Το νέο σκάνδαλο της Δ.Τ. αλλά με πολιτικές αποτυχίες...

@ Το διαρκές σκάνδαλο της «Δ.Τ.». Απογοητευτική εικόνα στη «Δ.Τ.» ακρόαμα χαμηλού επιπέδου στη «Δ.Ρ.» και υψηλό κόστος λειτουργίας, για το οποίο δεν δίνονται στοιχεία. Το «πείραμα Δημόσια Τηλεόραση-Ραδιοφωνία» ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής ερμηνείας της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ, είναι απολύτως αποτυχημένο και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, όταν η μάχη για τη μείωση του χρέους, υποτίθεται πως γίνεται για τη μείωση των ελλειμμάτων. Η «αμαρτωλή» κατά την κυβέρνηση ΕΡΤ εισέφερε ετησίως στον προϋπολογισμό το ποσό των 80 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοικήσεων, πριν από την έλευση του οικονομολόγου Γκίκα Μάναλη, μετά από την υπόδειξη του καθηγητή υπουργού εθνικής Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα. Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δεν ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία για το κόστος λειτουργίας της «Δ.Τ.», η οποία λειτουργεί χωρίς να υπάρχει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, έδρα, ΑΦΜ, ΔΣ κανονισμό λειτουργίας, εγκεκριμένο από το ΕΣΡ, πρόγραμμα τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος την περασμένη Τρίτη (08.10.2013) υποστήριξε πως το λουκέτο της ΕΡΤ έχει στοιχήσει ως τώρα στο ελληνικό δημόσιο 25 εκατ. ευρώ και πως οι δαπάνες μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό το οποίο αφορά αποζημιώσεις εργαζομένων, συντήρηση εγκαταστάσεων και κτιρίων της ΕΡΤ, θα καταβληθεί από το αποθεματικό” του κράτους επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό. Και αντίστροφα. Το πλεόνασμα που εμφανίζει η κυβέρνηση θα ήταν υψηλότερο, αν η κυβέρνηση δεν είχε κλείσει την ΕΡΤ, διότι έχει απώλειες από το λουκέτο της, ύψους 70-80 εκατ. ευρώ, ενώ καλείται να πληρώσει και 125 εκατ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της φιάσκου, η ΕΡΤ το 2012 θα έκλεινε με τζίρο κοντά στα 260 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, καθώς πληρωνόταν απευθείας από τα νοικοκυριά.
@ Η αποκάλυψη του επιβάρυνσης του ελληνικού δημοσίου από τη λειτουργία της «Δ.Τ.» με το ποσό των 125 εκατ. ευρώ, λίγες μέρες μετά τη συζήτηση της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ στην Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλάζει τα δεδομένα.Το βασικό επιχείρημα της κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης <<Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-ΑΕ)>>την οποία υπέγραφαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας και υφυπουργός Επικρατείας, Σίμος Κεδίκογλου ήταν η δήθεν ζημία που προέκυπτε από τη λειτουργία της ΕΡΤ, προτείνοντας τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το άρθρο 5 της υπουργικής απόφασης ανέφερε τα εξής: “Το γεγονός ότι η «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-ΑΕ)» επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ότι επιβάλλεται ο εξορθολογισμός της παροχής, της λειτουργίας και του κόστους οργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας μέσω της ίδρυσης και διαμόρφωσης ενός νέου οργανισμού-προτύπου, που να υπηρετεί τις επιταγές του Συντάγματος, τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας, καθώς και την ανάγκη να διασφαλίζεται η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης..
@Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα η ΠΟΣΠΕΡΤ στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ζήτημα του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, από το οποίο είχε αφαιρεθεί παρανόμως το 25% για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια την τεράστια οικονομική ζημία της ΕΡΤ ( 75εκ ευρώ μόνο το 2012) που συνετέλεσε στην παράνομη απόφαση εκ μέρους της Κυβέρνησης ,για την κατάργησή της (εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ).
@Η …ανατροπή έγινε στο Star. Πριν από ένα χρόνο θα ήταν αδιανόητο στο κανάλι του life style να δίνει συνέντευξη ο υπουργός εθνικής οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας…στον ενικό στους πολίτες που του θέτουν απευθείας τις ερωτήσεις. Μέχρι και την περσινή σεζόν την πρωτοκαθεδρία στη διαμόρφωση της γνώμης είχε το Mega με την «Ανατροπή» τη Δευτέρα και το Γιάννη Πρετεντέρη και τους «Νέους Φακέλους» κάθε Τρίτη στο Σκάι, με τον Αλέξη Παπαχελά. Τώρα τις Δεύτερες υπάρχει ο Νίκος Χατζηνικολάου «στον ενικό», ο Γιάννης Πρετεντέρης με την Ανατροπή και ο Σκάι με τη Δικη της Δευτέρας» με τον Κυριάκο Θωμαϊδη. Η επιλογή λιτότητας που έγινε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, είχε ως αποτέλεσμα το «κόψιμο» των «Φακέλων» και την ανάδειξη της εκπομπής των παραθύρων του Νίκου Ευαγγελάτου σε σημείο αναφοράς στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…