Ν. Μιχαλίτσης: «Ο ρόλος των ιδιωτικών καναλιών στο κλείσιμο της ΕΡΤ»

Του Νί­κου Μι­χα­λί­τση*
Στις 11 Ι­ου­νί­ου 2013 η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση α­πο­φά­σι­σε να κλεί­σει την ΕΡΤ, τη δη­μό­σια ρα­δι­ο­φω­νί­α και τη­λε­ό­ρα­ση. Πα­ρά την δι­ε­θνή κα­τα­κραυ­γή, αλ­γει­νή εν­τύ­πω­ση προ­κά­λε­σε η μα­νί­α των «με­γά­λων» ι­δι­ω­τι­κών κα­να­λι­ών της Ελ­λά­δας να υ­πο­στη­ρί­ξουν με κά­θε τρό­πο την κυ­βερ­νη­τι­κή α­πό­φα­ση μέ­σα α­πό τις ει­δή­σεις τους και τις ε­νη­με­ρω­τι­κές εκ­πομ­πές. Δεν στά­θη­καν ό­μως μό­νον ε­κεί. Προ­σέ­φε­ραν ό­λα τα τε­χνι­κά τους μέ­σα για να σβή­σουν τη φω­νή και την ει­κό­να της ε­λεύ­θε­ρης και α­νοι­χτής ΕΡΤ που δεν στα­μά­τη­σε πο­τέ να λει­τουρ­γεί, χά­ρις στην α­πό­φα­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων να μην την α­φή­σουν να σι­γή­σει. Τε­χνι­κοί ι­δι­ω­τι­κών κα­να­λι­ών συ­νό­δευ­αν τις α­στυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις που έ­κα­ναν έ­φο­δο στους πομ­πούς της ΕΡΤ και α­φού αρ­χι­κά τους έ­κλει­σαν στη συ­νέ­χεια βο­ή­θη­σαν στην εκ­πομ­πή ψη­φια­κού σή­μα­τος με μπά­ρες που με­τα­δι­δό­ταν με τη βο­ή­θεια δύ­ο ι­δι­ω­τι­κών φο­ρέ­ων, του Ο­ΤΕ και της D­i­g­ea. Ο κό­σμος α­να­ρω­τι­ό­ταν τι σχέ­ση μπο­ρούν να έ­χουν αυ­τοί οι ι­δι­ω­τι­κοί φο­ρείς με το κλεί­σι­μο της ΕΡΤ. Η α­λή­θεια εί­ναι ό­τι ό­χι μό­νον έ­χουν σχέ­ση, αλ­λά συμ­με­τεί­χαν ε­νερ­γά, ι­δι­αί­τε­ρα η D­i­g­ea, σε έ­να σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης για ο­λο­κλη­ρω­τι­κό έ­λεγ­χο του τη­λε­ο­πτι­κού χώ­ρου, ό­πως αυ­τός θα δι­α­μορ­φω­θεί στη νέ­α ψη­φια­κή ε­πο­χή.
