Loading…
Breaking News
recent

Οι mediaάρχες και τραπεζίτες στην εποχή του χθες!

Της Ματίνας Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής
Οι τράπεζες αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ΔΟΛ και θα πληρώνουν εργαζόμενους μέχρι το ξεπούλημα των περιούσιων τίτλων του συγκροτήματος. Ο Μ. Σάλλας «στρατηγικός επενδυτής» της Παγκρήτιας Τράπεζας μπαίνει στο «Πρώτο Θέμα» του Θ. Αναστασιάδη. Ο Φώτης Μπόμπολας που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους του δικού του εκδοτικού συγκροτήματος θέλει να αναλάβει τον χρεοκοπημένο ΔΟΛ. Ο Βαρδινογιάννης το ξανασκέφθηκε για το Mega και δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσει το κανάλι. Ο νέος mediaάρχης Δημήτρης Μάρης εμφανίζεται δημόσια ως στρατηγικός παίκτης σε μελλοντικές εξελίξεις. Ο «Ελεύθερος Τύπος» μπαίνει στο άρθρο 106 του πτωχευτικού Κώδικα και ο Αμερικανός Τζών Ρήγας συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια εκδότη ενώ έχει χρεοκοπήσει το συγκρότημα της «Μακεδονίας». Η λίστα των ειδήσεων και γεγονότων του τελευταίου μήνα του 2016 θα μπορούσε να συνεχιστεί με πολλά ακόμη ονόματα. Όσα δεν έγιναν εντός του 2016, επιταχύνθηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους. Το γιατί είναι εύκολα εξηγήσιμο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως το δίδυμο Αλέξης Τσίπρας-Νίκος Παππάς έχασε τη μάχη στην ανακατασκευή του mediα-κού σκηνικού με κύριο όπλο τις τηλεοπτικές άδειες. Με εξαίρεση το ισχυρό λάβωμα του Mega και την επιχειρούμενη εκδίωξη του Σταύρου Ψυχάρη, το σκηνικό των media και κυρίως το σύστημα που τρέφει και τρέφεται από αυτό παραμένει ισχυρό. Ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί η αποτυχία του Μαξίμου να κυριαρχήσει στα ΜΜΕ με τα δικά της αποκλειστικά έντυπα- γκρουπ Αυγής, Στο Κόκκινο, left, τη νέα εφημερίδα Documento που δεν κατάφερε να έχει την προσδοκώμενη κυκλοφορία, την επαναφορά Καλογρίτσα στην τηλεόραση, κ.λ.π. Στις αρχές του 2017 όλα μοιάζουν να έχουν ξαναστηθεί στη σκακιέρα της πάντα παρούσας και λειτουργούσας διαπλοκής η οποία απλώς μεταλλάχθηκε και απέκτησε περισσότερες επιδρούσες παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή και αναγκαία συμφωνία σε ότι συμβαίνει, των εκπροσώπων της τρόϊκας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Σε αυτό το πολύπλοκο σκηνικό θα «τρέξουν» οι επόμενες εξελίξεις στο χώρο των media. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λαβωμένη επίσης, να διατηρεί ως όπλο παρέμβασης της την απειλή μιας Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, τη διανομή της κρατικής διαφήμισης και την επιρροή της στη στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού. Διαπραγματεύεται όμως ήδη και συζητά με τους άλλοτε μισητούς εχθρούς του κόμματος στο χώρο των ΜΜΕ και αποδέχεται τη διαμεσολάβηση των άλλοτε σφόδρα καταγγελλόμενων μεγαλοστελεχών media. Σε αυτό το σκηνικό και οι media-άρχες ανασκευάζουν τους στρατηγικούς στόχους του και αποφασίζουν τις τακτικές κινήσεις τους. Το μόνο βέβαιο είναι οι χαμένοι της σκληρής διαπάλης για τον έλεγχο της διαπλοκής εντός του 2016. Η ενημέρωση ως βασική λειτουργία των ΜΜΕ, γιατί πλέον ουδείς από τα Μέσα αλλά και τα πολιτικά κόμματα δεν ενδιαφέρεται για ρεπορτάζ και αποκαλύψεις. Και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι σε αυτά οι οποίοι οριστικά πλέον έχουν μετατραπεί σε απλούς προλετάριους της μεταφοράς περιεχομένου ΜΜΕ χωρίς καμία απολύτως επιρροή στο προϊόν της εργασίας τους. Η επιβεβαίωση της κατάληξης αυτής έρχεται από τους εκδότες, media-άρχες που όρισαν το ποσό των 400-500 ευρώ ως βασικό μισθό για τα Μέσα τους.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.