ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Τo πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της λογοκλοπής στο internet έγινε. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), διαθέτει στα μέλη του Μητρώου Online Media την υπηρεσία καταγραφής και εντοπισμού περιπτώσεων λογοκλοπής στο διαδίκτυο. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει και επόμενο στάδιο, το ποια δηλαδή θα είναι η τύχη των sites που κλέβουν την ύλη των άλλων. 
Ο εντοπισμός της λογοκλοπής, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, πραγματοποιείται σε τρία στάδια: με τη συνεχή καταγραφή της ροής των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο, με τον έλεγχο και τη σύγκριση των αναρτήσεων για εντοπισμό πιθανής λογοκλοπής και με τον προσδιορισμό του πιθανού λογοκλόπου και την άμεση ειδοποίηση του χρήστη της υπηρεσίας. Το κεντρικό ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουν τους λογοκλόπους οι εφημερίδες και τα sites που παράγουν πρωτογενή ειδησεογραφική ύλη. 
Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει καμία διακηρυγμένη πολιτική ούτε από την κυβέρνηση και τα κρατικά ΜΜΕ (ΑΠΕ, ΕΡΤ) ούτε από τους εκδότες, ψηφιακούς ή έντυπους. Ο δικαστικός δρόμος φαντάζει δύσκολος και χρονοβόρος. Υπάρχει μια άλλη σκέψη υπό επεξεργασία, αυτή της αποστολής τιμολογίου στον λογοκλόπο για την ύλη που χρησιμοποίησε, όπως ακριβώς κάνουν τα φωτογραφικά πρακτορεία για τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούν εφημερίδες. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει την εκκαθάριση του τοπίου από sites που κλέβουν ύλη για να εισπράττουν χρήματα από διαφημίσεις.
Από το Παρόν

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…