Τι εί­ναι η D­i­g­ea;
Η D­i­g­ea εί­ναι μί­α ε­ται­ρεί­α που προ­σφέ­ρει υ­πη­ρε­σί­ες ψη­φια­κής κω­δι­κο­ποί­η­σης και εκ­πομ­πής στην ε­πί­γεια ψη­φια­κή τη­λε­ό­ρα­ση (Πά­ρο­χος Δι­κτύ­ου) και έ­χει λά­βει σχε­τι­κή ά­δεια α­πό την Ε­ΕΤΤ (Ε­θνι­κή Ε­πι­τρο­πή Τη­λε­πι­κοι­νω­νι­ών και Τα­χυ­δρο­μεί­ων) μό­νον για την πρώ­τη φά­ση της με­τά­βα­σης στην ψη­φια­κή τη­λε­ό­ρα­ση που α­φο­ρά 23 ση­μεί­α εκ­πομ­πής α­νά την Ελ­λά­δα. Πα­ρά το γε­γο­νός ό­τι τό­σο η ευ­ρω­πα­ϊ­κή νο­μο­θε­σί­α αλ­λά και η ελ­λη­νι­κή (νό­μος 3592/2007) α­πα­γο­ρεύ­ει έ­νας πά­ρο­χος δι­κτύ­ου να εί­ναι και πά­ρο­χος πε­ρι­ε­χο­μέ­νου (δη­λα­δή τη­λε­ο­πτι­κός σταθ­μός), για να μην έ­χει δυ­να­τό­τη­τα να κα­τα­κτή­σει δε­σπό­ζου­σα θέ­ση στην τη­λε­ο­πτι­κή α­γο­ρά, η D­i­g­ea α­πο­τε­λεί μί­α κοι­νο­πρα­ξί­α 6 με­γά­λων ι­δι­ω­τι­κών τη­λε­ο­πτι­κών σταθ­μών που έ­χουν ί­σα με­ρί­δια ο κα­θέ­νας. Ι­δι­ο­κτή­τες των σταθ­μών αυ­τών εί­ναι ι­σχυ­ροί πα­ρά­γον­τες της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας που σχε­τί­ζον­ται με τη βι­ο­μη­χα­νί­α των κα­τα­σκευ­ών, το ε­φο­πλι­στι­κό κε­φά­λαι­ο και την ι­δι­ο­κτη­σί­α συγ­κρο­τη­μά­των των m­e­d­ia.
Έ­χουν κα­τη­γο­ρη­θεί στο πα­ρελ­θόν α­κό­μα και α­πό πρω­θυ­πουρ­γούς της χώ­ρας ό­τι χρη­σι­μο­ποι­ούν τη δύ­να­μη των συγ­κρο­τη­μά­των m­e­d­ia που κα­τέ­χουν για να δι­α­πλέ­κον­ται με την πο­λι­τι­κή ε­ξου­σί­α και να προ­σκο­μί­ζουν ο­φέ­λη στις άλ­λες δρα­στη­ρι­ό­τη­τές τους. Ό­λες οι μέ­χρι σή­με­ρα κυ­βερ­νή­σεις, πα­ρά τις αρ­χι­κές τους ε­ξαγ­γε­λί­ες για α­πο­δέ­σμευ­ση α­πό τον ε­ναγ­κα­λι­σμό των κα­να­λαρ­χών, κα­τέ­λη­ξαν να συμ­μα­χή­σουν μα­ζί τους με αν­τάλ­λαγ­μα τη σκαν­δα­λώ­δη υ­πο­στή­ρι­ξη της ε­κά­στο­τε κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής, α­πό τα κα­νά­λια τους.
Οι συ­νε­ταί­ροι της D­i­g­ea εί­ναι σή­με­ρα οι πα­ρα­κά­τω τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί:
- M­E­GA, ι­δι­ο­κτη­σί­ας των κκ. Μπόμ­πο­λα και Ψυ­χά­ρη
- ΑΝΤ1, ι­δι­ο­κτη­σί­ας του κ. Κυ­ρια­κού
- S­T­AR, ι­δι­ο­κτη­σί­ας του κ. Βαρ­δι­νο­γιά­ννη
- ΣΚΑ­Ϊ, ι­δι­ο­κτη­σί­ας του κ. Α­λα­φού­ζου
- A­L­P­HA, ι­δι­ο­κτη­σί­ας του κ. Κον­το­μη­νά
- ΜΑ­ΚΕ­ΔΟ­ΝΙΑ TV, ι­δι­ο­κτη­σί­ας του κ. Κυ­ρια­κού
Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ό­τι κα­νέ­νας α­πό τους σταθ­μούς αυ­τούς δεν δι­α­θέ­τει σή­με­ρα νό­μι­μη ά­δεια, α­φού η συ­νέ­χι­ση του κα­θε­στώ­τος των προ­σω­ρι­νών α­δει­ών που εί­χε εγ­κρι­θεί α­πό το Ε­θνι­κό Συμ­βού­λιο Ρα­δι­ο­τη­λε­ό­ρα­σης (ΕΣΡ), κρί­θη­κε πα­ρά­νο­μη με την α­πό­φα­ση 3578/2010 της ο­λο­μέ­λειας του Συμ­βου­λί­ου της Ε­πι­κρα­τεί­ας.
