ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΚΛΕΙΣΑΝ 177 ΜΜΕ ΚΑΙ 140 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

Μια δεκασέλιδη έκθεση που διαβιβάστηκε στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταστολή του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου έχει σοκάρει τους Ευρωπαίους. Οι εκκαθαρίσεις ήταν ιδιαίτερα στοχευμένες στον χώρο των ΜΜΕ και των social media. Συνολικά έβαλαν λουκέτο 177 ΜΜΕ, εκ των οποίων επαναλειτούργησαν μόλις τα 11, ενώ περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις φυλακές. Το καθεστώς έχει ανακοινώσει ακόμη πως όσα Μέσα δεν απολύουν εντός πέντε ημερών εργαζομένους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες τρομοκρατίας δεν έχουν δικαίωμα δημοσίευσης κρατικών διαφημίσεων! erntoganΕπιπλέον, το καθεστώς Ερντογάν έβαλε λουκέτο σε 12 τηλεοπτικούς σταθμούς και 11 ραδιοφωνικούς. Τα κτίρια του Denge TV, Birlik Medya TV και Van TV σφραγίστηκαν. Η Eutelsat, ύστερα από πίεση του τουρκικού καθεστώτος, αφαίρεσε το σήμα του κουρδικού Med NUCE TV από τον δορυφόρο της.
Η επίθεση ενάντια στο κουρδικό κόμμα HDP ήταν σφοδρή και, όπως αναφέρει η έκθεση, δέκα τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων τωνHayatın Sesi, Azadi, Jiyan, Van TV, TV 10, Denge και Zarok, σταμάτησαν να εκπέμπουν μέσω Turksat (εθνική δορυφορική πλατφόρμα) λόγω της «απειλής που αποτελούν για την εθνική ασφάλεια και της υποστήριξής τους σε τρομοκρατικές ομάδες». Στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση καταστολή του καθεστώτος, απολύθηκαν 15.200 εκπαιδευτικοί, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων. Ακόμη, με δεκάδες έκτακτα διατάγματα η κυβέρνηση προχώρησε σε μαζική εκκαθάριση συλλόγων και εταιρειών και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Συνολικά 691 εταιρείες έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF). Σύμφωνα με τα σοκαριστικά νούμερα της έκθεσης των ευρωβουλευτών, περισσότερα από 125.000 άτομα απολύθηκαν, 92.607 χαρακτηρίστηκαν «ύποπτα», 39.378 έχουν συλληφθεί, 3.673 δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν και 2.700 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, 2.410 δικαστές και εισαγγελείς τέθηκαν υπό κράτηση και 769 υπό δικαστικό έλεγχο. Έκλεισαν περίπου 1.800 οργανώσεις ή ιδρύματα, όπως και 2.100 σχολεία και πανεπιστήμια.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…