Exit poll και εκλογές που θα τρίβουμε τα μάτια μας...

@Μετά τις 8 μ.μ. θα μεταδοθεί η 2η, «βελτιωμένη» εκδοχή του exit poll. Tο δείγμα θα ανέλθει στα 12.000 άτομα, σε 120 σημεία στην επικράτεια, έναντι 800 καλπών που στήνονταν σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν σε κοινό χώρο υποδοχής για τις 5 εταιρείες, ώστε να γίνει τάχιστα η επεξεργασία και να δοθεί ένα απόσπασμα στα κανάλια στις 7 μ.μ. Στις 9.30 μ.μ. θα δοθεί η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από τη Singular Logic με μικρή απόκλιση της τάξεως του 0,5% χάρη στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT), με δείγμα 5.000 τμημάτων, τυχαίο και αντιπροσωπευτικό από τις 56 περιφέρειες.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Singular Logic Μαρίκα Λάμπρου, «θα υπάρξει η ασφαλής εκτίμηση εφόσον ανταποκριθεί το 50% του δείγματος των 5.000 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 20.560». Την πεπατημένη θα ακολουθήσουν τα κανάλια στην «κάλυψη» της εκλογικής αναμέτρησης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο exit poll.
Η μαραθώνια «κάλυψη» θα αναπτυχθεί σε τέσσερις πράξεις: α) Με ρεπορτάζ-αναλύσεις από τις 6 π.μ.-7 μ.μ. β) με το exit poll στις 7 μ.μ. γ) με την εκτίμηση της Singular Logic στις 9.30 μ.μ. και δ) με τον σχολιασμό του αποτελέσματος από εκπροσώπους κομμάτων, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς. Ηδη διακεκριμένα κομματικά στελέχη έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στα πάνελ, με αρκετούς να έχουν κάνει «ρεζερβέ» σε 2 ή 3 κανάλια.
2Στο Mega η ημέρα θα αρχίσει με τους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαπόπουλου (7-10 π.μ.), θα συνεχιστεί με τους Δ. Καμπουράκη-Γ. Οικονομέα και στις 6.15 μ.μ. θα ξεκινήσει η κάλυψη των αποτελεσμάτων με την Ολγα Τρέμη και τους Γ. Πρετεντέρη και Π. Τσίμα. Στο στούντιο έχουν κληθεί οι Χρ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ), Π. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ), Γ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) κ.ά.
Για όλα τα γούστα.
Στον ΑΝΤ1 την πρώτη αίσθηση θα δώσει ο Γ. Παπαδάκης στις 7 π.μ. Στις 6 μ.μ. αναλαμβάνει η Μαρία Χούκλη με τον Στρ. Λιαρέλλη. Την πρόσκληση του ΑΝΤ1 έχουν αποδεχθεί οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ), Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης (ΝΔ), Γρ. Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ), Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).
Στη ΝΕΤ ο μαραθώνιος θα κορυφωθεί στις 6 μ.μ. με την Ελλη Στάη και τους Γ. Πολίτη και Ν. Φελέκη. Καλεσμένοι από τις 7 μ.μ. και μετά θα είναι οι Θ. Πάγκαλος, Αν. Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης (ΝΔ), Π. Τατσόπουλος και Π. Παναγιώτου. Μαζί και οι αναλυτές Γ. Σεφερτζής και Δ. Μαύρος και ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος.
Στον Alpha ο Αντ. Σρόιτερ θα βρίσκεται από τις 6 μ.μ. στο στούντιο μαζί με τους Δ. Βερύκιο, Μπ. Παπαπαναγιώτου κ.ά. Καλεσμένοι οι Π. Γερουλάνος, Μ. Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ), Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης (ΝΔ), Π. Χαϊκάλης, Β. Καπερνάρος (Αν. Ελληνες), Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ), Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) κ.ά. Πρόσωπα-«έκπληξη» ο Ε. Μποτρίνι, ο Ν. Μουτσινάς και οι ηθοποιοί Τ. Σπυριδάκης και Κρ. Κατσούλης.
Στον Σκάι η βραδιά θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. με τους Σ. Κοσιώνη, Ν. Ευαγγελάτο. Στο στούντιο ο αναλυτής Γ. Μαυρής και οι Α. Παπαχελάς, Μπ. Παπαδημητρίου και Α. Πορτοσάλτε. Καλεσμένοι οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, (ΠΑΣΟΚ), Ολ. Κεφαλογιάννη, Κ. Μητσοτάκης (ΝΔ), Γ. Κύρτσος (ΛΑΟΣ), Τ. Κουίκ (Αν. Ελληνες), Α. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), κ.ά.
Στο Star, η εκπομπή «Εκλογές 2012» θα ξεκινήσει στις 6.40 μ.μ. με τους Π. Στάθη και Θ. Δρακάκη. Ρόλο σχολιαστή θα έχει ο Στ. Μαλέλης.
«Κουρεμένο» το μπάτζετ
Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πιο φτωχή τηλεοπτική κάλυψη όλων των εποχών. Το exit poll θα στοιχίσει 100.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ήτοι 25.000 ευρώ για κάθε κανάλι, ποσόν που θα μοιραστούν 5 δημοσκοπικές εταιρείες (GPO, Alco, Metron Analysis, Marc και MRB Hellas). Η κάλυψη θα κοστίσει περί τις 70.000 ευρώ για κάθε ιδιωτικό κανάλι την ημέρα των εκλογών. Το κόστος της κάλυψης της προεκλογικής περιόδου εκτοξεύεται στα 100.000-120.000 ευρώ για κάθε ιδιωτικό κανάλι, ενώ δεν υπολογίζεται ο διαφημιστικός χρόνος που παρέχουν άνευ πληρωμής οι σταθμοί (συνολικά 6 εκατ. ευρώ), καθώς το ποσόν συμψηφίζεται από την υποχρέωσή τους για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Για την ΕΡΤ, η οποία λειτούργησε σε καθεστώς συνεργιών με τα ιδιωτικά κανάλια, τα πράγματα είναι διαφορετικά:
Αν και δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη το κόστος της κάλυψης από 350 εργαζομένους, τις απευθείας συνδέσεις, τους δορυφόρους, τις 15 μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων και τα δεκάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά συνεργεία ανά την επικράτεια, ο προϋπολογισμός κάνει λόγο για 1,3 εκατ. ευρώ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…