Η Δη­μο­πρα­σί­α για τη χο­ρή­γη­ση συ­χνο­τή­των ψη­φια­κής τη­λε­ό­ρα­σης
Το κλεί­σι­μο της ΕΡΤ συ­νέ­πε­σε με τη δι­α­βού­λευ­ση των προ­δι­α­γρα­φών της δη­μο­πρα­σί­ας για τη χο­ρή­γη­ση των συ­χνο­τή­των της ψη­φια­κής τη­λε­ό­ρα­σης. Η δι­α­βού­λευ­ση τε­λεί­ω­σε στις 19 Ι­ου­νί­ου 2013 και σύμ­φω­να με τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α Τη­λε­πι­κοι­νω­νι­ών του Υ­πουρ­γεί­ου Α­νά­πτυ­ξης κ. Μεν. Δα­σκα­λά­κη, η δη­μο­πρα­σί­α θα προ­κη­ρυ­χθεί το αρ­γό­τε­ρο έ­ως τις 30 Ι­ου­νί­ου 2013. Σύμ­φω­να με τις προ­δι­α­γρα­φές της δη­μο­πρα­σί­ας (που δό­θη­καν σε δι­α­βού­λευ­ση πριν κλεί­σει η ΕΡΤ) α­πο­δί­δον­ται 2 συ­χνό­τη­τες στην ΕΡΤ (α­πό 3 που εί­χε μέ­χρι πρό­τι­νος), 4 συ­χνό­τη­τες για πα­ρό­χους δι­κτύ­ου ε­θνι­κής εμ­βέ­λειας (α­πό 2 που εί­χαν πριν) και 2 συ­χνό­τη­τες για πα­ρό­χους δι­κτύ­ου πε­ρι­φε­ρεια­κής εμ­βέ­λειας. Η ΕΡΤ ή­ταν εκ του νό­μου πά­ρο­χος δι­κτύ­ου και ως δη­μό­σια υ­πη­ρε­σί­α δεν πλη­ρώ­νει για τη χρή­ση των δη­μό­σι­ων συ­χνο­τή­των.
Οι υ­πό­λοι­πες 6 συ­χνό­τη­τες (4 ε­θνι­κής και 2 πε­ρι­φε­ρεια­κής εμ­βέ­λειας) εί­ναι ε­κεί­νες για τις ο­ποί­ες θα γί­νει η δη­μο­πρα­σί­α α­πό την ο­ποί­α το κρά­τος υ­πο­τί­θε­ται ό­τι ε­πι­δι­ώ­κει να προ­σκο­μί­σει το μέ­γι­στο δυ­να­τό οι­κο­νο­μι­κό ό­φε­λος για την εκ­μί­σθω­σή τους σε ι­δι­ω­τι­κές ε­ται­ρεί­ες για μια πε­ρί­ο­δο 15 ε­τών, με δι­ε­θνή πλει­ο­δο­τι­κό δι­α­γω­νι­σμό. Ως ε­δώ θα ή­ταν ό­λα κα­λά ε­κτός α­πό τη μεί­ω­ση των συ­χνο­τή­των της ΕΡΤ α­πό τρεις σε δύ­ο.
