Η ψηφιακή διαπλοκή σε …μπλακ άουτ

Της Μ. Παπαχριστούδη στο Hot Doc
Ο πόλεμος της κυβέρνησης με την εγχώρια διαπλοκή τώρα αρχίζει. Κάτι που έχουν κατανοήσει πλέον οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών και μέτοχοι της ψηφιακής εταιρείας της Digea που διαχειρίζεται το τηλεοπτικό ελεύθερο σήμα. Το «ατύχημα» της Digea, να πέσει «μαύρο» για δυο ολόκληρες ώρες σε όλη τη χώρα, απλά κατέδειξε πως η ψηφιακή διαπλεκόμενη εξουσία της Ελλάδας λειτουργεί σαν …μπακάλικο. Με αποκλειστική ευθύνη των στελεχών της, η εταιρεία λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, ελάχιστους εμπειρογνώμονες και με περίσσεια αλαζονεία. Το μπλακ άουτ συνέβη σε μια πολύ κακή στιγμή για τους διαπλεκόμενους media-ρχες. Μόλις είχε ψηφιστεί ο νόμος για την επανεκκίνηση της ΕΡΤ ως ισχυρός τηλεοπτικός πόλος στα τηλεοπτικά συμφέροντα τους, μόλις έγινε νόμος του κράτους το άρθρο 16 με το οποίο ο αρμόδιος υπουργός-εν προκειμένω ο Νίκος Παππάς- θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναστολή λειτουργίας όσων ΜΜΕ ζουν συνεχώς με δανεικά και αγύριστα.
Πριν από αυτό η κυβέρνηση οριοθέτησε το μέτωπο της μάχης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν για τις συχνότητες που κατείχαν από το 2003 ως και το 2013, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «χάριζαν» τζάμπα έναντι των γνωστών ανταλλαγμάτων στη μαζική χειραγώγηση της κοινωνίας.
Για δέκα χρόνια θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 140 εκατ. ευρώ! Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται και η τοποθέτηση νέων μελών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και η νέα διοίκηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.
Η τελική μάχη θα δοθεί ενόψει της τηλεοπτικής αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών με τον χαρακτήρα τους ως «πάροχοι περιεχομένου» και με την υποχρέωση να διαθέτουν ισχυρό μετοχικό κεφάλαιο, υποχρέωση απασχόλησης συγκεκριμένου αριθμού προσωπικού και συγκεκριμένων κριτήριων για το πρόγραμμα τους. Η ψηφιακή εκπομπή είναι ένα άλλο κεφάλαιο σύγκρουσης, η οποία έπεται σύντομα.
Σε όλα τα παραπάνω οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ άρχισαν να ακονίζουν τα δικά τους όπλα. Αυτά που είναι ήδη δοκιμασμένα σε παλαιότερες μικρότερες μάχες με την πολιτική εξουσία. Προαναγγέλλουν τη δημοσιοποίηση έρευνας με την οποία θα καταδεικνύουν πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληρώνουν πολλά χρήματα για τις άδειες τους στην ψηφιακή εποχή. (Δεν θα λένε πόσα έχουν πληρώσει ως αδειοδοτημένα κανάλια προ της ψηφιακής τηλεόρασης).
Προειδοποιούν με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες των καναλιών τουλάχιστον μια φορά.
Το μέγιστο όπλο τους, είναι η χειραγώγηση της κοινωνίας μέσω της κατευθυνόμενης ενημέρωσης που παρέχουν. Και όσο οι σχολιαστές και παρουσιαστές των καναλιών τους δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες πως με αυτή την κυβέρνηση η χώρα καταρρέει και καταστρέφεται, θα εξαναγκάζονται σε διαρκή διαπραγμάτευση. Και φυσικά θα εξαναγκαστούν να βάλουν το χέρι στο ερμητικά κλειστό σεντούκι τους, που πάντα άνοιγε μόνο για δάνεια από τις τράπεζες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…