Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ-ΣΚΑΙ 

Το μήνυμα ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας είναι διαυγής και η κυβέρνηση θα τον ολοκληρώσει εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στον ΣΚΑΪ, στον Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της «Καθημερινής». Δήλωσε, μάλιστα, πως μπορεί να υπάρξει και πέμπτη άδεια εθνικής εμβέλειας αν αυξηθεί η διαφημιστική αγορά. Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης που αφορούν τα ΜΜΕ έχουν ως εξής:

  • Για το ζήτημα της χρηματοδότησης: «Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ένα τρίγωνο αμαρτωλό στη χώρα, που στη μια κορυφή είχε το πολιτικό σύστημα, στην άλλη εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ και στην άλλη τις τράπεζες, με τα θαλασσοδάνεια».
  • Για τα θαλασσοδάνεια και για αυτούς που πληρώνουν τα δάνειά τους: «Εξαρτάται εάν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδειες και εγγυήσεις αξιόπιστες και παίρνουν τα δάνεια με βάση αυτές τις εγγυήσεις,ή δεν έχουν και παίρνουν δάνεια και ως αντάλλαγμα παρέχουν πολιτική στήριξη από τα Μέσα Ενημέρωσής τους. Αυτή είναι η σχέση της διαπλοκής, την οποία έχουν ορίσει, εάν δεν κάνω λάθος, πολύ πριν από εμένα συντηρητικοί πρωθυπουργοί. Ο πρώτος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και φυσικά όλοι ακολούθως».
  • Για τις τέσσερις άδειες: «Προέκυψαν μέσα από την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον, γιατί υπάρχει αυτός ο ιδιόμορφος θεσμός της διαπλοκής. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ πρέπει να έχουν βιώσιμα σχήματα και να μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους με βάση τα έσοδα που θα έχουναπό τη διαφημιστική πίτα. Τι είπαμε, λοιπόν; Είπαμε κάτι πολύ απλό. Πόση είναι αυτήν τη στιγμή η διαφημιστική πίτα; Είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποιο είναι το μέσο κόστος λειτουργίας για να μπορεί ένα κανάλι να στέκεται και να έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, να μην πετάξει τους εργαζομένους στον δρόμο; Είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Από κει βγήκε αυτό. Δεν βγήκε από καμία άλλη αλχημεία. Τώρα, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίζει αυτά, ε, είδαμε ότι δεν μπορεί».
  • Για το Mega: «Σε ένα μεγάλο κανάλι, όχι σε αυτό που εργάζεστε εσείς, ίσως να εργαστήκατε στο παρελθόν, αυτήν τη στιγμή έχουν τρεις επιχειρηματίες, από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Και δεν φταίει η αδειοδότηση που κλείνει. Απεδείχθη ότι είτε είχαν πάρει δάνεια που δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν, είτε είχαν φτιάξει ένα μη βιώσιμοbusiness plan,που δεν μπορούσαν να το λειτουργήσουν».
  • Για τον Καλογρίτσα: «Δεν μπορώ εγώ να κρίνω εάν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος ή όποιος άλλος θέλει άδεια είναι υγιής επιχειρηματίας ή έχει υγιείς επιχειρήσεις. Εγώ από τη θέση στην οποία βρίσκομαι πρέπει να κάνω κάποιες θεσμικές επιλογές. Οι θεσμικές επιλογές δεν είναι να ευχηθώ να πάρουν οι καλύτεροι άνθρωποι τις άδειες. Θα τιςπάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα. Οι οποίοι, όμως, θα είναι εντάξει. Θα είναι τα χαρτιά τους εντάξει. Θα έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες».
  • Για το ασυμβίβαστο προμηθευτή του Δημοσίου και ιδιοκτήτη ΜΜΕ: «Αυτό, επειδή ακριβώς με ενοχλεί, αλλά επειδή δεν δικαιούμαι με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους να το αποκλείσω, ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουμε τέσσερις άδειες. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να προασπίσουμε θεσμικά τη δυνατότητα να μην υπόκειται η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου του Παπαχελά ή του οποιουδήποτε στη διαπλοκή του με την εξουσία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το αποκλείσεις αυτό, μόνο δίνοντάς του τη δυνατότητα να είναι βιώσιμο το σχήμα του. Διακόσια εκατ. η διαφημιστική πίτα; Πενήντα εκατ. το κόστος; Τέσσερις οι άδειες. Εάν αύριο αυξηθεί η διαφημιστική πίτα, μπορεί να βγει και πέμπτη».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…