Οι «υ­πο­βο­η­θη­τι­κές» αιφ­νί­δι­ες α­πο­φά­σεις
Το γε­γο­νός ό­τι η ΕΡΤ δεν ε­πρό­κει­το να πά­ρει μέ­ρος στον δι­α­γω­νι­σμό δεν ση­μαί­νει ό­τι δεν έ­πρε­πε να πά­ρει μέ­ρος στη δι­α­βού­λευ­ση. Αν­τι­θέ­τως, η ΕΡΤ ή­ταν ο α­πο­λύ­τως αρ­μό­διος φο­ρέ­ας που θα υ­πο­στή­ρι­ζε το δη­μό­σιο συμ­φέ­ρον στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση. Η αιφ­νί­δια α­πό­φα­ση να κλεί­σει, την εμ­πό­δι­σε να δι­α­τυ­πώ­σει τις α­πό­ψεις της α­κό­μα και κα­τά της μεί­ω­σης του α­ριθ­μού των συ­χνο­τή­των που της α­πο­δί­δον­ται υ­πέρ των ι­δι­ω­τι­κών πα­ρό­χων δι­κτύ­ου. Το δε σχέ­διο του δι­α­δό­χου σχή­μα­τος της ΕΡΤ, ό­πως έ­χει δι­α­τυ­πω­θεί α­πό την κυ­βέρ­νη­ση (έ­να μό­νον τη­λε­ο­πτι­κό κα­νά­λι) προ­δι­α­θέ­τει για πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση των συ­χνο­τή­των του δη­μό­σιου φο­ρέ­α σε μί­α και πά­λι υ­πέρ των ι­δι­ω­τών. Ι­κα­νο­ποι­εί δε α­πο­λύ­τως το δια­ρκές αί­τη­μα των ι­δι­ω­τι­κών κα­να­λι­ών για τε­χνο­λο­γι­κή ο­πι­σθο­δρό­μη­ση του δη­μό­σιου φο­ρέ­α ε­ξα­φα­νί­ζον­τας α­πό τον τη­λε­ο­πτι­κό χάρ­τη το κα­νά­λι H­i­gh D­e­f­i­n­i­t­i­on (ΕΡΤ HD) που τό­σο μί­ση­σαν και πο­λέ­μη­σαν αν­τί­θε­τα με τους τη­λε­θε­α­τές που το υ­πο­δέ­χθη­καν με εν­θου­σια­σμό.
Οι υ­πο­βο­η­θη­τι­κές «πα­ρα­λεί­ψεις»
Μί­α πε­ρί­ερ­γη «πα­ρά­λει­ψη» στις προ­δι­α­γρα­φές δη­μι­ουρ­γεί έ­να πρω­θύ­στε­ρο σχή­μα και ε­ξα­σφα­λί­ζει ευ­θύς εξ αρ­χής τη βε­βαι­ό­τη­τα στην D­i­g­ea ό­τι θα εί­ναι ο νι­κη­τής του δι­α­γω­νι­σμού. Πρό­κει­ται για το γε­γο­νός ό­τι η Ελ­λά­δα εί­ναι η μο­να­δι­κή χώ­ρα στον κό­σμο που προ­κη­ρύσ­σε­ται δη­μο­πρα­σί­α για να α­δει­ο­δο­τη­θεί ο πά­ρο­χος δι­κτύ­ου (που θα προ­σφέ­ρει τε­χνι­κές υ­πη­ρε­σί­ες εκ­πομ­πής), χω­ρίς να έ­χουν α­δει­ο­δο­τη­θεί προ­η­γου­μέ­νως οι πε­λά­τες του, δη­λα­δή οι πά­ρο­χοι πε­ρι­ε­χο­μέ­νου (οι τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί). Ο­ποι­α­δή­πο­τε σο­βα­ρή ε­ται­ρεί­α ή­θε­λε να ε­πεν­δύ­σει στη χώ­ρα μας, θα έ­πρε­πε να α­γο­ρά­σει τις συ­χνό­τη­τες α­πό την πο­λι­τεί­α με σκο­πό να τις με­τα­πω­λή­σει σε τη­λε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς. Το πρό­βλη­μα ό­μως εί­ναι ό­τι δεν θα έ­βρι­σκε σή­με­ρα ού­τε έ­ναν νό­μι­μο πε­λά­τη. Και ό­χι μό­νον αυ­τό. Θα έ­βρι­σκε α­πέ­ναν­τί της έ­ναν αν­τα­γω­νι­στή, η ε­ται­ρεί­α του ο­ποί­ου θα α­παρ­τι­ζό­ταν α­πό τους 6 με­γα­λύ­τε­ρους πε­λά­τες της.
