Το «κλειστό επάγγελμα» του καναλάρχη θέλει να σπάσει η κυβέρνηση

Αλλάζει πολιτική το Μέγαρο Μαξίμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται διατεθειμένο να παραχωρήσει περισσότερες από τέσσερις άδειες αν υπάρξει ενδιαφέρον. Αυτές μπορεί να είναι εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ή θεματικές. Όλα θα εξαρτηθούν από τους επενδυτές που θα υποβάλουν αίτηση, αλλά η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί, θα πρέπει να προσδιορίσει τον αριθμό και το είδος των αδειών που θα χορηγήσει. Η κυβέρνηση έχει την άποψη, την οποία όμως επιχειρεί να εφαρμόσει διά του αποκλεισμού πολλών εκ των υποψηφίων. Ενώ η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση είναι περίπου 180 εκατ. ευρώ και μετά βίας μπορούν να συνυπάρξουν τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας, επιχειρεί εκ των προτέρων να οριοθετήσει την αγορά, αποκλείοντας τους «μπαταχτσήδες» του παρελθόντος.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ έλαβε το μήνυμα και τα μέλη της πλήρωσαν τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλάζοντας στρατηγική. Θα επιχειρήσουν να σταματήσουν τον διαγωνισμό, αλλά αν συνεχιστεί θα επιδιώξουν να είναι τα μέλη της και μόνο μεταξύ των τεσσάρων τυχερών. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νομιμοποιήσει, και μάλιστα για δέκα χρόνια, αυτούς που αποκαλεί ολιγάρχες. Αυτός είναι ο πολιτικός κίνδυνος και έτσι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες εναλλακτικές. Άλλωστε, το σενάριο του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε τέσσερις πανελλαδικές άδειες γενικής στόχευσης και τέσσερις θεματικές εθνικής εμβέλειας. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει να σπάσει το «κλειστό επάγγελμα» του καναλάρχη και να μπουν νέα κεφάλαια στην τηλεόραση, ενώ και το κράτος θα έχει περισσότερα έσοδα. Το «κλειδί» είναι το ΕΣΡ, που εκ του νόμου έχει σημαντικές αρμοδιότητες και με σοβαρές προσωπικότητες θα μπορέσει να χαλιναγωγήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…