Χάνουμε την ψηφιακή πατριώτη..και τις διαφημίσεις

@Με βάση τα αποτελέσματα, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ και την εκλογή προεδρείου. Πρώτος σε ψήφους εκλέχθηκε ο Πάνος Σόμπολος, ενώ η απερχόμενη πρόεδρος Ελένη Σπανοπούλου κατάφερε να εκλεγεί στην πέμπτη θέση. Μετά τον Π. Σόμπολο, τις περισσότερες ψήφους πήραν η Πόπη Χριστοδουλίδου, που κατήλθε ανεξάρτητη στις εκλογές, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, και ο Γιάννης Αγγέλης, ο οποίος υποστηρίχθηκε επίσης από την Πρωτοβουλία. Και οι δύο παραπάνω εκλεγέντες είχαν τη στήριξη της Συσπείρωσης. Ο Δ. Τρίμης λόγω εσωτερικής κόντρας με τις «συνιστώσες», υποστήριξε από αντίδραση τον Αγγέλη και τη Χριστοδουλίδου αν και η παράταξή του είχε κατεβάσει τρεις υποψήφιους από τους οποίους στην πρώτη πεντάδα δεν εξελέγη κανένας. Ενδεικτικό των εσωτερικών διαφωνιών στη συγκεκριμένη παράταξη είναι η παραίτηση του Γ. Μέρμηγκα στο παραπέντε των εκλογών της ΕΣΗΕΑ, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε ο αδελφός του Αριστείδη Μανωλάκου, Μίμης Μανωλάκος, ούτε και η Μιμή Τουφεξή που υποστήριζε. Χαμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που από τα τρία μέλη που είχε (Δελβινιώτη, Δεμερτζής και Τσούτσιας), οι μεν δύο δεν έβαλαν υποψηφιότητα, ο δε Τσούτσιας δεν εκλέχτηκε. Την πεντάδα του ΕΔΟΕΑΠ από πλευράς ΕΣΗΕΑ συμπληρώνει ο Νίκος Καρούντζος, που υποστηρίχθηκε από την ομάδα της Μαρίας Αντωνιάδου, γενικής γραμματέως στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
@Δεν τήρησε την προθεσμία έναρξης της ψηφιακής τηλεόρασης η χώρα μας και μαζί με άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) μένει μετεξεταστέα στις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ολοκλήρωσαν την ψηφιακή μετάβαση 26 χώρες από τις 39 που παρακολουθεί. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Κροατία, Νορβηγία και Ισλανδία. Στην κατηγορία των χωρών όπου η ψηφιακή μετάβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2015 ανήκουν οι Τουρκία, FYROM, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου σημειώνεται ακόμη η ραγδαία αύξηση καναλιών σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Στο τέλος του 2012 υπήρχαν HD κανάλια σε επίγειες ψηφιακές πλατφόρμες σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση τηλεοπτικών καναλιών. Σε 39 χώρες λειτουργούν 11.000 τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία μεταδίδονται με κάθε τρόπο και τεχνικό μέσο.
@Απαιτήσεις για πρωτοφανείς μειώσεις στην τιμή της διαφήμισης έχουν οι διαφημιζόμενοι. Ενώ, όπως εκτιμάται, η μέση μείωση μισθών και αποδοχών είναι της τάξης του 30%, οι διαφημιζόμενοι διεκδικούν και πετυχαίνουν μείωση της τάξης του 70%, εξασφαλίζοντας με πολύ λιγότερα χρήματα περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση. Η τάση αυτή προκαλεί μεγάλη πίεση στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι ως τώρα αποδέχονται την πρακτική αυτή, αφού δίνουν αγώνα επιβίωσης. Παρατηρούν όμως πως αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού υπάρχει πλέον σοβαρή υποτίμηση της αξίας του διαφημιστικού χρόνου, το οποίο και δεν επιτρέπει στα τηλεοπτικά Μέσα να ανασάνουν. Από την άλλη πλευρά, οι διαφημιζόμενοι θεωρούν πως μέσα στην κρίση η τηλεοπτική διαφήμιση δεν παράγει τα ίδια αποτελέσματα με τη μάχη των προσφορών που δίνεται στο ράφι των σούπερ μάρκετ, γι' αυτό και αφαιρούν χρήματα από την προώθηση των προϊόντων τους.
@Τον επανασχεδιασμό των δημόσιων ΜΜΕ με την εφαρμογή νέων οργανογραμμάτων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος στην κοπή πίτας των εργαζομένων του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας μάλλον ξεσήκωσαν, παρά καθησύχασαν τους εργαζόμενους. Ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση εγγυάται την αυτονομία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας στα σενάρια απορρόφησής του από την ΕΡΤ, ανακοίνωσε πως θα έρθει νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και την καλύτερη λειτουργία. Νέο οργανόγραμμα θα ισχύσει και για την ΕΡΤ, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Οι ανακοινώσεις Παναγιωτόπουλου επιβεβαίωσαν την έντονη κινητικότητα που υπάρχει για τα δημόσια ΜΜΕ που ελέγχονται απευθείας από την κυβέρνηση. Με επιχείρημα τον επανασχεδιασμό τους, τα δημόσια ΜΜΕ θα αναδιοργανωθούν με λιγότερο προσωπικό και λιγότερες δραστηριότητες. Ειδικότερα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας παρέπεμψε στα κονδύλια του ΕΣΠΑ! Από αυτά, όπως είπε, θα επιδιωχθεί η τεχνολογική αναβάθμιση του πρακτορείου ειδήσεων.
@ΧΘΕΣ το βράδυ τελικά χιλιάδες άνθρωποι είναι έξω από το Mega Channel διαμαρτύρονται για την προβολή Τούρκικων σήριαλ την ημέρα της Εθνικής επετείου του 1821. Να θυμίσουμε πώς το Mega είναι το μοναδικό κανάλι που όχι μόνο δεν πρόβαλε ούτε μια ταινία με την επανάσταση του 1821 ΑΛΛΑ θα προβάλει κανονικά και το Τούρκικο σήριαλ.
@Πρόστιμα συνολικού ύψους 6.538.000 ευρώ, επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατά το 2012, αυξημένα κατά 4.513.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 τα οποία ήταν 2.025.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 6.355.000 ευρώ έχουν επιβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και 183.000 σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΣΡ για το 2012 και κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η αύξηση των προστίμων των τηλεοπτικών σταθμών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον υπερδιπλασιασμό των αποφάσεων που αφορούν παιχνίδια τύπου «CALL FOR CASH», «ΤΗΛΕΚΥΒΟΣ», «BOING», «NIGHT QUIZ», κ.λπ.. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μέσα στο 2012 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε 50 αποφάσεις προστίμου για προβολή απαγορευμένου παιγνίου, ενώ το 2011 εξέδωσε μόλις πέντε αποφάσεις χρηματικής κύρωσης. Κατά το 2012, το ΕΣΡ έγινε δέκτης πλήθος καταγγελιών από τηλεθεατές για εκμετάλλευσή τους από τα τηλεπαιχνίδια που προβάλλονται από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…