Έ­χουν α­κού­σει οι συν­τά­κτες των προ­δι­α­γρα­φών πο­τέ την έν­νοι­α του α­θέ­μι­του αν­τα­γω­νι­σμού; Μάλ­λον ό­χι. Ελ­πί­ζου­με πάν­τως να μην α­γνο­ή­σουν την πλει­ο­νό­τη­τα των α­παν­τή­σε­ων στην δι­α­βού­λευ­ση που εν­το­πί­ζουν την πε­ρί­ερ­γη πα­ρά­λει­ψη και ζη­τούν να υ­πάρ­ξει α­συμ­βί­βα­στο της δι­πλής ι­δι­ό­τη­τας πα­ρό­χου δι­κτύ­ου και πα­ρό­χου πε­ρι­ε­χο­μέ­νου.
Ας βε­βαι­ω­θού­με ό­τι δεν θα έ­χου­με αν­τα­γω­νι­στή
Τα εμ­πό­δια συμ­με­το­χής άλ­λης ε­ται­ρεί­ας ό­μως δεν στα­μα­τούν ε­δώ. Στις προ­δι­α­γρα­φές υ­πάρ­χει έ­να χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα εγ­κα­τά­στα­σης πομ­πών σε 156 κέν­τρα εκ­πομ­πής (σελ. 45 – 49), ό­που α­παι­τεί­ται να εγ­κα­τα­στα­θούν α­πό τον πά­ρο­χο δι­κτύ­ου 5 πομ­ποί α­νά κέν­τρο, δη­λα­δή συ­νο­λι­κά 780 πομ­ποί. Το χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα αυ­τό πρέ­πει να υ­λο­ποι­η­θεί με α­πώ­τα­τη η­με­ρο­μη­νί­α έ­ναρ­ξης την 30η Σε­πτεμ­βρί­ου 2013 και η­με­ρο­μη­νί­α λή­ξης την 30η Σε­πτεμ­βρί­ου 2014. Στον ί­διο χρό­νο θα πρέ­πει να υ­πάρ­ξει α­δει­ο­δό­τη­ση των κε­ραι­ο­συ­στη­μά­των στα 156 κέν­τρα εκ­πομ­πής, δι­α­δι­κα­σί­α ε­ξαι­ρε­τι­κά χρο­νο­βό­ρα. Ει­δι­κά για νέ­ους πα­ρό­χους ε­πι­φυλ­λάσ­σει και πρό­σθε­τα εμ­πό­δια. Ο­φεί­λουν εν­τός 3 μη­νών α­πό τη χο­ρή­γη­ση της ά­δειας να έ­χουν α­να­πτύ­ξει δί­κτυ­ο σε ό­λα τα κέν­τρα εκ­πομ­πής που έ­χει πα­ρου­σί­α η ΕΡΤ (σελ. 43).
Α­πό­κλι­ση α­πό το χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα δεν ε­πι­τρέ­πε­ται.
Ας φαν­τα­στού­με λοι­πόν μια υ­πο­θε­τι­κή ε­ται­ρεί­α που θέ­λει να πά­ρει μέ­ρος στον δι­α­γω­νι­σμό που προ­κη­ρύσ­σε­ται στις 30 Ι­ου­νί­ου. Υ­πο­λο­γί­ζει ό­τι θα έ­χει έ­να θε­τι­κό α­πο­τέ­λε­σμα με­τά την α­ξι­ο­λό­γη­ση στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση στα τέ­λη Αυ­γού­στου. Θα πρέ­πει μέ­σα σε έ­ναν μή­να να έ­χει πα­ραγ­γεί­λει και πα­ρα­λά­βει 780 πομ­πούς, να έ­χει α­δει­ο­δο­τή­σει 156 κε­ραι­ο­συ­στή­μα­τα, να έ­χει δη­μι­ουρ­γή­σει συ­νερ­γεί­α που θα στή­σουν σε έ­να έ­τος 780 πομ­πούς κ.λπ.
