Loading…
Breaking News
recent

Τι αλλάζει στην ασφάλιση των δημοσιογράφων

Τι σημαντικό αλλάζει για τους δημοσιογράφους με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε: Το ταμείο κύριας ασφάλισης του Τύπου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο οποίο έως σήμερα ασφαλίζονταν και οι δημοσιογράφοι (εκτός εκείνων του ίντερνετ) ενσωματώνεται στο νέο, ενιαίο για όλους, ταμείο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).
Ο δημοσιογράφος -όπως όλοι οι εργαζόμενοι- που εργάζεται ως μισθωτός (με σύμβαση εργασίας) σε οποιοδήποτε Μέσο (εφημερίδα, περιοδικό, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ίντερνετ, του ιδιωτικού, του δημόσιου ή του τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης) θα πληρώνει λιγότερες εισφορές στο ενιαίο πλέον Ταμείο κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ). Από 8,5% που πλήρωνε έως τώρα στο ειδικό Ταμείο, θα του κρατούν από τον μισθό του εισφορά 6,67% και ο εργοδότης του, σταδιακά εντός τριών ετών, θα πληρώνει περισσότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ ώσπου να φτάσει στο 13,33% του μισθού των εργαζομένων, όπως ισχύει πλέον για όλους τους εργοδότες.
Ο δημοσιογράφος -όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες- που εργάζεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για έναν ή ακόμα και για δύο εργοδότες απαλλάσσεται από τον βραχνά των μεγάλων και κεφαλικών ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Στο εξής θα πληρώνει σαν να είναι μισθωτός και σύμφωνα με τον Νόμο 3846/2010, αν η σχέση «παροχής υπηρεσιών» υπερβαίνει το 9μηνο στον ίδιο εργοδότη, θα πρέπει να μετατρέπεται σε σχέση εργασίας μισθωτού.
Ετσι ή αλλιώς δηλαδή, ο ίδιος θα πληρώνει το 6,67% και ο εργοδότης 13,33% για το κύριο ταμείο ΕΦΚΑ, για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη 3,55% ο ίδιος και 4,55% ο εργοδότης και για το επικουρικό από 3,5% η κάθε πλευρά. Εννοείται ότι τα ποσοστά υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του δημοσιογράφου και ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.
Ο δημοσιογράφος που εργάζεται ταυτόχρονα και ως μισθωτός (με σύμβαση εργασίας) και ως ελεύθερος επαγγελματίας (με ΔΠΥ) θα πληρώνει στο εξής εισφορές (όπως όλοι, δηλαδή, αυτός και οι εργοδότες του) για το σύνολο του εισοδήματός του και η σύνταξή του βεβαίως θα υπολογίζεται όπως σε όλους, επίσης επί του συνόλου των αποδοχών του.
Το ζήτημα με το αγγελιόσημο (την ειδική κράτηση 20% επί όλων των διαφημίσεων σε όλα τα ΜΜΕ, την «οιονεί εργοδοτική εισφορά» δηλαδή), καθώς και το μέλλον του ειδικού υγειονομικού και επικουρικού Ταμείου ΕΔΟΕΑΠ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) στο οποίο ασφαλίζονται χωρίς καθόλου άμεσες εργοδοτικές εισφορές μόνο τα μέλη τεσσάρων Ενώσεων του Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΜΘ) παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και θα κριθούν έως την 1η Αυγούστου 2016.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.