Η κυβέρνηση χαρίζει στους καναλάρχες τις τηλεοπτικές άδειες και υπεκφεύγει με...ψέμματα

@Προσωρινή η ρύθμιση λέει ο Κεδίκογλου, αλλά...αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις. Η κυβέρνηση με μια μονοκονδυλιά και ένα νομοσχέδιο 6 λέξεων χαρίζει στους καναλάρχες τις άδειες, αλλά και τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών που επί 23 χρόνια εξέπεμπαν παράνομα αφού οι "προσωρινές" άδειες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Εκτός ψηφιακών αδειών μένει το ALTER, το οποίο......είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια και δεν εξέπεμπε στις 31 Αυγούστου. Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την πρωτοφανή απόφαση έγραψε σήμερα η "Ελευθεροτυπία":

Στάχτη στα μάτια επιχείρησε να ρίξει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε από το νέο κυβερνητικό δώρο στους καναλάρχες. 
Μία μόλις ημέρα μετά την επίμαχη διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία όσα κανάλια βρίσκονταν στον αέρα στις 31 Αυγούστου του 2013 περνούν «νόμιμα» στην ψηφιακή εποχή, μίλησε για «προσωρινή ρύθμιση»: «Για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να εξορθολογίσει τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή και να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον. Με την επίμαχη ρύθμιση, η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της ανεξάρτητης Αρχής ΕΕΤΤ και καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών, για να μη μείνουν χωρίς τηλεόραση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου, που ξεκινά σύντομα». 



Και δεν φτάνει που ψεύδεται με τον όρο «προσωρινή», αφού δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, αλλά συνεχίζει το θέατρο του παραλόγου, λέγοντας πως η διάταξη αυτή δεν συνιστά «νομιμοποίηση» των αδειών των ιδιωτικών καναλιών: «Με την επίμαχη διάταξη ρυθμίζεται προσωρινά η νόμιμη μεταφορά με ψηφιακή τεχνολογία από τους παρόχους δικτύου (διαχειριστές φάσματος) του εκπεμπόμενου από τους παρόχους περιεχομένου (τηλεοπτικούς σταθμούς) τηλεοπτικού προγράμματος. 
»Σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν ισοδυναμεί με αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε αποσκοπεί στην αποφυγή αδειοδότησής τους ως παρόχων περιεχομένου, η οποία θα λάβει χώρα κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη νόμιμη εκπομπή του προγράμματός τους με ψηφιακή τεχνολογία, θα πρέπει να συμβληθούν με νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους δικτύου. Με τον τρόπο αυτό, μέχρι να υλοποιηθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι πάροχοι δικτύου που θα προκύψουν από την επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕΤΤ θα επιτρέπεται κατά το ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα να μεταφέρουν ψηφιακά το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών από εκείνα τα κέντρα εκπομπής, όπου έχει γίνει σταδιακή ψηφιακή μετάβαση. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη και προσήκουσα μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή, αλλά και η απρόσκοπτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του οριστικού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, καθώς και του χρονοδιαγράμματος οριστικής παύσης αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών σε όλη τη χώρα». 
Δηλαδή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπέκυψε στη διαπλοκή, αλλά επιτελεί και εθνικό έργο, αφού όλα αυτά γίνονται για να έχει σύντομα ψηφιακό σήμα όλη η επικράτεια. 
Απορία 1η: Αν η διάταξη δεν συνιστά χορήγηση αδειών, πότε επιτέλους θα χορηγηθούν οι περίφημες άδειες; 
Απορία 2η: Οταν οι πάροχοι περιεχομένου (κανάλια) θα έχουν συμβληθεί με παρόχους δικτύου (βλέπε Digea), θα υπάρξει κάποιος που θα αμφισβητήσει τη νομιμότητά τους; 
Απορία 3η: Πώς θα προκύψουν τα σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και, κυρίως, πώς θα καλυφθούν αυτά που χρωστάνε οι ιδιωτικοί σταθμοί τα τελευταία 23 χρόνια;
 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…