Loading…
Breaking News
recent

Η εκποίηση των ΜΜΕ του ΔΟΛ από τις τράπεζες

Πώς βγαίνουν στο σφυρί «Βήμα», «Νέα» και «Mega» Aπο sofokleousin 
 Oι εθνικοί τίτλοι εφημερίδων («Νέα», «Βήμα»), πακέτο μετοχών με κρίσιμη σημασία για τον έλεγχο της Τηλέτυπος (“Mega”) και ο ραδιοσταθμός «Βήμα FM» είναι τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, που θα αναλάβει να εκποιήσει, πιθανότατα τμηματικά, ο ειδικός διαχειριστής που θα ορίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με βάση σχετική αίτηση, την οποία αναμένεται να υποβάλουν αύριο οι πιστώτριες τράπεζες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν ένα πολύ ισχυρό νομικό «όπλο», που παρέχει στους πιστωτές ο νόμος 4307/2014 («νόμος Δένδια»), για την υπαγωγή σε έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης κάθε επιχείρησης που βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων. Μετά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης του κοινοπρακτικού δανείου του ΔΟΛ, οι τράπεζες θα ζητήσουν από το δικαστήριο να ορίσει μεγάλη ελεγκτική εταιρεία ως ειδικό διαχειριστή του ΔΟΛ και η σχετική απόφαση θα πρέπει, βάσει του νόμου, να συζητηθεί εντός διμήνου. Ο ειδικός διαχειριστής θα συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες που έχουν μέτοχοι και διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή ουσιαστικά θα πάρει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας από τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο νόμος ορίζει ότι ο εκκαθαριστής έχει βασική υποχρέωση, αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην επιχείρηση, να κινήσει τις διαδικασίες για την εκποίηση με δημόσιο διαγωνισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, συνολικά ή τμηματικά. 
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι ότι τα επί μέρους περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ θα βγουν ξεχωριστά «στο σφυρί», γιατί αυτή η μέθοδος θεωρείται η καλύτερη στην προκειμένη περίπτωση για τη μεγιστοποίηση του τιμήματος που θα εισπράξουν οι πιστωτές. Άλλωστε, εάν τεθούν στο σύνολό τους για εκποίηση τα στοιχεία ενεργητικού του ΔΟΛ υπάρχει ο κίνδυνος να μην εμφανισθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή εντός 12 μηνών δεν έχει εκποιηθεί τουλάχιστον το 90% της περιουσίας της επιχείρησης, ο νόμος Δένδια ορίζει ότι ο ειδικός διαχειριστής οφείλει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης σε βάρος του οφειλέτη. Για την περίοδο που ο ΔΟΛ θα βρίσκεται υπό την ειδική διαχείριση, η λειτουργία του μπορεί να συνεχισθεί, αφού ο νόμος επιτρέπει στο διαχειριστή να λάβει χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Έτσι, οι τράπεζες υπολογίζουν ότι τα μέσα του ΔΟΛ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να την αναστείλουν και να απαξιωθούν. 
Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού οι διατάξεις του νόμου Δένδια δεν έχουν δοκιμασθεί στην πράξη σε μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από το χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, που έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αφού για αυτά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά καιρούς τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, από τον όμιλο Μπόμπολα ως τον όμιλο Αλαφούζου. Ειδικά για τις μετοχές του Mega (22% του μετοχικού κεφαλαίου) βασικός ενδιαφερόμενος θεωρείται ότι θα είναι ο όμιλος Μπόμπολα, που με την απόκτηση αυτού του πακέτου θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.