Η σωτηρία των Ταμείων, το ΤΣΠΕΑΘ και τα νέα λουκέτα...

@του Μάκη Ανδρονόπουλου
Η απερισκεψία και η αδυναμία της τρικομματικής κυβέρνησης να φέρει επιτυχώς εις πέρας οτιδήποτε εθνικά σοβαρό και στρατηγικού χαρακτήρα, καταγράφτηκε από την τραγική απουσία πρόνοιας για την κινητή περιουσία των Ταμείων μετά την επιβολή της ματαίωσης της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank. Έτσι, όπως ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δεν διαπραγματεύτηκε να μείνουν εκτός κουρέματος τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, όπως πέτυχαν οι Κύπριοι, έτσι και τώρα, ο πρωθυπουργός αμέλησε να διαπραγματευτεί οτιδήποτε για τα Ταμεία που θα χάσουν τις μετοχές τους από την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς δεν έχουν λεφτά να συμμετάσχουν. Δηλαδή, ένα δεύτερο τελειωτικό κούρεμα που θα προκαλέσει μια αβυσσαλέα τρύπα στα δημοσιονομικά της χώρας.. Σήμερα καταθέτουμε μια ιδέα. Η ιδέα είναι απλή, συστημική, ηθική και πατριωτική. Αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με λεφτά που έχει δανειστεί το κράτος, δηλαδή είναι κρατικά λεφτά, τότε, οι νέες μετοχές θα πρέπει να αποδοθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, έναντι του χρέους του κράτους προς αυτά για το κούρεμα που υπέστησαν. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά οφέλη από αυτό. Τα αντιλαμβάνεται κι ένα μικρό παιδί.
@Μετά έξι μήνες από τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θυμήθηκε την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών. Η αναφορά του αρμόδιου υφυπουργού των ΜΜΕ Σίμου Κεδίκογλου στην επιτροπή ΔΕΚΟ ότι τον Ιούνιο θα γίνει η προκήρυξη, επαναφέρει εκ των πραγμάτων την πολιτική διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών αδειών στο προσκήνιο.Η θολή αναφορά χωρίς καμία επεξήγηση για το αν θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για τις ψηφιακές συχνότητες, συνηγορεί στην εκτίμηση ότι οι ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες θα λειτουργήσουν για μια ακόμη φορά ως διαπραγματευτικό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο που έχει ήδη διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, μετόχους της Digea και την ΕΡΤ, το σχέδιο της τελικής ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση, ως τον Φεβρουάριο του 2014. Ο Σίμος Κεδίκογλου δεν αναφέρθηκε στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων, τις οποίες βάζει ο ίδιος ο νόμος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ούτε και σε πιθανό διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση τους, κλείνοντας το μάτι στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που ζητάνε να τους χορηγηθούν χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα οι ψηφιακές συχνότητες.
@Αποφυλακίστηκε μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρης Καπράνος, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2011 για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε προμηθευτεί το Ταμείο. Ο δημοσιογράφος στην αίτηση που υπέβαλε προς το Συμβούλιο για να αποφυλακιστεί, υποστήριζε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, αφού πλέον δεν έχει τη θέση του στο ταμείο των δημοσιογράφων. Κλείσιμο; “Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων προκειμένου να εκδοθούν τα περιοδικά” αποφάσισε το ΔΣ των Τεχνικών Εκδόσεων. Το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει τη γενική συνέλευση της εταιρείας για να ληφθεί η τελική απόφαση, αν θα συνεχίσει να λειτουργεί ή όχι.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…