Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΤΥΦΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΟΣ

digital4Δεν έχει τέλος η περίεργη αντιμετώπιση στο μείζον θέμα της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Μετά την ανακοίνωση από την ΕΕΤΤ πως νικητής του διαγωνισμού κηρύσσεται η Digea, δηλαδή η μόνη εταιρεία που κατέθεσε αίτηση για τις ψηφιακές συχνότητες, βοά η αγορά για επικείμενη αλλαγή των όρων. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, αποδεχόμενο αίτημα της εταιρείας, θα εκδώσει νέα υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ψηφιακή μετάβαση θα ξεκινήσει όχι από τον Έβρο, όπως προβλεπόταν, αλλά από την Πελοπόννησο!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και τη σειρά με την οποία θα είναι υποχρεωμένη η Digea να εκπέμπει ψηφιακά το σήμα όλων των τηλεοπτικών καναλιών-πελατών της αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ο Έβρος και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, παρόλο που οι δήμοι έχουν ήδη παραχωρήσει τα κέντρα εκπομπής τους στην Digea, θα πρέπει να περιμένουν τις νέες ημερομηνίες που θα οριστούν από το υπουργείο. Μετά την Πελοπόννησο, σειρά για την ψηφιακή μετάβαση έχει η Αττική, όπου η εκπομπή ψηφιακού σήματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.
 Η σύμβαση των δόσεων
 Η ΕΕΤΤ, μετά την ανακήρυξη της Digea ως νικητή της δημοπρασίας, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία-πάροχο δικτύου. Οι δυνατότητες πληρωμής για τη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων για τα 15 επόμενα χρόνια έχουν προσδιοριστεί από την προκήρυξη. Η εταιρεία μπορεί να πληρώσει το ποσόν των 18,3 εκατ. ευρώ εντός 90 ημερών από την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ ή να καταβάλλει δόσεις έως το 2019! Σε αυτήν την περίπτωση, θα πληρώσει το 50% του ποσού για τις συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή τα 16,39 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, τον Μάρτιο του 2017, το 2018 και το 2019. Για τις συχνότητες περιφερειακών καναλιών μπορεί να πληρώσει το 30% του συνολικού ποσού ανά περιφέρεια και τα υπόλοιπα ποσά σε επτά ετήσιες δόσεις, έως το 2022!
Σε αναμονή του ΣτΕ τα περιφερειακά κανάλια
Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιμένουν τα περιφερειακά κανάλια της χώρας για να καθορίσουν τη στάση τους στην ψηφιακή μετάβαση μετά την ολοκληρωτική επικράτηση της Digea. Η προσφυγή που κατέθεσε ο πάροχος δικτύου της Digital Union εκδικάστηκε στο 4ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου η κρίση αναμένεται. Τα περιφερειακά κανάλια είναι υποχρεωμένα να μεταβούν στην ψηφιακή τηλεόραση μέσω της Digea και να αποδεχθούν το τιμολόγιο που θα ορίσει η εταιρεία μετά την έγκρισή του από την ΕΕΤΤ, που δίνει στην εταιρεία περιθώριο κέρδους 15% ανά σύμβαση με τηλεοπτικό κανάλι. Τα περισσότερα περιφερειακά κανάλια δεν έχουν συνάψει σύμβαση με την Digea και παραμένει άγνωστο αν θα αποδεχθούν τους όρους της εταιρείας ή θα συνεχίσουν να εκπέμπουν αναλογικά. typologies.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…