Δυ­στυ­χώς, ο­ποι­α­δή­πο­τε σο­βα­ρή ε­ται­ρεί­α γνω­ρί­ζει ό­τι αυ­τά μπο­ρούν να γί­νουν μό­νον α­πό κά­ποι­ους που εί­ναι βέ­βαι­οι εκ των προ­τέ­ρων ό­τι θα κερ­δί­σουν τον δι­α­γω­νι­σμό και θα έ­χουν προ­ε­τοι­μα­στεί κα­τάλ­λη­λα και έγ­και­ρα γι’ αυ­τό. Το κλεί­σι­μο της ΕΡΤ ε­ξα­σφα­λί­ζει την α­δυ­να­μί­α της να αν­τα­πο­κρι­θεί σε έ­να τέ­τοι­ο χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα που α­παι­τεί προ­ε­τοι­μα­σί­α. Έ­τσι βγαί­νει και η ΕΡΤ ή το δι­ά­δο­χό της σχή­μα α­πό το παι­χνί­δι των συ­χνο­τή­των και πα­ρα­δί­δον­ται και οι δι­κές της συ­χνό­τη­τες και το δί­κτυ­ό της στους ι­δι­ώ­τες.
Ε­πι­ση­μαί­νου­με, ό­τι οι μό­νες ε­ται­ρεί­ες που ζή­τη­σαν να εί­ναι εμ­πι­στευ­τι­κές οι α­παν­τή­σεις στη δι­α­βού­λευ­ση και δεν δη­μο­σι­εύ­τη­κε το πε­ρι­ε­χό­με­νό τους, ή­ταν η D­i­g­ea και ο Ο­ΤΕ (D­e­u­t­s­c­he T­e­l­e­k­om). Πρό­κει­ται για τις δύ­ο ε­ται­ρεί­ες που βο­η­θούν α­δι­α­φα­νώς την Κυ­βέρ­νη­ση να εκ­πέμ­πει μπά­ρες (μέ­χρι στιγ­μής) ως αν­τί­πα­λον δέ­ος στην α­νοι­χτή ΕΡΤ. Ί­σως να εί­ναι έ­νας κα­λός αρ­ρα­βώ­νας για κοι­νή κά­θο­δο στη δη­μο­πρα­σί­α.
Τα θέ­λου­με ό­μως ό­λα…
Τώ­ρα που ξέ­ρου­με ό­τι εί­ναι δι­κό μας το δί­κτυ­ο ας φρον­τί­σου­με να πά­ρου­με ό­λες τις συ­χνό­τη­τες αν­τί να μοι­ρα­στούν σε πε­ρισ­σό­τε­ρους. Ο συν­τά­κτης των προ­δι­α­γρα­φών φρον­τί­ζει για αυ­τό:
Στις σε­λί­δες 60 – 64, α­να­πτύσ­σε­ται μια λο­γι­κή που εν ο­λί­γοις λέ­ει τα ε­ξής: Αν το κό­στος που θα α­παι­τη­θεί για τον ε­ξο­πλι­σμό μιας συ­χνό­τη­τας εί­ναι α και οι 4 συ­χνό­τη­τες α­πο­δο­θούν σε 4 δι­α­φο­ρε­τι­κούς πα­ρό­χους, τό­τε το συ­νο­λι­κό κό­στος θα εί­ναι 4α. Αν ό­μως α­πο­δο­θούν σε έ­ναν πά­ρο­χο, λό­γω μα­ζι­κών πα­ραγ­γε­λι­ών, θα εί­ναι πο­λύ μι­κρό­τε­ρο (2,2α). Σω­στή σκέ­ψη, που α­πο­τε­λεί και το βα­σι­κό­τε­ρο ε­πι­χεί­ρη­μα των μο­νο­πω­λί­ων. Με τη δι­α­φο­ρά ό­τι το ε­πι­χεί­ρη­μα αυ­τό μπο­ρεί να προ­βάλ­λε­ται α­πό την πλευ­ρά του α­γο­ρα­στή και ό­χι α­πό την πλευ­ρά του πω­λη­τή (του δη­μο­σί­ου δη­λα­δή) που θα έ­πρε­πε να εν­δι­α­φέ­ρε­ται να προ­σκο­μί­σει το μέ­γι­στο δυ­να­τό οι­κο­νο­μι­κό ό­φε­λος α­πό την α­νά­πτυ­ξη υ­γιούς αν­τα­γω­νι­σμού.
