Loading…
Breaking News
recent

Η εκποίηση των ΜΜΕ του ΔΟΛ από τις τράπεζες

Πώς βγαίνουν στο σφυρί «Βήμα», «Νέα» και «Mega» Aπο sofokleousin 
 Oι εθνικοί τίτλοι εφημερίδων («Νέα», «Βήμα»), πακέτο μετοχών με κρίσιμη σημασία για τον έλεγχο της Τηλέτυπος (“Mega”) και ο ραδιοσταθμός «Βήμα FM» είναι τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, που θα αναλάβει να εκποιήσει, πιθανότατα τμηματικά, ο ειδικός διαχειριστής που θα ορίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με βάση σχετική αίτηση, την οποία αναμένεται να υποβάλουν αύριο οι πιστώτριες τράπεζες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν ένα πολύ ισχυρό νομικό «όπλο», που παρέχει στους πιστωτές ο νόμος 4307/2014 («νόμος Δένδια»), για την υπαγωγή σε έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης κάθε επιχείρησης που βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων. Μετά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης του κοινοπρακτικού δανείου του ΔΟΛ, οι τράπεζες θα ζητήσουν από το δικαστήριο να ορίσει μεγάλη ελεγκτική εταιρεία ως ειδικό διαχειριστή του ΔΟΛ και η σχετική απόφαση θα πρέπει, βάσει του νόμου, να συζητηθεί εντός διμήνου. Ο ειδικός διαχειριστής θα συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες που έχουν μέτοχοι και διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή ουσιαστικά θα πάρει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας από τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο νόμος ορίζει ότι ο εκκαθαριστής έχει βασική υποχρέωση, αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην επιχείρηση, να κινήσει τις διαδικασίες για την εκποίηση με δημόσιο διαγωνισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, συνολικά ή τμηματικά. 
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι ότι τα επί μέρους περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ θα βγουν ξεχωριστά «στο σφυρί», γιατί αυτή η μέθοδος θεωρείται η καλύτερη στην προκειμένη περίπτωση για τη μεγιστοποίηση του τιμήματος που θα εισπράξουν οι πιστωτές. Άλλωστε, εάν τεθούν στο σύνολό τους για εκποίηση τα στοιχεία ενεργητικού του ΔΟΛ υπάρχει ο κίνδυνος να μην εμφανισθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή εντός 12 μηνών δεν έχει εκποιηθεί τουλάχιστον το 90% της περιουσίας της επιχείρησης, ο νόμος Δένδια ορίζει ότι ο ειδικός διαχειριστής οφείλει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης σε βάρος του οφειλέτη. Για την περίοδο που ο ΔΟΛ θα βρίσκεται υπό την ειδική διαχείριση, η λειτουργία του μπορεί να συνεχισθεί, αφού ο νόμος επιτρέπει στο διαχειριστή να λάβει χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Έτσι, οι τράπεζες υπολογίζουν ότι τα μέσα του ΔΟΛ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να την αναστείλουν και να απαξιωθούν. 
Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού οι διατάξεις του νόμου Δένδια δεν έχουν δοκιμασθεί στην πράξη σε μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από το χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, που έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αφού για αυτά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά καιρούς τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, από τον όμιλο Μπόμπολα ως τον όμιλο Αλαφούζου. Ειδικά για τις μετοχές του Mega (22% του μετοχικού κεφαλαίου) βασικός ενδιαφερόμενος θεωρείται ότι θα είναι ο όμιλος Μπόμπολα, που με την απόκτηση αυτού του πακέτου θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.