Πολιτικές ισορροπίες για την Κυβέρνηση και τα αφεντικά των media

@Ο επιθετικός Βαρδής, η στάση Ψυχάρη- Μπόμπολα και οι "αφανείς παίκτες" Το ερχόμενο φθινόπωρο κατά κοινή παραδοχή θα είναι το πιο δύσκολο στη μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Απολύτως λογικό, αφού, εκτός από τις τεράστιες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει σε επίπεδο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να αναχαιτίσει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει τα «αγριεμένα» οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Η τελευταία άσκηση ίσως να είναι και η πιο δύσκολη, υπό τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, οι ισχυροί του πλούτου, που τα τελευταία χρόνια κατέλαβαν προνομιακές θέσεις και στο πεδίο των media, δεν δείχνουν διάθεση να περιμένουν, αφού τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά για τις επιχειρήσεις τους. Πέραν τούτου, οι εξελίξεις στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ φαίνεται να άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Βασική αφορμή; Η εμπλοκή του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα σχεδόν από το σύνολο της εγχώριας διαπλοκής.
@Στην παρούσα φάση, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κ. Σαμαράς εν πολλοίς καλείται να «πληρώσει» τη φημολογούμενη φιλική σχέση που διατηρεί με το αφεντικό της Aegean Oil. Εξαιτίας αυτής της σχέσης, έχουν περάσει απέναντι στην κυβέρνηση επιχειρηματίες που επί χρόνια είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημόσια πράγματα. Για παράδειγμα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα όσα έχουν συμβεί στον ΟΠΑΠ έχουν ενοχλήσει τόσο το αφεντικό της Intracom, Σωκράτη Κόκκαλη, όσο και τον ισχυρό άνδρα της Motor Oil, Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο λόγος που οι δύο επιχειρηματίες κρατούν αποστάσεις από τις επιλογές Σαμαρά συνδέεται κυρίως με τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο πεδίο της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Εκτός από τους κυρίους Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη, αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης (σ.σ. με αφορμή τον Μελισσανίδη) έχει επιλέξει να πάρει και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, που, μεταξύ άλλων, είναι και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Σε στάση αναμονής για τα δρώμενα βρίσκονται οι δύο ισχυροί παίκτες των ελληνικών media, οι κύριοι Σταύρος Ψυχάρης και Γιώργος Μπόμπολας, που, αν και προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, δείχνουν να έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να στηρίζουν για ένα ακόμη διάστημα την κυβέρνηση Σαμαρά. Η ψήφος τους, όμως, δεν είναι εμπιστοσύνης, αλλά ανοχής, αναφέρουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» οι καλά γνωρίζοντες τα όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές (επιχειρηματικές) πόρτες. Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω και με δεδομένο ότι αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα στον χώρο (κυρίως) της τηλεόρασης, ενόψει της νέας σεζόν, είναι απολύτως λογικό να εστιάζεται η προσοχή και στο πώς ο πρωθυπουργός θα κατορθώσει να φέρει την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
@Με δεδομένα τα εμπόδια που υπάρχουν, η σχετική «επιχείρηση» κρίνεται περισσότερο από δύσκολη, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες έχουν ήδη εδώ και καιρό εγκαινιάσει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά από την ημέρα που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, τα επιχειρηματικά συμφέροντα δείχνουν τόσο ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να λαμβάνουν τα σχετικά μηνύματα. Μάλιστα, θεωρούν ότι ο μόνος λόγος που μπορεί να προκαλέσει κυβερνητική κρίση συνδέεται με τις προθέσεις των επιχειρηματιών. Πάντως, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τον κ. Σαμαρά φαίνεται να είναι ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, που όσο περνά ο καιρός φροντίζει να κάνει πιο εμφανή τη διαφοροποίησή του από τις κυβερνητικές επιλογές. Αν και επιχειρήθηκε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, προέκυψε μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…