ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ..STAR

Εδώ και δυο ημέρες ανακοινώθηκε στο Star “εθελούσια έξοδος” για όλο το προσωπικό με αντάλλαγμα πέραν της νόμιμης αποζημίωσης, συν 4 ή 3 μισθούς ανάλογα των χρόνων υπηρεσίας στο κανάλι. Πριν 15 ημέρες στον ίδιο σταθμό απολύθηκαν 9 τεχνικοί με πρόταση της διοίκησης να μετακινηθούν σε εταιρεία παραγωγής, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, χάνοντας βέβαια όλα τους τα εργασιακά δικαιώματα.
Το ίδιο διάστημα βοά ο τόπος για επικείμενη συνεργασία Star ΣΚΑΙ, μετακόμιση του ΣΚΑΙ στο Star στην Κηφισιά, ενοποίηση τεχνικών μέσων, κ.λ.π. Η πρώτη παρατήρηση θα μπορούσε να είναι πως οι καναλάρχες, απαλλαγμένοι από το άγχος της τηλεοπτικής αδειοδότησης, παίρνουν τη ρεβάνς από όσους τους υπερασπίστηκαν, το προσωπικό τους δηλαδή, και τους απολύουν. Δεν είναι ωστόσο αυτό το σημαντικό. Κυρίως αυτό που διαφαίνεται είναι πως 8 χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο περικοπών στα ΜΜΕ από τους media-άρχες κι αφού ο χώρος του έντυπου Τύπου έχει πλήρως καταρρεύσει σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι καναλάρχες βάζουν την ταφόπλακα σε οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει ή να παραπέμπει σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και νόμιμες εργασιακές σχέσεις. Και ο ΑΝΤ1 εξάλλου παρά το πένθος για το θάνατο του ιδρυτή του Μίνωα Κυριακού, προχώρησε σε τρελλές μειώσεις μισθών και απολύσεις! Στο χώρο των ΜΜΕ το μόνο που θύμιζε σχέσεις εργασίας ήταν η υποχρεωτική σύμβαση εργασίας της ΕΤΙΤΑ η οποία ίσχυε λόγω ΟΜΕΔ και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου εργαζομένων στους δημοσιογράφους ή το διοικητικό προσωπικό, άσχετα αν είχαν δεχθεί δυο και τρεις φορές μειώσεις αποδοχών.
Ήταν όμως συμβάσεις αορίστου χρόνου με κατώτατο όριο και τη δυνατότητα επίκλησης κάποιων ελάχιστων όρων εργασίας από τις παλιές συμβάσεις. Οι καναλάρχες θέλουν να τελειώνουν και με αυτά τα “απομεινάρια” εργασιακών δικαιωμάτων. Ο στόχος τους, να ελαχιστοποιήσουν το κόστος εργασίας όσο δεν πάει δεν επιτρέπει πολυτέλειες όπως αξιοπρεπείς αποδοχές. Έτσι για να αποφύγουν τυχόν αντιδράσεις, όπως στο Star, χρυσώνουν το χάπι όπως πριν έξι-οκτώ χρόνια, δίνοντας την επιλογή της εθελούσιας εξόδου. Με αυτήν και με ελάχιστο κόστος για τους ίδιους, θα απασχολούν πλέον αναλώσιμους εργαζόμενους, τεχνικούς χρήσης μιας τηλεοπτικής σεζόν και δημοσιογράφους των 500 και 600 ευρώ. Παράλληλα θα επαναπροσλάβουν όσους θέλουν από τους απολυμένους στις θυγατρικές εταιρείες παραγωγής στις οποίες θα συγκεντρωθεί το σύγχρονο “προλεταριάτο” των τεχνικών εργαζομένων για να δουλεύουν για όλα τα κανάλια(!) ή για όλες τις παραγωγές όλων των καναλιών.
Η πρόβα τζενεράλε των καναλαρχών για αυτή τη μορφή εργασίας είχε γίνει πριν έξι-επτά χρόνια όταν είχαν απολυθεί οι τεχνικοί δικτύων στα κανάλια για να φταχτεί ένα ενιαίο δίκτυο εκπομπής της Digea. Εκεί είχαν προσληφθεί ορισμένοι από τους απολυμένους των καναλιών και η Digea είχε αναλάβει όλα τα δίκτυα των ιδιωτικών καναλιών. Όπως όλα δείχνουν έρχεται η β΄φάση υλοποίησης των σχεδίων των καναλαρχών. Και χωρίς καμία αντίδραση από κρατικούς μηχανισμούς αφού ο περίφημος όρος του ελάχιστου προσωπικού, πετάχτηκε στα σκουπίδια μαζί με την τηλεοπτική αδειοδότηση. Και ναι, δεν έχουμε καμία ελπίδα πως το ΕΣΡ ως αρμόδιο όργανο ελέγχου θα “αναγκάσει” τους καναλάρχες να απασχολούν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…