Ήττα για δημοσιογράφους και εκδότες με το νέο ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας όσους από τον περασμένο Οκτώβριο προειδοποιούσαν για την κατάργηση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος στα ΜΜΕ και την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Οι συνδικαλιστικές ωστόσο ηγεσίες, με επικεφαλής την ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, επέμεναν πως ο «περιούσιος» κλάδος των ΜΜΕ θα σωθεί. «Δεν πρόκειται να καταργηθεί το αγγελιόσημο», δήλωναν με απόλυτη σιγουριά συνδικαλιστικά στελέχη που συζητάνε συχνά και με τους εκδότες. Αυτοί με τη σειρά τους είχαν αποδεχθεί μείωση του αγγελιόσημου, για το οποίο οι καναλάρχες όπως έγραψε η στήλη την περασμένη Κυριακή, είχαν αντιπροτείνει να αφορά σε όλη την κοινωνική ασφάλιση έναντι των εργοδοτικών εισφορών. Τελικά ηττήθηκαν και οι εκδότες. Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση των καναλαρχών αλλά παράλληλα τους εντάσσει στο σύστημα των εργοδοτικών εισφορών! Στο ασφαλιστικό προβλέπεται η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ενιαίο ΕΦΚΑ, θα είναι ανεξάρτητη διεύθυνση μόνο λογιστικά, τα αποθεματικά του που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΦΚΑ, ενώ σε αυτή τη διεύθυνση θα δίνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ΜΜΕ με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το αγγελιόσημο φυσικά καταργείται και οι εκδότες θα πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας.
Ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος τήρησε κατά το ήμισυ την υπόσχεση που είχε δώσει στο περίφημο non paper του προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ενώσεων. Στη νέα διεύθυνση θα υπάρχουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων αλλά ανάμεσα σε συνδικαλιστές όλων των άλλων ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ! Αν ψηφιστεί το ασφαλιστικό με μαθηματική ακρίβεια ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται είτε σε λουκέτο είτε σε μετάλλαξή του σε επαγγελματικό ταμείο το οποίο για να λειτουργεί πρέπει να το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι αδρά. Η πρώτη αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων ήταν η 48ωρη απεργία την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.
Από το Παρόν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…