Άφαντες οι τηλεοπτικές άδειες με πρόσχημα τη ψηφιακή μετάβαση της TV

@Το μεγάλο σκάνδαλο της παράνομης λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης που ξεκίνησε το 1989 με ένα άρθρο στο νόμο 1866/1989, συνεχίστηκε με το καθεστώς της «προσωρινής νομιμότητας» με δεκάδες νόμους και αποφάσεις, ολοκληρώνεται το 2013 με ένα επίσης μικρό άρθρο έξι γραμμών στο νομοσχέδιο εκκρεμοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών. Τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν έχουν άδειες λειτουργίας μπορούν νόμιμα εφόσον λειτουργούσαν την 31η Αυγούστου 2013, να συνάπτουν συμβάσεις με τους Πάροχους δικτύου που θα πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες! Με απλά λόγια το ελληνικό κράτος θα νοικιάσει τις δημόσιες ψηφιακές συχνότητες σε εταιρείες και τα ημιπαράνομα τηλεοπτικά κανάλια που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους από το 2005 και μετά, αθωώνονται για όλη την προηγούμενη λειτουργία τους χωρίς άδειες και «νόμιμα» μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Γίνονται πια «νόμιμοι πελάτες» των παρόχων δικτύου. Το «Παρόν» από τις 14 Οκτωβρίου 2012 είχε αποκαλύψει πως η κυβέρνηση προχωρά στην ψηφιακή τηλεόραση «χωρίς τηλεοπτικές άδειες». Η στήλη έγραφε τότε πως η έκδοση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, «αλλάζει τα δεδομένα στη θεσμική αντιμετώπιση της ιδιωτικής τηλεόραση. Ουσιαστικά αποκόπτεται η τηλεοπτική αδειοδότηση των καναλιών από την ψηφιακή εκπομπή».
@Έντεκα μήνες μετά το "Παρόν» δικαιώνεται απόλυτα. Με επίκληση την ψηφιακή μετάβαση και αφού η Ελλάδα εξάντλησε όλο το χρόνο που είχε στη διάθεση της με διαπλεκόμενα παιχνίδια και καθυστερήσεις, καταργούνται ουσιαστικά οι τηλεοπτικές άδειες. Αρχικά στο άρθρο 43 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, και στη συνέχεια μετά την απόσυρσή του, σε άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. αναφέρεται επ΄ακριβώς: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4070/2012 οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του ν. 4038/2012 εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα την 31.08.2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους. Η ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 13 του άρθρου 6 του ν. 3592/2007». Από τη ανάγνωση των παραπάνω προκύπτει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Το αν θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις ψηφιακής εκπομπής τηλεοπτικού σήματος οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι δεν εξέπεμπε την 31η Αυγούστου. Γιατί με αυτό τον τρόπο φωτογραφίζεται η δυνατότητα ψηφιακής τηλεόρασης μόνο για τα ήδη λειτουργούντα τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα και την παρεμπόδιση εισόδου στη χώρα οποιαδήποτε νέου τηλεοπτικού σταθμού. Όπως ακριβώς είχαν επιβάλλει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ από το 2005 και μετά, κάνοντας στους διαπλεκόμενους τηλεοπτικούς επιχειρηματίες το μεγάλο δώρο του «κλειστού επαγγέλματος» του καναλάρχη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…