ΔΤ εναντίον ΝΕΡΙΤ: Κανάλι χωρίς εταιρεία, και εταιρεία χωρίς κανάλια

@Το τηλεοπτικό μόρφωμα της ΔΤ βγήκε στον αέρα εσπευσμένα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με τον χαρακτήρα του «προσωρινού», προκειμένου να ισχυριστεί πως εφάρμοσε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία διατασσόταν η άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Παράλληλα, η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή τον νόμο για την ίδρυση και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, η οποία υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσε έως το τέλος του 2013 την ΕΡΤ. Έκτοτε πέρασαν τρεισήμισι μήνες. Η ΔΤ μετεξελίσσεται σε κανονικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι μέσω αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις υπογραφές των Γ. Στουρνάρα και Π. Καψή, ενώ παράλληλα υπάρχει μια ταμπέλα, μαρκίζα, χωρίς όμως τηλεοπτικό κανάλι, η ΝΕΡΙΤ, η οποία χρησιμοποιείται ως επιχείρημα όταν η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα να αιτιολογήσει τις παράτυπες αποφάσεις της.
@Το τηλεοπτικό κρατικό αλαλούμ Πρακτικά, χάσαμε τον μπούσουλα για το πώς ακριβώς και βάσει ποιων ρυθμίσεων λειτουργεί το καθένα από τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα της κυβέρνησης Σαμαρά: η ΔΤ, που δεν έχει νομική υπόσταση, ΑΦΜ, ΑΡΜΑΕ, ΔΣ, αλλά βγάζει στον αέρα τηλεοπτικό πρόγραμμα, και η ΝΕΡΙΤ, που διαθέτει ιδρυτικό νόμο, εγκεκριμένο καταστατικό και ΔΣ, αλλά δεν έχει τηλεοπτικό κανάλι! Η απίστευτη αυτή κατάσταση είναι απόρροια του κλαυσίγελου των ενεργειών της ομάδας του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου μετά την επιβολή του λουκέτου στην ΕΡΤ. Εκπέμπει η ΔΤ, η οποία δεν έχει εταιρική υπόσταση, διοικητικό συμβούλιο ή οργανόγραμμα. Αλλά μετά την ανάθεση στην ιδιωτική εταιρεία συμβούλων ΚΑΝΤΩΡ να προτείνει εταιρικό σχήμα και να βοηθήσει στην πρόσληψη του προσωπικού, η ΔΤ θα έχει και εταιρικό σχήμα! Ήταν να λειτουργήσει με 500 άτομα προσωπικό, με δίμηνες συμβάσεις προσωρινά, αλλά τελικά καταργήθηκε μέχρι και ο νόμος του ΑΣΕΠ, για να ανανεωθούν οι 500 συμβάσεις για τους επόμενους δέκα μήνες, μια πλήρη, δηλαδή, τηλεοπτική σεζόν. 'Τυπολογίες'.
@Αποκατάσταση της έντασης στο Mega; Την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκαλύψαμε στην ηλεκτρονική έκδοση των «Τυπολογιών» έγινε στον ΔΟΛ μια συνάντηση κορυφής, μεταξύ Βαρδή Βαρδινογιάννη και Σταύρου Ψυχάρη. Στις 10 το πρωί ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μπήκε από την κεντρική είσοδο του κτιρίου της οδού Μιχαλακοπούλου, προκειμένου να συνομιλήσει με τον Σταύρο Ψυχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στο Mega, μετά και την απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να ενεργοποιήσει εκ νέου το Star, ενισχύοντάς το με δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, και τα δημοσιεύματα του «Βήματος» και των «Νέων» που ακολούθησαν, εκφράζοντας την ενόχληση του Στ. Ψυχάρη για την επιλογή αυτή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συζήτηση έγινε σε πνεύμα κατανόησης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
@Δεν υπήρξε την περασμένη Κυριακή εφημερίδα που να μην έπεσε στα βράχια... Είναι η πρώτη φορά που όλες οι εφημερίδες, μεγάλες και μικρές, έχασαν φύλλα (εκτός από τον «Ριζοσπάστη», που είναι κομματική και κυκλοφόρησε με καινούργιο λουκ, αλλά λιγότερες σελίδες και πήρε 8.330 φύλλα). 80.160 αναγνώστες γύρισαν την πλάτη. Από 647.660 συνολικά φύλλα που πούλησαν την προηγούμενη Κυριακή, κατέβηκαν στα 567.500! Τα περισσότερα έχασε το «Βήμα» - 15.490 φύλλα, με το «Πρώτο Θέμα» να επιστρέφει στην πρώτη θέση, αν και αυτό έχασε 7.960 φύλλα. Μια εξήγηση αυτής της ξαφνικής και... ανέλπιστης βουτιάς, πολύ πιθανόν, να είναι το γεγονός ότι η περασμένη Κυριακή ήταν η πρεμιέρα της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή. Πολύς κόσμος βγήκε στα μαγαζιά και η συνήθεια, το πρωί της Κυριακής να πίνεις τον καφέ σου διαβάζοντας την εφημερίδα σου δεν ίσχυσε. Αν αυτή είναι πράγματι η αιτία της κυκλοφοριακής καθίζησης, θα φανεί σήμερα που τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν. Υπομονή λοιπόν πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, αν και το γεγονός ότι όλες οι εφημερίδες έχασαν φύλλα, ενισχύει την εκτίμηση πως ο φταίχτης είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που σε πρώτη φάση θα ισχύσει για εφτά Κυριακές τον χρόνο. Η «Καθημερινή» την Κυριακή 26/10 πούλησε 92.343 φύλλα, έναντι 92.192 της προηγούμενης 20/10, ενώ ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου ήταν 87.090, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εφημερίδα και στις πωλήσεις προσμετρά και τις συνδρομές, χωρίς όμως να αναφέρει ποτέ τον αριθμό αυτών των συνδρομών.
@Το πέρασμα από τη διαπλοκή των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών στην ψηφιακή διαπλοκή των παρόχων δικτύου ολοκληρώθηκε με την έγκριση 154 ψήφων στο ελληνικό Κοινοβούλιο από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ηχηρό μήνυμα άρνησης έστειλαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Ο μεν πρώτος δεν παρέστη στην ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας με το οποίο χαρίζονται οι ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες σε «παράνομα» λειτουργούντα τηλεοπτικά κανάλια, ο δε πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «ναι» στην ψηφιακή διαπλοκή, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ήταν απών από τη Βουλή. Κατά ψήφισε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η κυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο ξέπλυμα της 23χρονης τηλεοπτικής ανομίας και να ξεπεράσει έως και τις αντιρρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, κατέθεσε τροπολογία με την οποία θέτει ως όριο της τηλεοπτικής αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…