε συμφωνία με τους νέους εκδότες του Ελεύθερου Τύπου Δημήτρη Μπενέκο και Αλέξη Σκαναβή. Φρόντισε προηγουμένως να μεταβιβάσει τον τίτλο της εφημερίδας στο γιό του και να βουλιάξει την εκδοτική εταιρεία με πτώχευση. Το έτερο περιουσιακό στοιχείο του, ο ραδιοφωνικός σταθμός "Παρέα FM" παραδόθηκε επίσης ως λύτρα για τη ...δημοσιογραφική σωτηρία του. Σε αυτή διαδικασία αυτή έγιναν προφανώς λάθη, τα οποία και ανεβρέθηκαν. Η ΕΣΗΕΑ τον παραπέμπει στο ΣΔΟΕ με το ερώτημα της εμφανούς απώλειας 7,5 εκατ. ευρώ από τις συνεχείς μεταβιβάσεις ποσοστών και εταιρικών μεριδίων. (παρακατω η αποκαλυπτική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ). Η παραπομπή στο ΣΔΟΕ δεν δείχνει να ενοχλεί κανέναν. Ούτε τον ίδιο τον δημοσιογράσφο -εκδότη, ούτε όμως και τους εκδότες του Ελεύθερου Τύπου. Οι οποίοι και διαφημίζουν πρωτοσέλιδα την "επιστροφή" του στη μεγάλη κεντροδεξιά εφημερίδα.
Η οποία εντάσσει έναν καταγγελλόμενο στο ΣΔΟΕ για να διαφημίσει τα πύρινα άρθρα του εναντίον της πολιτικής διαφθοράς. Σε καιρούς προ κρίσης η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε θυμηδία. Σε καιρούς πλήρους κατάρρευσης της αξιοπιστίας και των καλών προθέσεων της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων, το παράδειγμα προκαλεί οργή. Και πιστοποιεί την κατάντια του ελληνικού Τύπου, των εκδοτών και μεγάλης μερίδας μεγαλοδημοσιογράφων. Η ΕΣΗΕΑ παραπέμπει τον Δ Ρίζο στο ΣΔΟΕ «Προς το Σώμα Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος Κύριοι, Σε εκτέλεση της από 8/1/2013 ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Με την υπ’ αριθμ. 780/98 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών δόθηκε άδεια σύστασης και εγκρίθηκε το Καταστατικό της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση» με έδρα το Δήμο Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 218, με αντικείμενο την έκδοση, διακίνηση και εμπορία εντύπων, περιοδικών, εφημερίδων και βιβλίων μετοχικό κεφάλαιο 100 εκ. δραχμές κατατεθειμένα σε μετρητά από τον Δημήτριο Ρίζο 99.950.000 και Ιωάννη Ντάσκα 50.000 δραχμές και πρώτο Δ.Σ. από τον Δ. Ρίζο του Χρήστου, Παναγιώτα Μιχαλοπούλου σύζυγο Δ. Ρίζου, Ι. Ντάσκα του Κωνσταντίνου και Χρήστο Ρίζο του Δημητρίου (ΦΕΚ 1064/28.2.98 τ. ΑΕ και ΕΠΕ). Η άνω σύνθεση του ΔΣ με την από 1/9/2010 απόφαση νομάρχη Αθηνών τροποποιήθηκε ως εξής: Δ. Ρίζο του Χρήστου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτα Μιχαλοπούλου σύζυγο Δ. Ρίζου Αντιπρόεδρος, Απόστολος Ρίζος του Δημητρίου μέλος και Γραμματέας του ΔΣ (ΦΕΚ 10359/6.9.2010 τ. ΑΕ και ΕΠΕ). Η ανωτέρω εταιρεία εξέδιδε την καθημερινή εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ». Από τους ισολογισμούς της ως άνω εταιρείας των εταιρικών χρήσεων 1/1 έως 31/12/2009, 1/1 έως 31/12/2010, και 1/1 έως 31/12/2011, και την έκθεση ελέγχου των Ανεξαρτήτων ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών Στέφανου Τζανάκη (ΑΜ ΣΟΕΛ 12351) και Βασιλείου Πετρομιχελάκη (ΑΜ ΣΟΕΛ 14421) μελών της Crowe Horwath International προκύπτουν τα ακόλουθα:
