Loading…
Breaking News
recent

ΗΧΗΡΟ ΡΑΠΙΣΜΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πυρ ομαδόν από όλες τις δικαστικές ενώσεις μετά τις δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη αλλά και άλλων υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, έκαναν λόγο ακόμη και για δικαστικά πραξικοπήματα. Χθες, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των δικαστών του ΣτΕ. Ωστόσο, οι επιθέσεις της κυβέρνησης δεν έμειναν αναπάντητες από τις Ενώσεις των Δικαστών, οι οποίες αντέδρασαν άμεσα.
Ενωση Διοικητικών Δικαστών: Θεσμικά μη ανεκτές οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη
Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών με ανακοίνωσή της σημειώνει τη διάκριση των εξουσιών υπενθυμίζει ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας γίνεται από τα δικαστήρια και τονίζει ότι δεν είναι θεσμικά ανεκτές οι επιθέσεις σε βάρος της Θέμιδας. 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η αρχή  της διάκρισης των λειτουργιών,  οργανικό στοιχείο   κάθε   δημοκρατικού  πολιτεύματος,    προβλέπεται και κατοχυρώνεται  και από  το  Σύνταγμα  της χώρας  μας .  Σύμφωνα  με την  αρχή αυτή  η  νομοθετική πρωτοβουλία  ανήκει αναμφισβήτητα στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Συνέχεται  όμως  κατ΄ανάγκην,  και σύμφωνα   με  την ως άνω  αρχή,  με τον συνταγματικό έλεγχο που είναι αρμοδιότητα   της Δικαστικής Λειτουργίας. Η αμφισβήτηση  του θεσμικού ρόλου της  Δικαιοσύνης με αφορμή  και  την  απόφασή του  Συμβουλίου  της Επικρατείας,    με   απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας   δεν  συνάδουν   με την συνταγματική τάξη και τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται το Κράτος δικαίου  και δεν  είναι  ούτε   συνταγματικά   προβλεπόμενες   ούτε θεσμικά  ανεκτές.
Η Πρόεδρος της Ενωσης
Ειρήνη Γιανναδάκη   Πρόεδρος Εφετών». 
Πυρά της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ στη Γεροβασίλη: Για τη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς να επιδείξει αυτοσυγκράτηση
Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας με ανακοίνωσή της κάνει σκληρή επίθεση κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου και των στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με τις δηλώσεις του για την απόφαση του ΣτΕ.
Οι δικαστές υπενθυμίζουν ότι αποστολή του ΣτΕ είναι «ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης των μελών του ΣτΕ αναφέρει:
«Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.
4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».
Οργή στις δικαστικές ενώσεις για τις δηλώσεις Γεροβασίλη
Για αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει ότι αυτή η αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών, οι οποίες είναι διακριτές, θα πρέπει να σταματήσει, όπως επίσης θα πρέπει να σταματήσει και κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής από την κυβερνητική εξουσία. 
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:
«Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το "κούρεμα" των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.