Κλιμάκιο της τρόικας στην ΕΣΗΕΑ και τέλος εποχής για τα συγκροτήματα;

@Στο Βήμα 99.5 -όπως και στο υπόλοιπο Δημοσιογραφικό Συγκρότημα- που δεν υπήρξε ποτέ μέχρι τώρα καθυστέρηση, από καταβολής ιδρύσεως του ΔΟΛ, η εξόφληση των μισθών του μηνός Μαΐου δεν θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαΐου, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια τώρα, αλλά «στις 10 Ιουνίου και βλέπουμε», όπως ακούγεται από υπεύθυνα χείλη... Όπως γίνεται κατανοητό, στο σταθμό οι εργαζόμενοι έχουν θορυβηθεί, καθώς πρόκειται για τον δεύτερο μήνα στη σειρά που υπάρχει "μίνι" καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Είναι σαφές -και δεν πρόκειται περί μυστικού- ότι η εταιρεία δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα της τις υποχρεώσεις (και) προς τους εργαζομένους της, επειδή υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας χρημάτων στον Οργανισμό Λαμπράκη. Και αν αντιμετωπίζει τέτοιας φύσεως πρόβλημα ένα από τα κραταιά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα, εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος το τι μπορεί να συμβαίνει στους υπόλοιπους σταθμούς της μπάντας, εντός και εκτός Αθήνας. Πάντως, η εν λόγω καθυστέρηση στις πληρωμές δεν αποτελεί δα και κάποιο τεράστιο χρονικό διάστημα, σε σχέση και με ό,τι επικρατεί σε άλλα ραδιόφωνα, που έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος εδώ και πολλούς μήνες. Σίγουρα, όμως, αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στη Μιχαλακοπούλου, αφού σκέφτονται, πια, το τι μπορεί να συμβεί τον επόμενο μήνα: «Θα τριτώσει; Θα σημειωθεί -επί τρίτο, συνεχόμενο μήνα- και νέα καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών μας;». e-tetradio
@Διάλογος για τις εκλογές (18-19 Ιουνίου) στην Ένωση
του Χριστόφορου Κάσδαγλη
Δημοσιογράφοι στα πρόθυρα κατάθλιψης. Σύμβαση δεν υπάρχει, οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται σαν κορίνες του μπόουλινγκ, η αναξιοπιστία των ΜΜΕ στο ναδίρ, τα ασφαλιστικά ταμεία στο κόκκινο.Και ξαφνικά, στο παρά πέντε των εκλογών της 18ης-19ηςΙουλίου, μια ομάδα δημοσιογράφων αποφασίζουν «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» προκειμένου να σαρώσουν τη «συνδικαλιστική νομενκλατούρα», να «υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές», να «σταθούν μακριά από συνδικαλιστικές παρέες, ιερατεία και προσωπικές φατρίες». Το σχήμα ακούει στο όνομα «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» και διατείνεται ότι «αποτελείται από… όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ».
Ας το σκεφτούμε λίγο παραπάνω:
1. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο ή άφθαρτο. Διαβάζοντας τη διακήρυξη τους, ανακαλύπτεις τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά, τη γενική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Μάκη Διόγο, τον γενικό γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ Νίκο Καρούτζο.
2. Παρά τον τίτλο, ούτε ενωτικό είναι το εγχείρημα. Διέσπασαν τρεις παρατάξεις για να το δημιουργήσουν.
3. Είναι αβάσιμο ότι «συμμετέχουν όλα τα κόμματα». Όσο και να το ψάξεις, μονάχα τρία κόμματα θα εντοπίσεις: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για νέα συνδικαλιστική γραμμή των τριών κυβερνητικών εταίρων ή για κλαδική φιλομνημονιακή πρωτοβουλία. Αν αυτό όμως δεν είναι κλιμάκιο της τρόικας εσωτερικού στον δημοσιογραφικό κλάδο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Ο κλάδος δεν μπορεί να επιτρέψει την ωμή προσπάθεια ανασύνταξης του κυβερνητικού συνδικαλισμού της μεταπολίτευσης, όταν οι δημοσιογράφοι παρίσταναν τα γιουσουφάκια της εξουσίας και απεργούσαν μόνο την… Πρωτομαγιά. Ασφαλώς και χρειάζεται νέος συνδικαλιστικός λόγος, αποτελεσματικότερες αγωνιστικές πρακτικές και υπεράσπιση της αξιοπιστίας και του ελεγκτικού ρόλου των ΜΜΕ. Αλλά όλ’ αυτά δεν γίνεται να συνομολογηθούν σε κομματικά, κυβερνητικά και εργοδοτικά γραφεία, παρά με την αυτοοργάνωση των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας, των άνεργων και των επισφαλώς εργαζόμενων. Μονάχα με αλληλεγγύη και με απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών μπορούν να εξελιχθούν και να ωριμάσουν, με πρώτο σταθμό τις εκλογές.
Χριστόφορος Κάσδαγλης
Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…