Α. Εταιρική χρήση 1/1 έως 31/12/2009, στους λογαριασμούς υποχρεώσεων από φόρους και τέλη περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ κατά παρέκκλιση δε των όσων στον ΚΩΔ 2190/20 και ΕΓΛΣ προβλέπονται δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη για αναλογούσες προσαυξήσεις με συνέπεια οι υποχρεώσεις αυτές να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες τα δε αποτελέσματα χρήσης και ισόποσα κεφάλαια ισόποσα αυξημένα. Επίσης στο λογαριασμό χρεώστες διάφοροι περιλαμβάνεται και ποσό 6.500.000 ευρώ το οποίο έχει δοθεί στον Πρόεδρο - Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας και από προηγούμενες χρήσεις με απόφαση Γ.Σ. των μετόχων ως εγγύηση υλικού και άυλου περιουσιακού στοιχείου. Β. Εταιρική χρήση 1/1 έως 31/12/2010, στους λογαριασμούς υποχρεώσεις – τέλη και ασφαλιστικούς οργανισμούς περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ οι οποίες κατά δήλωση της εταιρείας έχουν ρυθμιστεί. Κατά παρέκκλιση δε των λογιστικών αρχών δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη για της αναλογούσες προσαυξήσεις το ύψος των οποίων ο έλεγχος δεν μπόρεσε να προσδιορίσει διότι δεν εδόθησαν τα σχετικά παραστατικά. Επίσης στο λογαριασμό χρεώστες διάφοροι περιλαμβάνεται ποσό 7.400.000 ευρώ το οποίο είχε δοθεί στο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και παραμένει ακίνητο. Μέρος αυτού του ποσού ύψους 1.497.000 ευρώ του είχε δοθεί ως εγγύηση υλικού και άυλου περιουσιακού στοιχείου με απόφαση ΓΣ των μετόχων από προηγούμενες χρήσεις. Το υπόλοιπο ποσό 5.903.000 ευρώ δεν καλύπτεται από αποφάσεις της Γ.Σ. κατά παρέκκλιση του άρθρου 23 α) ν. 2190/20. Γ. Εταιρική χρήση 1/1 έως 31/12/2011, στο λογαριασμό χρεώστες διάφοροι περιλαμβάνεται και ποσό 7.330.000 ευρώ το οποίο έχει δοθεί στον Πρόεδρο-Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας για τη διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεών της και δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα κατά παρέκκλιση του άρθρου 23 α) ν. 2190/20.
4. Υπ’ όψιν ότι ο τίτλος της εφημερίδας «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» δεν ανήκει ως περιουσιακό στοιχείο στην εταιρεία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ αλλά στον Απόστολο Ρίζο. Δεν διευκρινίζεται όμως στους ισολογισμούς ο τρόπος χρήσεως του σήματος από την εταιρεία, δηλαδή εάν πρόκειται για μίσθωση, για παραχώρηση κλπ, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη λογιστική εγγραφή. Από όλα τα παραπάνω ευθέως δημιουργούνται ερωτήματα και απορίες ιδίως όσον αφορά το κονδύλιο 7.400.000 ευρώ το οποίο είχε δοθεί στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και από το οποίο 5.903.000 δεν καλύπτεται από αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Εάν δηλαδή περιλαμβάνεται στην ατομική φορολογική δήλωση του κ. Δ. Ρίζου ή πως αιτιολογείται η λήψη και η χρήση του. Αναφέροντας προς εσάς τα ως άνω παρακαλούμε, όπως ενεργήσετε ως ο νόμος ορίζει Ματίνα Παπ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…