Η σκέ­ψη α­να­πτύσ­σε­ται έ­τι πε­ραι­τέ­ρω και προ­κρί­νει τε­λι­κώς να δο­θούν 5 συ­χνό­τη­τες στον α­νά­δο­χο (4 ε­θνι­κής εμ­βέ­λειας και 1 πε­ρι­φε­ρεια­κής). Στην πε­ρί­πτω­ση δε που στην υ­πο­λει­πό­με­νη μί­α πε­ρι­φε­ρεια­κής εμ­βέ­λειας που θα προ­κη­ρυ­χθεί, κα­τα­λή­ξει ο δι­α­γω­νι­σμός να εί­ναι ά­γο­νος, τό­τε α­πο­δί­δε­ται και η συ­χνό­τη­τα αυ­τή ως δώ­ρο στον α­νά­δο­χο των υ­πό­λοι­πων συ­χνο­τή­των με την τι­μή εκ­κί­νη­σης (και ό­χι την τι­μή προ­σφο­ράς του). Έ­χου­με λοι­πόν το α­πό­λυ­το μο­νο­πώ­λιο. Ί­σως γι’ αυ­τό η Έ­νω­ση Περ­φε­ρεια­κών Κα­να­λι­ών ε­ξέ­δω­σε α­να­κοί­νω­ση με την ο­ποί­α κα­ταγ­γέλ­λει τον έμ­με­σο οι­κο­νο­μι­κό ε­ξα­ναγ­κα­σμό ώ­στε να κλεί­σουν ό­λα τα πε­ρι­φε­ρεια­κά κα­νά­λια και την πα­ρά­δο­ση των συ­χνο­τή­των στην D­i­g­ea, με­τά την κα­τάρ­γη­ση της ΕΡΤ.
Οι τε­λι­κές δι­ευ­κο­λύν­σεις
Τώ­ρα που ε­ξα­σφα­λί­στη­κε ο μο­νο­πω­λια­κός έ­λεγ­χος των συ­χνο­τή­των, θα πρέ­πει να μει­ω­θούν και οι δα­πά­νες του γνω­στού α­να­δό­χου. Η ε­κτι­μώ­με­νη πλη­θυ­σμια­κή κά­λυ­ψη α­πό τα 156 κέν­τρα εκ­πομ­πής ε­κτι­μά­ται στο 96,2 %. Τι γί­νε­ται λοι­πόν με το υ­πό­λοι­πο πο­σο­στό του πλη­θυ­σμού, ό­που μπο­ρεί να α­παι­τη­θούν άλ­λα 300 ση­μεί­α εκ­πομ­πής με μι­κρούς α­να­με­τα­δό­τες; Ποι­ος θα πλη­ρώ­σει αυ­τό το κό­στος που θα έ­πρε­πε να βα­ρύ­νει τον α­νά­δο­χο;Η συν­τα­γή εί­ναι γνω­στή και έ­χει ε­φαρ­μο­στεί κα­τά κό­ρον τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια: Με­τα­κυ­λί­ου­με το κό­στος που έ­πρε­πε να πλη­ρώ­σει ο ι­δι­ώ­της α­νά­δο­χος (D­i­g­ea) στον πο­λί­τη. Στη σε­λί­δα 43 των προ­δι­α­γρα­φών α­να­φέ­ρε­ται ό­τι ο α­νά­δο­χος ο­φεί­λει να συ­νερ­γά­ζε­ται με Ορ­γα­νι­σμούς Το­πι­κής Αυ­το­δι­οί­κη­σης οι ο­ποί­οι θα προ­τί­θεν­ται να α­να­λά­βουν το κό­στος των α­ναγ­καί­ων α­να­με­τα­δο­τών! Σε άλ­λο δε ση­μεί­ο, υ­πο­χρε­ώ­νει την ΕΡΤ να προ­σφέ­ρει τους ι­στούς των κε­ραι­ο­συ­στη­μά­των της για υ­πο­χρε­ω­τι­κή συ­νεγ­κα­τά­στα­ση με τον ι­δι­ώ­τη α­νά­δο­χο!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…