Loading…
Breaking News
recent

Ο απύθμενος κουβάς του ελληνικού Δημοσίου

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

«H επιχείρηση, που διευθύνω, έχει μισθολογικό κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα. Από αυτά, ζήτημα είναι αν τα τριακόσιες χιλιάδες καταλήγουν στις τσέπες των εργαζομένων μας», μου έλεγε χθες διευθυντής μεγάλης ελληνικής επιχείρησης.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας: Το υπερβολικό – και χωρίς καμία λογική – ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, που καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για υποχρεώσεις, που επιβαρύνουν – εκτός από τους εργοδότες – και τους εργαζόμενους, με σκοπό να έχουν τι ακριβώς;
Σύνταξη, όταν αποχωρήσουν από την εργασία τους, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθ΄ όλη τη διάρκεια του βίου τους.
Νεκτάριος Β. ΝώτηςΠαροχές, δηλαδή, πολύ χαμηλής ποιότητας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα χρήματα, τα οποία καταβάλλονται.
Εισφορές, που ζητούνται από τους ασφαλισμένους για να συντηρούν ένα γηρασμένο και απαρχαιωμένο κρατικό μηχανισμό, ο οποίος δεν προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες προς αυτούς.
Ασφαλώς και το σύστημα λειτουργεί έτσι, ώστε με τις εισφορές των εργαζομένων να χρηματοδοτούνται οι ελάχιστες δυνατές παροχές προς τους μη έχοντες.
Και αυτό είναι σωστό.
Η ύπαρξη, δηλαδή, ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας.
Μόνο, που πλέον, οι υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται προς όλους τους ασφαλισμένους, είναι δυστυχώς οι ελάχιστες δυνατές.
Και, είναι απορίας άξιο το πάνω σε ποια βάση θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν από την Κυριακή το 26,9% των εσόδων τους – προ φόρων – σε ασφαλιστικές εισφορές.Δηλαδή, πολύ απλά, να δίνουν έως και το 70% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές, στον απύθμενο κουβά του Δημοσίου, που δεν τους προσφέρει – δυστυχώς – τίποτα.
Αντίθετα, το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει – με μαθηματική ακρίβεια – σε παύση δραστηριοτήτων και αδυναμία (βλ. στάση) πληρωμών από την πλειονότητα των υπόχρεων.
Δηλαδή, διεύρυνση της μαύρης τρύπας των ελλειμμάτων και νέα μέτρα.
Η λύση είναι – θα το ξαναπώ – μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών.
Μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις, δηλαδή ανάπτυξη και δουλειές.
Καλημέρα σας και καλή χρονιά.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.